Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Γαστρεντερικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε σε καμία περίπτωση

Ποια γαστρεντερικά συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσετε σε καμία περίπτωση;

1. Κράμπες στο στομάχι (ή κοιλιά)

Οι κράμπες στο στομάχι, μετά το φαγητό είναι ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου του Crohn, μια φλεγμονώδης κατάσταση του πεπτικού συστήματος. Οι κράμπες στην κοιλιά παρατηρούνται πιο έντονα όταν η ασθένεια είναι ενεργή. Μαζί με τις κράμπες θα παρατηρήσετε, ενδεχομένως, και άλλα συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, πόνο στις αρθρώσεις και απώλεια βάρους.

2. Πρήξιμο στην κοιλιά

Το πρήξιμο στην κοιλία είναι πιο έντονο από το κανονικό, όταν τα τρόφιμα και τα υγρά, δεν μπορούν να περάσουν μέσα από τα έντερα, λόγω καταστάσεων όπως ανάπτυξη ιστών, λοίμωξη ή κήλη. Πιθανότατα θα έχετε και άλλα συμπτώματα όπως κράμπες και απώλεια όρεξης. Θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

3. Αιματηρός έμετος

Ο αιματηρός έμετος θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε έλκος. Το έλκος είναι μια πληγή στην επένδυση του στομάχου ή του άνω μέρους του εντέρου. Το αίμα στον έμετο θα ομοιάζει με αλεσμένο καφέ, ενώ πιθανότατα θα νιώσετε κάψιμο ή πόνο στο στήθος, συμπτώματα τα οποία ενδέχεται να εξαφανιστούν για λίγο μετά τη λήψη ενός αντιόξινου και να επανέλθουν αργότερα. Επισκεφτείτε αμέσως τις πρώτες βοήθειες εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα.

4. Πόνος στην κοιλιά κάτω από τον αφαλό

Ο πόνος στον αφαλό μπορεί να είναι ένα σημάδι λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (UTI), ειδικά στα παιδιά. Συνήθως συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός ή αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, έχει μερικά κοινά συμπτώματα με τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αφαλό κατά τη διάρκεια του σεξ. Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να ξεκινήσει, επίσης, με πόνο στον αφαλό. Επισκεφθείτε το γιατρό σας, για να μάθετε την αιτία του πόνου και να λάβετε τη σωστή θεραπεία.

5. Αιματηρά κόπρανα

Εάν βλέπετε έντονο κόκκινο χρώμα όταν σκουπίζεστε ή μέσα στην τουαλέτα, καλέστε το γιατρό σας. Μπορεί να βλέπετε αίμα λόγω αιμορροΐδων ή αιμορραγίας στο ορθό. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, οι πολύποδες του παχέος εντέρου, η κολίτιδα και η εκκόλπωση είναι λιγότερο συχνές καταστάσεις, αλλά όλες μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία.

6. Πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς

Ο πόνος στο πάνω μέρος της κοιλίας, ειδικά αν εμφανιστεί απότομα και επιδεινωθεί, μπορεί να σημαίνει ότι ένας χολόλιθος εμποδίζει τη ροή της χολής στη χοληδόχο κύστη. Ο πόνος παρατηρείται συνήθως μετά το φαγητό και ενδεχομένως να συνοδεύεται από πόνο στον ώμο, ναυτία ή εμετό.

7. Πόνος στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλίας

Ο ξαφνικός πόνος στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς είναι ένα κλασικό σημάδι σκωληκοειδίτιδας. Ο πόνος ξεκινά, συνήθως, κοντά στο μέσω της κοιλιάς προτού μετακινηθεί προς τη δεξιά πλευρά και χειροτερεύει συνεχώς.

8. Χορταίνετε πολύ εύκολα

Το να νιώθετε χορτασμένοι μετά από φαγητό το οποίο είναι λιγότερο σε ποσότητα σε σχέση με το συνηθισμένο, δεν είναι φυσιολογικό. Το αίσθημα ότι είστε χορτασμένοι μπορεί να οφείλεται σε έλκος ή GERD (νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης). Εάν είχατε διαβήτη για περισσότερο από 10 χρόνια, ενδεχομένως να έχετε γαστροπάρεση, μια κατάσταση κατά την οποία το στομάχι δεν αδειάζει τόσο εύκολα όσο θα έπρεπε. Ωστόσο, αν και σπάνια, το να νιώθετε χορτασμένοι ενώ δεν φάγατε πολύ, μπορεί να οφείλεται σε κάποια πιο σοβαρή αίτια όπως σε κάποιον τύπο καρκίνου (ωοθηκών, στομάχου ή παγκρέατος).

9. Μαύρα κόπρανα

Τα σκούρα ή μαύρα κόπρανα μπορεί να σημαίνουν ότι το πάνω μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα σας, αιμορραγεί. Μπορεί, ωστόσο, να οφείλεται απλά σε κάτι που έχετε φάει, όπως μαύρη γλυκόριζα, συμπληρώματα σιδήρου κ.α. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για συμβουλές αν το σύμπτωμα επιμένει.

10. Ξαφνική ταχυκαρδία στην κοιλία

Η ξαφνική ταχυκαρδία στην κοιλία μπορεί να οφείλεται σε ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, το οποίο παρατηρείται όταν η αορτή μεγαλώνει σε μία περιοχή. Στην περίπτωση που η αορτή διαρρηχθεί, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή. Αυτό παρατηρείται συχνότερα σε ενήλικες άνω των 65 ετών και προκαλεί συνεχή πόνο στο στομάχι ή στην πλάτη μαζί με έντονο καρδιακό ρυθμό.

11. Ισχυρό αίσθημα πείνας

Το έλκος του στομάχου είναι μια ανοιχτή πληγή στην επένδυση του στομάχου και προκαλεί ένα αίσθημα καψίματος στο κέντρο της κοιλιάς. Αυτή η κατάσταση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ένα είδος πόνου, όπως αυτόν που νιώθετε όταν πεινάτε, αλλά σε πολύ πιο έντονο βαθμό, ο οποίος μετακινείται συνήθως, από την κοιλιά στο λαιμό ή στην πλάτη.

12. Συνεχιζόμενη διάρροια

Εάν έχετε διάρροια, που συνεχίζεται για εβδομάδες, είναι λογικό ότι δεν οφείλεται σε κρύωμα.  Ενδεχομένως να έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), διαταραχή του θυρεοειδούς ή να αντιμετωπίζεται κάποια λοίμωξη ή τροφική αλλεργία.