Γυναίκα

Γαλουχική αμηνόρροια: Λειτουργεί ως μέτρο πρόληψης της εγκυμοσύνης;

Η μέθοδος της γαλουχικής αμηνόρροιας (LAM), είναι ένας τύπος ελέγχου των γεννήσεων, που βασίζεται στις ορμόνες που παράγει το σώμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Εάν μια γυναίκα τηρεί αυστηρά τις οδηγίες, η γαλουχική αμηνόρροια μπορεί να είναι 98% αποτελεσματική στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, τους πρώτους 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Η γαλουχική αμηνόρροια συγκαταλέγεται στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των αποδεκτών, αποδεδειγμένων μεθόδων ελέγχου των γεννήσεων, η οποία, όταν ακολουθείται με ακρίβεια, λειτουργεί το ίδιο καλά με τα αντισυλληπτικά χάπια. (Θηλασμός: Πώς επηρεάζει το μικροβίωμα του βρέφους;)

Πώς λειτουργεί η μέθοδος της γαλουχικής αμηνόρροιας;

Όταν το μωρό θηλάζει από το στήθος της γυναίκας, το σώμα στέλνει σήμα στις ωοθήκες να σταματήσουν να παράγουν ωάρια. Η απελευθέρωση ενός ωαρίου, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εγκυμοσύνη. Το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της προλακτίνης, που ωθεί το σώμα να παράγει μητρικό γάλα, λειτουργεί με βάση αυτόν τον μηχανισμό, σταματώντας την περίοδο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται γαλακτική ή γαλουχική αμηνόρροια.

Όταν μια γυναίκα σταματήσει ή μειώσει τον θηλασμό, το σώμα της ξεκινά ξανά τον κύκλο γονιμότητας. Εάν δεν χρησιμοποιείται η γαλουχική αμηνόρροια ή κάποιο άλλο είδος ελέγχου των γεννήσεων, η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος μόλις 1 μήνα μετά τον τοκετό. Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσα σε ένα χρόνο χωρίς αντισύλληψη είναι 85%. (Αποθηλασμός: 4 βήματα για την ομαλή διακοπή του μητρικού γάλακτος)


Ποιες οδηγίες πρέπει να ακολουθούνται για την αποτροπή της εγκυμοσύνης μέσω της μεθόδου γαλουχικής αμηνόρροιας;

Ο θηλασμός από μόνος του δεν είναι μέτρο ελέγχου των γεννήσεων. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη γαλουχική αμηνόρροια και να δείτε αποτελέσματα, θα πρέπει να ακολουθήσετε με συνέπεια τις ακόλουθες οδηγίες:

  • Ηλικία μωρού: Το μωρό σας πρέπει να είναι μικρότερο από 6 μηνών.
  • Αποκλειστικός θηλασμός: Το μωρό σας θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά μέσω μητρικού γάλακτος. Η συμπλήρωση με άλλα θρεπτικά συστατικά είναι αποδεκτή, εφόσον δεν αντικαθιστά το μητρικό γάλα. Το πρόγραμμα θηλασμού, θα πρέπει να τηρείται με ακρίβεια.
  • Πρόγραμμα θηλασμού: Το πρόγραμμα θηλασμού πρέπει να περιλαμβάνει ένα τάισμα κάθε 4 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και τουλάχιστον κάθε 6 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν το μωρό σας σταματήσει να θηλάζει το βράδυ, η γαλουχική αμηνόρροια θα σταματήσει να λειτουργεί.

Η γαλουχική αμηνόρροια λειτουργεί τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό, μέχρι να αρχίσετε να εισάγετε στέρεες τροφές στο μενού του μωρού σας. Από εκεί και έπειτα, αν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος, αρχίστε να χρησιμοποιείτε κάποια άλλη μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων. (Θηλασμός: Συμβουλές, δυσκολίες και απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις)

Η εξαγωγή μητρικού γάλακτος μέσω αντλίας αποτρέπει την ωορρηξία;

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η εξαγωγή μητρικού γάλακτος μέσω αντλίας έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το θηλασμό, αν εμποδίζει δηλαδή την ωορρηξία. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι για να λειτουργήσει η γαλουχική αμηνόρροια, το μωρό θα πρέπει να τρέφετε 100% μέσω του στήθους. Αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργεί εάν:

  • Το γάλα εξάγεται από το μαστό μέσω αντλίας
  • Χρησιμοποιείται μπιμπερό για το τάισμα του μωρού
  • Χρησιμοποιείται φόρμουλα διατροφής για το μωρό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γαλουχική αμηνόρροια, για να λειτουργήσει, πέραν από όλα τα άλλα, απαιτεί το πιπίλισμα του στήθους από το μωρό. (Μύθοι και αλήθειες για το πώς και πότε μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος)