Ανοσοποιητικό Σύστημα

Για ποιους λόγους μπορεί να αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι;

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Helen Stokes-Lampard, πρόεδρος του Royal College of GPs: “Το αίσθημα της κούρασης μετά από μια μακρά και πολυάσχολη ημέρα μπορεί να επηρεάσει όλους μας κατά καιρούς και είναι μια φυσική αντίδραση στο να πιέζουμε τον εαυτό μας σκληρά. Αυτό μπορεί συχνά να διορθωθεί με έναν καλό ύπνο, καλή διατροφή και ενυδάτωση. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ της φυσιολογικής κούρασης, η οποία είναι πολύ συνηθισμένη, και της μη φυσιολογικής κόπωσης”.

Εάν έχετε το είδος της κόπωσης που δεν υποχωρεί, ακόμη και μετά από έναν καλό ύπνο, ίσως αξίζει να διερευνήσετε την κατάσταση πιο προσεκτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζετε και άλλα συμπτώματα, αν είστε κουρασμένοι για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες ή αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση.

Εάν ένας ασθενής βιώνει παρατεταμένη έλλειψη ενέργειας χωρίς προφανή λόγο, θα πρέπει να ζητήσει τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας.

Η κούραση δεν είναι ασθένεια, είναι σύμπτωμα – και από το οποίο όλοι έχουμε υποφέρει κάποια στιγμή. Μπορεί να υπάρχει μια προφανής αιτία, όπως το τζετ λαγκ ή οι ταραγμένες νύχτες. Αλλά αν η κούραση δεν καταλαγιάζει ή επηρεάζει τη ζωή σας, αξίζει να την ελέγξετε.

Ποιες είναι οι ψυχολογικές αιτίες της κόπωσης;

Η υπερβολική κούραση είναι κάτι που πλήττει πολλούς από εμάς κάθε τόσο. Σύμφωνα με το Royal College of Psychiatrists, ένας στους πέντε ανθρώπους αισθάνεται ασυνήθιστα κουρασμένος ανά πάσα στιγμή και ένας στους δέκα έχει παρατεταμένη κόπωση.

Συχνά, τα αίτια είναι ψυχολογικά, πράγμα που δεν σημαίνει ότι η εξάντληση είναι κατά κάποιο τρόπο “στο μυαλό σας“. Αντίθετα, αν περνάτε μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο, είτε πρόκειται για μια μετακόμιση είτε για μια ταραχώδη περίοδο στη δουλειά, συχνά θα νιώθετε εξαντλημένοι ως αποτέλεσμα.

Πρώτον, μπορεί να μην κοιμάστε τόσο καλά όσο συνήθως. Αφετέρου, αν είστε σε κατάσταση στρες, το σώμα σας μπαίνει σε κατάσταση “μάχης ή φυγής“, πυροδοτώντας μια σειρά ορμονικών και φυσιολογικών αλλαγών. Εάν αυτή η αντίδραση στο στρες ενεργοποιείται συχνά, μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε κουρασμένοι.

Ορισμένοι θεραπευτές εναλλακτικής ιατρικής αποδίδουν αυτού του είδους την κούραση στην “κόπωση των επινεφριδίων” – δηλαδή στην αδυναμία παραγωγής της ποσότητας αδρεναλίνης που χρειάζεστε. Ωστόσο, αυτό δεν είναι μια αποδεδειγμένη ιατρική κατάσταση και θα πρέπει να αποφεύγετε τις θεραπείες που υπόσχονται να τη θεραπεύσουν.

Παρόλο που κάποιο άγχος στη ζωή είναι αναπόφευκτο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια αν πιστεύετε ότι μπορεί να πάσχετε από άγχος, κατάθλιψη ή άλλη κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως το μετατραυματικό στρες. Αυτές οι καταστάσεις συχνά συνοδεύονται από κόπωση, καθώς και από προβλήματα ύπνου όπως η αϋπνία.

Φυσικά δεν υπάρχει μια απλή εξέταση αίματος ή σάρωση για τη διάγνωση της κατάθλιψης. Ωστόσο, αν αισθάνεστε επίσης πεσμένοι, καταθλιπτικοί ή απελπισμένοι ή αν δεν απολαμβάνετε τη ζωή όπως παλιά, η κατάθλιψη μπορεί να βρίσκεται στη ρίζα της κούρασής σας.

Ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο, κατά τον οποίο η κατάθλιψή τους επιδεινώνει την αϋπνία τους και η αϋπνία τους επιδεινώνει την κατάθλιψή τους. Αν και μπορεί να υπάρξει ο πειρασμός να αυτοθεραπευτείτε με αλκοόλ, είναι καλύτερο να αποφύγετε το ενδεχόμενο αυτό, καθώς μπορεί να επιδεινώσει και τα δύο προβλήματα.

Ποιες είναι οι σωματικές αιτίες της κόπωσης;

Μπορεί να υπάρχουν και σωματικές αιτίες για την συνεχής κούραση σας, αν και είναι λιγότερο συχνές από τις ψυχολογικές.

Μια παρατεταμένη κατάσταση λήθαργου μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής υποκείμενης κατάστασης, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η κοιλιοκάκη ή η αναιμία. Οι ασθενείς σπάνια είναι κουρασμένοι μεμονωμένα και συχνά εμφανίζουν και άλλα συμπτώματα. Για παράδειγμα, όσον αφορά την κοιλιοκάκη, οι ασθενείς μπορεί επίσης να αισθάνονται πρησμένοι ή να έχουν διάρροια και να παρουσιάζουν απώλεια βάρους.

