Καρκίνος

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα και του οισοφάγου

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης, δείχνουν ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), η οποία προκαλεί συμπτώματα καούρας, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρκίνων του λάρυγγα και του οισοφάγου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό Cancer.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει περίπου το 20% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την οποία το οξύ του στομάχου επιστρέφει πίσω στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να βλάπτονται οι ιστοί.

Μπορεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να προκαλέσει καρκίνο;

Σύμφωνα με την έρευνα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να θέσει τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ενός τύπου καρκίνου που ονομάζεται οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Christian C. Abnet, του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), για να μπορέσει να διασφαλίσει επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την σχέση που έχει η νόσος GERD με διάφορους τύπους καρκίνου του οισοφάγου και του λάρυγγα, εξέτασε στοιχεία από 490.605 ενήλικες που συμμετείχαν στην Μελέτη Διατροφής και Υγείας NIH-AARP. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε το 1995-1996 και συνέλεξε πληροφορίες από 3,5 εκατομμύρια άτομα που ζούσαν στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, τη Λουιζιάνα, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσυλβάνια, στις μητροπολιτικές περιοχές της Ατλάντα, την Γεωργία και το Ντιτρόιτ.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 24% των συμμετεχόντων είχαν ιστορικό GERD. Τα αμέσως επόμενα 16 χρόνια από την έναρξη της μελέτης, 931 ασθενείς ανέπτυξαν αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου, 876 ανέπτυξαν καρκίνωμα πλακώδους λαρυγγικού κυττάρου και 301 εμφάνισαν πλακώδες οισοφαγικό καρκίνωμα . Τα άτομα με GERD λοιπόν, είχαν περίπου δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ένα από αυτά τα είδη καρκίνου, ενώ ο κίνδυνος ήταν εξίσου μεγάλος και σε άλλες ομάδες που ταξινομήθηκαν ανά φύλο, κατάσταση καπνίσματος και κατανάλωση αλκοόλ.

Ακολούθως, οι ερευνητές περιορίζοντας το δείγμα τους σε 107.258 συμμετέχοντες, ανάλογα με τον κίνδυνο που διέτρεχε ο καθένας, επαλήθευσε τα αποτελέσματα διαπιστώνοντας ότι το 17% των καρκίνων του λάρυγγα και του οισοφάγου που εμφάνισαν οι συμμετέχοντες σχετιζόταν με τη νόσο του GERD.

Συμπερασματικά

Η συγκεκριμένη μελέτη αν και τεκμηριωμένη, από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες που να καθιερώνουν την νόσο του GERD ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και άλλες ασθένειες. Αντίθετα, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που να επαληθεύουν εκ νέου αυτά τα αποτελέσματα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Δρ Abnet, «απαιτούνται νέες μελέτες για να αξιολογηθεί εάν οι θεραπείες που στοχεύουν στην θεραπεία των συμπτωμάτων της νόσου GERD μπορούν να αλλάξουν αυτούς τους κινδύνους».

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Acid reflux disease may increase risk of cancers of the larynx and esophagus https://medicalxpress.com/news/2021-02-acid-reflux-disease-cancers-larynx.html

Esophageal adenocarcinoma https://medicalxpress.com/tags/esophageal+adenocarcinoma/

Could your indigestion be GERD? https://medicalxpress.com/news/2019-12-indigestion-gerd.html

Gastroesophageal reflux disease: A risk factor for laryngeal squamous cell carcinoma and esophageal squamous cell carcinoma in the NIH‐AARP Diet and Health Study cohort https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cncr.33427