Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

Γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά: Μπορούν να αποτρέψουν τη νεφρική νόσο;

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ). Ωστόσο, οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου, συνιστούν τον περιορισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων. (Νεφρική Νόσος: Ποιες καταστάσεις υγείας επηρεάζουν τους νεφρούς;)

Παρόλο που τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία των νεφρών, αυτό δεν ισχύει για άτομα που έχουν νεφρική βλάβη, σύμφωνα με την Alison Steiber, PhD, RDN , επικεφαλής επιστήμονας στην Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Νεφρών. (Νεφρική ανεπάρκεια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Όπως ανέφερε η ίδια, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, είναι ενδιαφέροντα. Η μελέτη έχει καλό μέγεθος δείγματος και αξιόπιστες στατιστικές αναλύσεις, αλλά το ερώτημα είναι γιατί τα γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι προστατευτικά; (Νεφρική νόσος: Πώς θα προστατευθείτε;)

Στα άτομα με νεφρική νόσο τελικού σταδίου, συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, επειδή τα νεφρά τους δεν μπορούν να φιλτράρουν την πλούσια περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και φώσφορο, μέταλλα τα οποία μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε διάφορες άλλες επιπλοκές. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές της μελέτης επισήμαναν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να έχουν διαφορετικές επιδράσεις στα νεφρά λόγω του θρεπτικού τους προφίλ. Εκτός από τις πρωτεΐνες, τα γαλακτοκομικά προσφέρουν ασβέστιο, βιοενεργά πεπτίδια, κάλιο, μαγνήσιο και λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία των νεφρών υγιών ατόμων. (Δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά: Ποια οφέλη και ποιους κινδύνους εγκυμονεί;)

Μπορούν τα γαλακτοκομικά να αποτρέψουν τη νεφρική νόσο;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη νεφρική νόσο. Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από μόνη της δεν μπορεί να αποτρέψει την εν λόγω χρόνια ασθένεια. (Γαλακτοκομικά προϊόντα: 3 φλιτζάνια την ημέρα… Μήπως είναι πολλά;)

Οι τρέχουσες συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου νεφρικής νόσου, περιλαμβάνουν:

Τα άτομα με διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ΧΝΝ, επομένως η διαχείριση των συγκεκριμένων καταστάσεων μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ΧΝΝ. Επιπρόσθετα, ορισμένες δημογραφικές ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες, όπως τα άτομα άνω των 65 ετών και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας. (Γαλακτοκομικά και κίνδυνος καρκίνου: Τι ρόλο παίζει η γενετική;)

Σύμφωνα με την Jeanette Andrade, PhD, RDN, LDN, FAND, επίκουρη καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων και ανθρώπινης διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο νεφρικής νόσου, παίζει και το μέρος που ζει ένας άνθρωπος με βάση το ποσοστό ρύπανσης στο οποίο εκτίθεται καθημερινά, ακόμη και αν ακολουθεί τις κατάλληλες διατροφικές συστάσεις. (Πολυκυστική νόσος των νεφρών: Τι πρέπει να ξέρετε;)

Τέλος, μια σημαντική πρόκληση της ΧΝΝ, είναι ότι οι ασθενείς συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου, ως εκ τούτου αργούν να λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Με βάση αυτό, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όλοι πρέπει να ζούμε με τον καλύτερο υγιεινό τρόπο, ακόμη και αν θεωρούμε ότι δεν διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο ΧΝΝ. (Γαλακτοκομικά προϊόντα: Πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά; Ποια συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς;)

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A New Study Says High-Fat Dairy May Help Prevent Kidney Disease. Does It Really? https://www.verywellhealth.com/dairy-and-kidney-disease-6825412

Preventing Chronic Kidney Disease https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/prevention

Kidney Disease: The Basics https://www.kidney.org/news/newsroom/fsindex

Can I get help to create a kidney-friendly eating plan that is right for me? https://www.kidneyfund.org/living-kidney-disease/healthy-eating-activity/kidney-friendly-eating-plan#what-is-a-kidney-friendly-eating-plan

Eating Right for Chronic Kidney Disease https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/eating-nutrition

Dairy and Our Kidneys https://www.kidney.org/atoz/content/dairy-and-our-kidneys

High-fat dairy products may decrease the risk of chronic kidney disease incidence: A long-term prospective cohort study https://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(22)00192-3/pdf