Για τον διαβήτη τύπου 2, μαζί με την κούραση, μπορεί να αισθάνεστε περισσότερη δίψα, να χρειάζεται να ουρείτε συχνότερα ή να εμφανίζετε πιο μικρές λοιμώξεις, όπως σπυράκια ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις ζύμης.

Άλλα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν κόπωση είναι προβλήματα του θυρεοειδούς όπως ο υποθυρεοειδισμός, λοιμώξεις όπως ο αδενικός πυρετός ή διαταραχές του ύπνου όπως η υπνική άπνοια. Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται κάποια από αυτές τις αιτίες, θα κάνει μια φυσική εξέταση.

Λιγότερο συχνά, μπορεί να πάσχετε από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, γνωστό και ως ME, το οποίο χαρακτηρίζεται από ακραία κόπωση μαζί με συμπτώματα όπως ομίχλη και μυϊκός πόνος. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για την επιβεβαίωση της διάγνωσης του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Η διάγνωση θα γίνει μόνο όταν αποκλειστούν άλλες παθήσεις.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να κυμαίνεται σε σοβαρότητα από σχετικά ήπια έως εξαιρετικά αναπηρική. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι τελικά αναρρώνουν, δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία και τα συμπτώματα μπορεί να έχουν υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πορεία. Μια συναφής πάθηση, η ινομυαλγία, μπορεί επίσης να προκαλέσει χρόνια κόπωση.

Πέρα από αυτές τις αιτίες, η κόπωση μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων και είναι αναμενόμενη αν είστε επί του παρόντος έγκυος ή έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία. Είναι επίσης πιο πιθανό να υποφέρετε από κόπωση αν είστε πολύ υπέρβαροι (καθώς το σώμα σας πρέπει να εργάζεται καθημερινά πιο σκληρά) ή λιποβαρείς (καθώς οι μύες σας μπορεί να μην είναι πολύ δυνατοί).

Πώς να αντιμετωπίσετε την κόπωση;

  • Αποφύγετε τη ζάχαρη

Εάν δεν έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση που απαιτεί θεραπεία, μπορεί να αρκούν μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Αρχικά, αξίζει να επανεκτιμήσετε τη διατροφή σας. Αποφύγετε τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες, καθώς αυτοί παρέχουν μια βραχύβια ενεργειακή έξαρση, ακολουθούμενη από μια κατάρρευση που σας αφήνει να λαχταράτε το επόμενο χτύπημα ζάχαρης.

Είναι σημαντικό κάθε γεύμα να παρέχει μια καλή ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια μερίδα άπαχης πρωτεΐνης, λαχανικά και μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτες με φλούδα ή όσπρια. Αυτοί διασπώνται αργά από τον οργανισμό, παρέχοντας έτσι μια σταθερή παροχή ενέργειας για να συνεχίσετε μέχρι το επόμενο γεύμα σας. Αν, ωστόσο, χρειάζεστε μια αναζωογόνηση μεταξύ των γευμάτων, επιλέξτε φυσικές πηγές ενέργειας ταχείας αποδέσμευσης μαζί με μια πιο δύσπεπτη τροφή που θα επιβραδύνει την απελευθέρωση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.

Μερικά παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι αποξηραμένα φρούτα με ξηρούς καρπούς- γιαούρτι με ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα- ή μια φέτα τοστ ολικής άλεσης με ένα λεπτό στρώμα φυστικοβούτυρο. Ο καφές με μια σταγόνα γάλα μπορεί επίσης να σας προσφέρει την απαραίτητη αναζωογόνηση αν αισθάνεστε ιδιαίτερα κουρασμένοι και η κατανάλωση έως και τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα λέγεται ότι είναι ευεργετική. Προσπαθήστε όμως να αποφύγετε να πίνετε καθόλου το απόγευμα, καθώς αυτό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας!

  • Άσκηση και ύπνος

Εκτός από τη διόρθωση της διατροφής σας, είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι γυμνάζεστε αρκετά. Αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε όρεξη να κάνετε όταν είστε εξαντλημένοι, αλλά τα οφέλη μιλούν από μόνα τους. Πέρα από το χτύπημα των ενδορφινών, η τακτική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και σας δίνει περισσότερη αντοχή για να βγάλετε τη μέρα.

Μια προειδοποίηση όμως – το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Το λεγόμενο “σύνδρομο υπερπροπόνησης” είναι υπαρκτό και οι αθλητές χρειάζονται πολλή ξεκούραση για να αναρρώσουν σωστά. Η υπερπροπόνηση συνήθως οδηγεί σε οροπέδια απόδοσης, υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού και – κυρίως – σε κόπωση. Αν αυτό ισχύει για εσάς, φροντίστε να μειώσετε τις προπονήσεις σας ή να πάρετε κάποια άδεια.

Μια τελευταία συμβουλή είναι να εξετάσετε τον ίδιο τον ύπνο σας. Πώς είναι η ποιότητα του ύπνου σας; Μήπως διακυβεύεται, για παράδειγμα, από τα απογευματινά ενεργειακά ποτά, τον πολύ χρόνο στην οθόνη πριν από τον ύπνο, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή τους υπνάκους σε περίεργες ώρες; Το να είστε λίγο πιο αυστηροί όσον αφορά την “υγιεινή του ύπνου” σας μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν πρόκειται να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Αν και το να αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, δεν είναι ακριβώς “φυσιολογικό” και δεν πρέπει να είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ζείτε. Φροντίστε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον παθολόγο σας εάν έχετε αποκλείσει όλους τους προφανείς παράγοντες και ανησυχείτε.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved