Διατροφή

Φυτικές δίαιτες: Γιατί αυξάνεται η δημοτικότητά τους; Τι ρόλο έπαιξε η πανδημία;

Πλέον όπου και αν στρέψουμε το κεφάλι μας βλέπουμε πολλές φυτικές επιλογές σε τρόφιμα, τόσο στο αγαπημένο μας εστιατόριο, όσο και στο σουπερμάρκετ. Και αυτό δεν μας εκπλήσσει καθόλου, δεδομένης της δημοτικότητας των φυτικών προϊόντων, η οποία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ένωση Φυτικών Τροφίμων, οι πωλήσεις των φυτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 27% το 2020, ξεπερνώντας τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως ανέφερε η Ένωση, το 2020, το 57% όλων των νοικοκυριών των ΗΠΑ αγόρασε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (δηλαδή πάνω από 71 εκατομμύρια νοικοκυριά), ένα ποσοστό που ήταν αυξημένο συγκριτικά με το 53% που σημειώθηκε το 2019.

Που οφείλεται η άνοδος της δημοτικότητας των φυτικών προϊόντων;

Η άνοδος της δημοτικότητας των φυτικών προϊόντων, σύμφωνα με τον Neal Barnard, Βοηθό καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα βάρους που αντιμετώπισαν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Όπως εξήγησε, πολλοί άνθρωποι πήραν βάρος κατά της διάρκεια της πανδημίας, διότι περνούσαν πολλές ώρες στο σπίτι, έτρωγαν για να καταπολεμήσουν την βαρεμάρα τους και δεν γυμνάζονταν σχεδόν καθόλου. Αυτή η αλλαγή τους ώθησε να αρχίσουν να ψάχνουν πληροφορίες και τρόπους που βελτιώνουν την υγεία. Η φυτική διατροφή είναι ένας καλός τρόπος απώλειας βάρους και βελτίωσης της υγείας.

Πώς προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων;

Όπως είναι λογικό, οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων (εστιατόρια και παντοπωλεία) άρχισαν να προσαρμόζονται βλέποντας την αυξημένη δημοτικότητα των φυτικών προϊόντων.

Η McDonald’s ανακοίνωσε πρόσφατα μια νέα σειρά τροφίμων φυτικής προέλευσης, ανάμεσα τους και το φυτικό burger που ονομάζεται McPlant, το οποίο κατασκευάστηκε σε συνεργασία με το Beyond Meat. Η McDonald’s δοκίμασε το McPlant σε περιορισμένο αριθμό εστιατορίων στη Σουηδία και τη Δανία, ξεκινώντας από τις αρχές του 2020. Πρόσφατα ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το McPlant θα δοκιμαστεί και σε επιλεγμένα εστιατόρια του Ηνωμένου Βασίλειου και της Ιρλανδίας από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, είναι διαθέσιμες και άλλες φυτικές επιλογές, όπως το vegan cheese και το vegan sandwich sauce.

Τον Αύγουστο, η Chipotle κυκλοφόρησε μια περιορισμένη έκδοση οργανικής πρωτεΐνης, το Por-based Chorizo, η οποία δοκιμάζεται στο Ντένβερ και την Ινδιανάπολη. Το Taco Bell από την πλευρά του δεν θα ήταν δυνατόν να λείπει από το παιχνίδι και ως εκ τούτου διαθέτει περισσότερες από 30 επιλογές στο χορτοφαγικό του μενού.

Πέραν όμως από τα μεγάλα εστιατόρια, στο παιχνίδι των φυτικών προϊόντων μπαίνουν και οι μεγάλοι λιανοπωλητές αντιλαμβανόμενοι την ζήτηση τους από το κοινό. Το ίδιο πράττουν και οι μεγάλες αλυσίδες παντοπωλείων, οι οποίες προβάλλουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για το κρέας.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved