Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Γαστρεντερίτιδα: Μπορεί να αφήσει μόνιμες βλάβες;

Πόσο καιρό χρειάζεται το πεπτικό σας σύστημα για να ανακάμψει από τη γαστρεντερίτιδα;

Ο χρόνος που χρειάζεται το πεπτικό σύστημα για να αναρρώσει από τη γαστρεντερίτιδα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η σοβαρότητα της ασθένειας, η γενική υγεία και η ανταπόκριση του ατόμου στη θεραπεία.

Συνήθως, οι ήπιες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας μπορούν να υποχωρήσουν από μόνες τους μέσα σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι πίνοντας πολλά υγρά και να τρώτε μια ελαφριά, άπαχη διατροφή. Καθώς τα συμπτώματα βελτιώνονται, μπορείτε να επιστρέψετε σταδιακά σε μια κανονική διατροφή.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, μερικές φορές έως και αρκετές εβδομάδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γαστρεντερίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως αφυδάτωση, υποσιτισμό ή υποκείμενη ιατρική κατάσταση που απαιτεί θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει ακόμη περισσότερο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το πεπτικό σύστημα του καθενός είναι διαφορετικό και ότι λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιο άλλο. Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να ζητάτε ιατρική συμβουλή εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ανάρρωσή σας.

Τι πυροδοτεί τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας;

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας συχνά προκαλούνται από διάφορους τύπους ιών, συμπεριλαμβανομένων του νοροϊού, του ροταϊού, του αδενοϊού και του αστροϊού. Βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η σαλμονέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο και το E. coli, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πηγές των κρουσμάτων.

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της γαστρεντερίτιδας;

Μπορούν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας να διαρκέσουν μια ζωή; Η απάντηση των ειδικών είναι θετική. Τα παρακάτω προβλήματα υγείας μπορεί να είναι προσωρινά, αλλά μπορεί να σας επηρεάζουν για πολύ καιρό μετά την υποχώρηση της ασθένειάς σας.

  1. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το Μετα-λοιμώδες σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (PI-IBS) είναι η μακροχρόνια συνέπεια της γαστρεντερίτιδας που εμφανίζεται συχνότερα. Η βλάβη των νεύρων στο τοίχωμα του εντέρου σας, η οποία οδηγεί σε επώδυνες και ασυνήθιστες κενώσεις, μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί παράγοντα. Περίπου το 10-30% των ατόμων με γαστρεντερίτιδα επηρεάζεται από αυτό.

Η δυσκοιλιότητα, οι πόνοι στο στομάχι, η διάρροια και η ναυτία είναι μεταξύ των συμπτωμάτων και των δύο καταστάσεων. Το μετα-λοιμώδες σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να επιμένει για μήνες ή και χρόνια. Παρά το γεγονός ότι είναι δυσάρεστο, το να έχετε IBS δεν αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε άλλες ασθένειες ή προβλήματα όταν τα συμπτώματά σας υποχωρήσουν. Το PI-IBS μπορεί να εξαφανιστεί από μόνο του χωρίς να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

  1. Επίμονη διάρροια

Σε αντίθεση με τη διάρροια, η οποία είναι ένα τυπικό και παροδικό σύμπτωμα της γαστρεντερίτιδας, η χρόνια διάρροια επιμένει για εβδομάδες ή και μήνες μετά την υποχώρηση του ιού. Μετά από τη γαστρεντερίτιδα, η επίμονη διάρροια είναι ασυνήθιστη. Αν όμως συμβεί, μπορεί να φταίει η αιτία της λοίμωξής σας. Για παράδειγμα, αν η αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι η διατροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα, είναι πιθανό να εμφανιστεί επίμονη διάρροια. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για επανεξέταση εάν επιμένει για περισσότερο από έξι εβδομάδες, υπάρχει αίμα στα κόπρανα, χάνετε βάρος ή ανεβάζετε πυρετό.

  1. Δυσανεξία στη λακτόζη

Έως και το 40% των μολυσμένων ατόμων μπορεί να αναπτύξουν ανεπάρκεια λακτάσης ως αποτέλεσμα ορισμένων ιών και παρασίτων όπως η giardia. Η ποσότητα της λακτάσης που παράγει ο οργανισμός σας -ένα ένζυμο που βοηθά στην πέψη της λακτόζης- μειώνεται όταν ο βλεννογόνος του εντέρου υποστεί μια προσωρινή βλάβη.

Η πιο χαρακτηριστική αιτία της προσωρινής δυσανεξίας στη λακτόζη, γνωστή και ως δευτερογενής δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία διαρκεί έως ότου το έντερο αποκατασταθεί πλήρως, είναι λοιπόν η γαστρεντερίτιδα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε δυσκολίες μετά την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων για μερικές εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων όπως διάρροια και αέρια.

  1. Άλλες τροφικές αλλεργίες

Οι τροφικές ευαισθησίες μπορούν επίσης να προκληθούν από γαστρεντερίτιδα: Η κίνηση του εντέρου μπορεί να παρεμποδιστεί από αυτή τη διαταραχή, η οποία μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία του εντέρου στις τροφές. Επιπλέον, οι λοιμώξεις μπορεί να επιφέρουν τροποποιήσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα που ωθούν τον οργανισμό να αντιδράσει σε διατροφικά συστατικά που προηγουμένως ήταν ασφαλή.

Μια κρίση γαστρεντερίτιδας μπορεί να μειώσει την ικανότητα ενός ατόμου να ανέχεται γεύματα που περιέχουν γλουτένη, γάλα, σόγια ή σιτάρι, σύμφωνα με μελέτη του 2021. Αυτό μπορεί να είναι μόνιμο ή προσωρινό.

  1. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΙΦΝΕ), αν και πολύ πιο σπάνια από το μεταλοιμώδες IBS, έχει επίσης συνδεθεί σε έρευνες με τη γαστρεντερίτιδα.

Η Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου περιλαμβάνει ασθένειες όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα που χαρακτηρίζονται από επίμονη φλεγμονή του πεπτικού συστήματος. Αλλαγές στις συνήθειες των κοπράνων , δυσφορία στο στομάχι, απώλεια βάρους και κούραση είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν από αυτό. Μπορεί να έχει αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή, τις προοπτικές απασχόλησης, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.

Η μη τυφική σαλμονέλλωση, το καμπυλοβακτηρίδιο και το κλωστηρίδιο είναι τα γαστρεντερικά βακτήρια και οι ιοί που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ΙΦΝΕ και όλα μπορούν να αποκτηθούν από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Για το λόγο αυτό, είναι κρίσιμο για την άμεση και μακροπρόθεσμη υγεία μας να προετοιμάζουμε, να αποθηκεύουμε και να μαγειρεύουμε τα τρόφιμα με τρόπο που να εξαλείφει τα επικίνδυνα μικρόβια.

  1. Σύνδρομο Guillain-Barré

To σύνδρομο Guillain-Barré (GBS), μια σπάνια αυτοάνοση πάθηση, η οποία προκαλεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να στοχεύει λανθασμένα τόσο στα δικά του νεύρα όσο και στα ξένα κύτταρα. Τα δύο τρίτα των ατόμων με σύνδρομο Guillain-Barré πιστεύεται ότι είχαν γαστρεντερίτιδα εβδομάδες πριν από την εμφάνιση αυτής της ασθένειας, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια σχετικά ασυνήθιστη επίπτωση της γαστρεντερίτιδας.

Η λοίμωξη από καμπυλοβακτηρίδιο διπλασιάζει την πιθανότητα να αποκτήσετε σύνδρομο Guillain-Barré κατά τους δύο μήνες που ακολουθούν τη γαστρεντερίτιδα. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τρόποι για να κολλήσει κανείς καμπυλοβακτηρίδιο είναι μέσω μολυσμένου νερού ή τροφικής δηλητηρίασης.  Να πλένετε πάντα τα χέρια σας όταν μαγειρεύετε ωμά πουλερικά, κρέας ή θαλασσινά και βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί πολύ καλά.

Πού μπορείτε να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα ;

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως:

Κοινότητα: Τα κρούσματα μπορεί να εμφανιστούν σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία και άλλα κοινοτικά περιβάλλοντα όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι

Τρόφιμα: Τα μολυσμένα τρόφιμα αποτελούν κοινή πηγή εστιών γαστρεντερίτιδας. Τα τρόφιμα μπορεί να μολυνθούν από βακτήρια ή ιούς κατά την προετοιμασία ή την αποθήκευση τους

Νερό: Το μολυσμένο νερό είναι μια άλλη κοινή πηγή κρουσμάτων, ιδίως σε περιοχές με κακή αποχέτευση ή επεξεργασία νερού

Ταξίδια: Οι εστίες γαστρεντερίτιδας μπορεί να εμφανιστούν όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε περιοχές με διαφορετικά επίπεδα υγιεινής ή όταν τρώνε ή πίνουν μολυσμένα τρόφιμα ή νερό

Εκτός από αυτούς τους εκλυτικούς παράγοντες, άλλοι παράγοντες όπως η κακή υγιεινή, ο συνωστισμός και το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων. Για να αποτρέψετε την εξάπλωση της γαστρεντερίτιδας, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε μια καλή υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών, και να αποφεύγετε την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved