Καρκίνος

Φυτική διατροφή: Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου στους άνδρες

Οι ηλικιωμένοι άνδρες μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου καταναλώνοντας δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο BMC Medicine. (Καρκίνος παχέος εντέρου με συγκεκριμένες μεταλλάξεις: Η ανοσοθεραπεία ως θεραπεία πρώτης γραμμής)

Η υγιεινή φυτική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης, Jihye Kim, από το Πανεπιστήμιο Kyung Hee στη Νότια Κορέα, παρόλο που και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές δίαιτες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ο αντίκτυπος της θρεπτικής ποιότητας των φυτικών τροφών σε αυτή τη συσχέτιση ήταν ασαφής. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. Ένας στους 23 άνδρες έχει πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και μια στις 25 γυναίκες. (Καρκίνος παχέος εντέρου: Βοηθάει η δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη;)

Οι ερευνητές μελέτησαν έναν πληθυσμό σχεδόν 80.000 Αμερικανών ανδρών, διαπιστώνοντας ότι όσοι έτρωγαν τις υψηλότερες μέσες ημερήσιες ποσότητες υγιεινών φυτικών τροφών είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με τους άνδρες που έτρωγαν χαμηλότερες ποσότητες τέτοιων τροφών. Ωστόσο, παρόλο που μελετήθηκαν πάνω από 93.000 Αμερικανίδες, δεν διαπιστώθηκε η ίδια συσχέτιση.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του παχέος εντέρου, καταστέλλοντας τη χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Το γεγονός ότι οι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου γενικότερα, συγκριτικά με τις γυναίκες, θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων υγιεινών φυτικών τροφών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες. (Ελκώδης κολίτιδα και καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποια η σύνδεση μεταξύ τους;)

Τα δεδομένα της μελέτης προήλθαν από μια πολυεθνική έρευνα ενηλίκων από τη Χαβάη και το Λος Άντζελες, από το 1993 έως το 1996. Περίπου το 30% των ανδρών συμμετεχόντων ήταν Γιαπωνέζοι Αμερικανοί, το 26% ήταν λευκοί, το 24% ήταν Ισπανόφωνοι, το 13% ήταν μαύροι και το 7% ήταν ιθαγενείς της Χαβάης .

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τη συνήθη πρόσληψη φαγητού και ποτού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν αυτή την πρόσληψη με βάση υγιεινές και ανθυγιεινές φυτικές τροφές και ακολούθως υπολόγισαν τη συχνότητα εμφάνισης νέων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου μέχρι το 2017, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μητρώα καρκίνου. (Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί τα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο στους νέους;)

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ο δείκτης μάζας σώματος (με βάση το ύψος και το βάρος), το ιστορικό καπνίσματος, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση πολυβιταμινών, η ημερήσια πρόσληψη ενέργειας και, για τις γυναίκες, τη χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης. Σχεδόν 5.000 συμμετέχοντες (2,9%) ανέπτυξαν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά την περίοδο της μελέτης.

Περιορισμοί της μελέτης

Η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν μπόρεσε να αποδείξει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Επίσης, δεν έλαβε υπόψη τις ευεργετικές επιδράσεις των ψαριών και των γαλακτοκομικών στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μάλιστα, δεν ήταν γνωστός ο χρόνος που οι συμμετέχοντες τήρησαν την καταγεγραμμένη τους δίαιτα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που ενδεχομένως να επηρεάζουν τη σχέση φυτικής διατροφής και καρκίνου του παχέος εντέρου. (Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο;)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Healthy Plant-Based Diets Lower Men's Odds for Colon Cancer https://www.webmd.com/colorectal-cancer/news/20221129/healthy-plant-based-diets-lower-mens-odds-for-colon-cancer

New evidence links healthy plant-based diets with lower colorectal cancer risk https://www.medicalnewstoday.com/articles/new-evidence-links-healthy-plant-based-diets-with-lower-colorectal-cancer-risk

New evidence links healthy plant-based diets with lower colorectal cancer risk https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2022-11-29/healthy-plant-based-diets-lower-mens-odds-for-colon-cancer

Healthy Plant-Based Diets Lower Men's Odds for Colon Cancer https://consumer.healthday.com/plant-based-diet-2658779249.html