Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Γενική ή τοπική αναισθησία: Μπορώ να φάω ή να πιω πριν από μια επέμβαση;

Κάθε εγχείρηση είναι διαφορετική. Το αν επιτρέπεται να φάτε ή να πιείτε πριν από την επέμβαση και τι μπορείτε να πάρετε, εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης και της αναισθησίας που θα κάνετε. Πριν από την εγχείρησή σας, οι επαγγελματίες υγείας που σας περιθάλπουν θα:

  • θα σας πουν αν μπορείτε να φάτε ή να πιείτε πριν
  • θα σας ενημερώσουν για τα τρόφιμα και τα υγρά που μπορείτε να πάρετε, εάν επιτρέπεται το φαγητό και το ποτό ή το νερό
  • θα σας πουν πότε να σταματήσετε να τρώτε και να πίνετε, εάν επιτρέπεται το φαγητό και το ποτό

Αναισθητικό

Πριν από την επέμβαση, είναι πιθανό να σας χορηγηθεί είτε τοπική είτε γενική αναισθησία. Το τοπικό αναισθητικό μουδιάζει την περιοχή που υποβάλλεται σε θεραπεία, ώστε να μην αισθάνεστε πόνο. Η γενική αναισθησία σας κάνει να χάσετε τις αισθήσεις σας, ώστε να μην μπορείτε να αισθανθείτε τίποτα και να μην έχετε επίγνωση του τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Γιατί δεν κάνει να φάμε ή να πιούμε υγρά πριν από αναισθησία;

Συνήθως, πριν από τη γενική αναισθησία, δεν σας επιτρέπεται να φάτε ή να πιείτε τίποτα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν χρησιμοποιείται το αναισθητικό, τα αντανακλαστικά του σώματός σας σταματούν προσωρινά. Εάν το στομάχι σας έχει φαγητό ή/και υγρά, υπάρχει κίνδυνος να κάνετε εμετό ή να ανέβει φαγητό στο λαιμό σας. Εάν συμβεί αυτό, η τροφή μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονές σας και να επηρεάσει την αναπνοή σας, καθώς και να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονές σας. Το χρονικό διάστημα που πρέπει να μείνετε χωρίς φαγητό ή ποτό (νηστεία) πριν από την επέμβαση εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης που θα κάνετε. Ωστόσο, συνήθως είναι τουλάχιστον 6 ώρες για φαγητό και 2 ώρες για υγρά. Θα σας ειδοποιήσουν για πόσο χρονικό διάστημα δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε πριν από την επέμβασή σας. Το μάσημα τσίχλας, συμπεριλαμβανομένης της τσίχλας νικοτίνης, πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου νηστείας. Μπορεί να σας ζητηθεί να αποφύγετε ορισμένα είδη υγρών, όπως το γάλα ή το τσάι και ο καφές με προσθήκη γάλακτος, πριν από την επέμβαση. Εάν κάνετε εμετό μετά την κατανάλωση αυτών των ποτών, το υγρό μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονές σας και να τους βλάψει. Συνήθως συνιστώνται διαυγή υγρά, όπως νερό. Στα βρέφη μπορεί να δοθεί μητρικό γάλα έως και 4 ώρες πριν από μια επέμβαση. Μετά από αυτό το διάστημα πρέπει να χορηγούνται μόνο διαυγή υγρά.

Ιατρικές καταστάσεις

Εάν έχετε κάποια πάθηση, όπως ο διαβήτης, που σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε και να πίνετε τακτικά, θα πρέπει να ενημερώσετε έναν επαγγελματία υγείας πριν από την επέμβαση. Θα πρέπει επίσης να τον ενημερώσετε εάν παίρνετε φάρμακα.

Τοπικό αναισθητικό

Η τοπική αναισθησία αναφέρεται στη χρήση ενός φαρμάκου που ονομάζεται αναισθητικό για την προσωρινή αναισθητοποίηση μιας μικρής περιοχής του σώματός σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τοπικό αναισθητικό πριν από μια μικρή επέμβαση, όπως μια βιοψία. Μπορεί επίσης να λάβετε τοπική αναισθησία πριν από μια οδοντιατρική επέμβαση, όπως μια εξαγωγή δοντιού. Σε αντίθεση με τη γενική αναισθησία, η τοπική αναισθησία δεν σας κάνει να αποκοιμηθείτε. Τα τοπικά αναισθητικά δρουν εμποδίζοντας τα νεύρα στην πληγείσα περιοχή να μεταδώσουν τις αισθήσεις πόνου στον εγκέφαλό σας. Μερικές φορές χρησιμοποιείται μαζί με ένα ηρεμηστικό. Αυτό σας βοηθά να χαλαρώσετε. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους διάφορους τύπους τοπικής αναισθησίας και πότε χρησιμοποιούνται. Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε τοπική αναισθησία, θα πρέπει να σας επιτραπεί να φάτε και να πιείτε κανονικά πριν από την επέμβασή σας. Αυτό όμως μπορεί να μην ισχύει αν πρόκειται για επέμβαση που αφορά το πεπτικό σύστημα ή την ουροδόχο κύστη σας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved