Μολυσματικές ασθένειες, Πρόληψη και θεραπεία

Γιατί αρρωσταίνουμε πιο εύκολα το χειμώνα;

Κρυολόγημα
Κρυολόγημα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αρρωσταίνουν με γρίπη ή κρυολόγημα κατά τους χειμερινούς μήνες, πέραν από τον βροχερό καιρό και το κρύο. Όπως εξηγούν, το κρύο και ο βροχερός καιρός, αναγκάζουν τους ανθρώπους να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, ο ένας κοντά στον άλλον αναπνέοντας το ίδιο αέρα, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να προσβληθούν από γρίπη, καθώς σε αυτό το περιβάλλον τα μικρόβια μεταδίδονται πιο εύκολα. Επισημαίνουν, επίσης, ότι τα μικρόβια ζουν περισσότερο σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Γιατί οι αναπνευστικές λοιμώξεις αυξάνονται το χειμώνα;

Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι περισσότερες, σύμφωνα με τον Δρ. William Schaffner, ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Τενεσί. Οι παράγοντες που ευνοούν αυτή την αύξηση είναι:

 • Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επιτρέπουν στους ιούς να ζήσουν περισσότερο.
 • Το χειμώνα έχουμε την τάση να βρισκόμαστε πιο κοντά ο ένας με τον άλλο, επιτρέποντας στους ιούς να εξαπλωθούν ευκολότερα.
 • Η λιγότερη έκθεση στο ηλικιακό φως κατά τους χειμερινούς μήνες επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Κατά τη χειμερινή περίοδο, η μικρή υγρασία που περιβάλλει τα μικρόβια εξατμίζεται και ο ιός παραμένει στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οπότε, όταν ένα άτομο είναι πολύ κοντά σε ένα άρρωστο άτομο, τότε ευκολότερα μπορεί να αναπνεύσει τον ιό που βρίσκεται στον αέρα.

Πώς ενεργούν οι ιοί;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο μύθος ότι όταν βραχεί κάποιος από τη βροχή θα αρρωστήσει, οφείλεται στην κακή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ενεργούν οι ιοί. Εξηγούν λοιπόν ότι:

 • Οι ιοί ευδοκιμούν σε κρύο καιρό. Έτσι σε κρύα περιβάλλοντα αρρωσταίνουμε πιο συχνά, διότι υπάρχουν περισσότερα μικρόβια.
 • Τα κρυολογήματα προκαλούνται από ιούς και η πνευμονία από ιούς ή βακτηρίδια, επομένως κάποιος θα αρρωστήσει μόνο εάν εκτεθεί σε αυτά τα μικρόβια, ανεξάρτητα από τον καιρό.

Υπάρχει συγκεκριμένη εποχή γρίπης;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), κάθε χρόνο υπάρχουν εκατομμύρια περιπτώσεις κρυολογημάτων και γρίπης.  Ο μέσος ενήλικας αρρωσταίνει 2 με 3 φορές κάθε χρόνο, ενώ τα παιδιά συνήθως αρρωσταίνουν πολύ περισσότερες φορές. Η πλειοψηφία των ανθρώπων κρυολογεί το χειμώνα ή την άνοιξη.

Η εποχική γρίπη κυκλοφορεί όλο το χρόνο, αλλά είναι συχνότερη το φθινόπωρο και το χειμώνα. Μάλιστα, πολλές από τις πανδημίες φαίνεται να εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης και του καλοκαιριού, μετά την ολοκλήρωση της παραδοσιακής εποχής της γρίπης.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας τον χειμώνα;

 • Να πλένετε τακτικά τα χέρια με σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
 • Να μην αγγίζετε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια
 • Να αποφύγετε την στενή επαφή με όσους βήχουν και φταρνίζονται
 • Να απολυμαίνετε συχνά τις επιφάνειες που αγγίζετε συνέχεια, όπως είναι τα ντουλάπια και τα πόμολα
 • Να ντύνεστε ζεστά όταν βγαίνετε έξω
 • Να τρώτε υγιεινά
 • Να καταναλώνετε άφθονα υγρά

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Common Colds: Protect Yourself and Others https://www.cdc.gov/features/rhinoviruses/index.html

You’re More Likely to Get Sick in the Winter — But Not for the Reasons You Think https://www.healthline.com/health-news/sick-in-rainy-weather-reasons