Μολυσματικές ασθένειες

Για να αποτρέψετε τη μετάδοση της COVID-19 πρέπει οπωσδήποτε να απομονωθείτε;

Χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, είδαν τα ποσοστά των κρουσμάτων COVID-19 να αυξάνονται ραγδαία σε μικρό χρονικό διάστημα. Γενικά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κάθε άτομο που έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, καταλήγει να μολύνει κατά μέσο όρο δύο έως τρία άλλα άτομα. Ένας τρόπος για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της COVID-19, είναι η αποφυγή της άμεσης επαφής των ανθρώπων μεταξύ τους, μέσω της απομόνωσης, της καραντίνας ή της κοινωνικής απόστασης.

Τι είναι η απομόνωση, η καραντίνα και η κοινωνική απόσταση;

Σίγουρα όλους αυτούς τους μήνες, έχετε ακούσει επανειλημμένα αυτούς τους τρείς όρους, να χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πραγματικά τι σημαίνουν. Πιο κάτω αναφέρονται οι ορισμοί των όρων αυτών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC):

  • Η απομόνωση αναφέρεται στο διαχωρισμό των ασθενών που έχουν μολυνθεί με COVID-19, από τους άλλους ανθρώπους που δεν είναι άρρωστοι.
  • Καραντίνα σημαίνει διαχωρισμός και περιορισμός των μετακινήσεων των ατόμων, που έχουν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19. Σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζονται τουλάχιστον 14 ημέρες καραντίνας αρχικά, καθώς τα συμπτώματα χρειάζονται κάπου τόσες ημέρες για να εμφανιστούν μετά την έκθεση ενός ατόμου σε επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Η κοινωνική απομάκρυνση αναφέρεται σε μια πρακτική κατά την οποία οι άνθρωποι διατηρούν μεταξύ τους απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Τονίζεται ότι δεν χρειάζεται να είστε μολυσμένοι ή να έχετε εκτεθεί στον ιό για να ασκήσετε κοινωνικές αποστάσεις.

Ποιος πρέπει να απομονωθεί;

Όσον αφορά την καραντίνα και την κοινωνική απόσταση, οι οδηγίες που δίνονται είναι σαφείς. Συγκεκριμένα, η κοινωνική απόσταση συνιστάται για όλους κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Μάλιστα η Preeti Parikh, παιδίατρος στο νοσοκομείο Mount Sinai και επικεφαλής ιατρός Υγιεινής, συνιστά την αποφυγή ταξιδιών, την εργασία από το σπίτι και την αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων όπου συνωστίζεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων.

Όσον αφορά την καραντίνα, όπως είπαμε και προηγουμένως, μπαίνουν τα άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Συνήθως θα σας ζητηθεί να μπείτε σε καραντίνα από την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής σας αναγκαστικά, στην περίπτωση που, για παράδειγμα, κάποιος από το γραφείο σας έχει διαγνωστεί ως επιβεβαιωμένο κρούσμα ή αν έχετε επισκεφτεί μια πόλη με πολλά κρούσματα.

Αναφορικά με την απομόνωση, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Το απλό της υπόθεσης είναι να διαγνωστείτε με COVID-19 και να σας ζητηθεί να μπείτε σε απομόνωση. Ωστόσο, καθώς οι εξετάσεις για τον κορωνοϊό δεν γίνονται σε όλους τους ανθρώπους, πολλοί άνθρωποι που ενδεχομένως να είναι ασυμπτωματικοί δεν μπαίνουν σε απομόνωση και συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να μεταδίδουν εν αγνοία τους τον ιό. Οι ειδικοί, βάσει αυτού, συμβουλεύουν όλους τους ανθρώπους που δεν αισθάνονται πολύ καλά και εμφανίζουν κάποια συμπτώματα να αυτοαπομονώνονται και να καλούν τον γιατρό τους για περαιτέρω συμβουλές. Συνήθως, σύμφωνα με την Δρ Parikh, αν γνωρίζετε ότι εκτεθήκατε σε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα αλλά δεν έχετε συμπτώματα, ο γιατρό σας θα σας συμβουλεύσει να παραμείνετε στο σπίτι μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα. Στην περίπτωση που έχετε συμπτώματα και τα συμπτώματα σας είναι σοβαρά, όπως το να έχετε δυσκολία στην αναπνοή, είναι πολύ πιθανόν να σας συστήσει να πάτε στα επείγοντα ή να σας δώσει κάποιες άλλες οδηγίες ανάλογα με το τι συμβουλεύει η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής σας. Το πιο σημαντικό είναι να μιλάτε με τον γιατρό σας και να παρακολουθείτε τις οδηγίες της περιοχής σας, υπογράμμισε η Δρ Parikh.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Preventing COVID-19: Should I Be Isolating Myself? https://www.healthination.com/health/covid-19-who-should-isolate

How to Reduce the Spread of COVID-19 https://www.healthination.com/health/how-to-reduce-covid-19

COVID-19 vs. the Cold vs. the Flu: How to Tell the Difference https://www.healthination.com/health/covid-19-cold-flu-symptoms

Social Distancing: What It Is + How It Helps Prevent COVID-19 https://www.healthination.com/health/covid-19-social-distancing

About Quarantine and Isolation https://www.cdc.gov/quarantine/quarantineisolation.html

Quarantine and Isolation https://www.cdc.gov/quarantine/index.html