Μολυσματικές ασθένειες

Πόσο αντέχει ο κορωνοϊός στον αέρα μετά την απομάκρυνση ενός μολυσμένου ατόμου;

Μια ομάδα ερευνητών, σε συνεργασία με διάφορα ιατρικά ιδρύματα στην Κίνα, έχουν βρει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το αερομεταφερόμενο SARS-CoV-2 RNA μπορεί να παραμείνει στον αέρα για αρκετό χρονικό διάστημα. Στο άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η ερευνητική ομάδα αναφέρει το πώς συνέλεξε δείγματα κορωνοϊού από τον αέρα, σε διάφορους νοσοκομειακούς χώρους στην Κίνα, περιγράφοντας το τι διαπίστωσαν μέσω της ανάλυσής τους.

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Οι περισσότεροι ερευνητές, συμφωνούν ότι ο πρωταρχικός τρόπος μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, είναι μέσω των σταγονιδίων που αφήνει στον αέρα ένα μολυσμένο άτομο, όταν μιλά, βήχει, φταρνίζεται ακόμη και όταν αναπνέει. Επίσης, ο ιός μεταδίδεται μέσω της επαφής των ατόμων με κοινόχρηστα αντικείμενα στα οποία βρίσκεται ο ιός και όταν ακολούθως αγγίξουν το πρόσωπο τους.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να μάθουν περισσότερα για τις συγκεντρώσεις του ιού στον αέρα μετά την απομάκρυνση ενός μολυσμένου ατόμου από ένα χώρο.

Για πόσο αντέχει ο κορωνοϊός στον αέρα μετά την απομάκρυνση ενός μολυσμένου ατόμου;

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με την αντοχή του ιού στον αέρα, οι ερευνητές δημιούργησαν παγίδες αερολύματος, μέσα και κοντά σε νοσοκομεία, στα οποία νοσηλεύονταν ασθενείς με COVID-19, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, οι χώροι από τους οποίους συνέλεξαν δείγματα αερολύματος, ήταν χώροι στους οποίους νοσηλεύονταν βαριά άρρωστοι ασθενείς, αλλά και νοσοκομεία με πιο ήπιες περιπτώσεις. Συνολικά, η ομάδα συνέλεξε 40 δείγματα από 31 χώρους.

Κατά την ανάλυση των δειγμάτων για εύρεση ενδείξεων SARS-CoV-2 RNA, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γενικά στον αέρα υπήρχαν πολύ υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης του ιού. Συγκεκριμένα και όπως ήταν αναμενόμενο, βρήκαν πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις του ιού στον αέρα των χώρων όπου υπήρχαν πολλοί ασθενείς και μάλιστα σοβαρά άρρωστοι ασθενείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις του ιού στον αέρα των χώρων που αερίζονταν καλά, ήταν γενικά χαμηλότερες. Από την άλλη, άλλοι χώροι που δεν είχαν καλό εξαερισμό, όπως οι δημόσιες τουαλέτες που χρησιμοποιούνταν από ασθενείς με κορωνοϊό, είχαν πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις.

Επιπρόσθετα, προς έκπληξή της η ομάδα διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση του ιού ήταν επίσης πολύ υψηλή στα δωμάτια όπου το ιατρικό προσωπικό αφαιρούσε τον προστατευτικό εξοπλισμό του. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός μεταφέρεται ξανά στον αέρα όταν κάποιος αφαιρεί τα γάντια, τη μάσκα και άλλο ρουχισμό στον οποίο υπάρχει ο ιός.

Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε αυξημένο επίπεδο συγκέντρωσης του ιού στους διαδρόμους, μέσα και έξω από το νοσοκομείο, στους οποίους μετακινείτο μεγάλος αριθμός ασθενών.

Συμπερασματικά

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το υψηλό επίπεδο του ιού στον αέρα, μπορεί να μειωθεί σημαντικά με καλό εξαερισμό. Τονίζουν, ωστόσο, ότι δεν είναι ακόμη γνωστό εάν οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν στην περίπτωση που αναπνεύσουν το τύπο του ιού των αερολυμάτων που βρήκαν.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Heightened levels of SARS-CoV-2 RNA found in the air in some patient areas https://medicalxpress.com/news/2020-04-heightened-sars-cov-rna-air-patient.html

Coronavirus may spread through normal breathing: US scientists https://medicalxpress.com/news/2020-04-coronavirus-scientists.html

Aerodynamic analysis of SARS-CoV-2 in two Wuhan hospitals https://www.nature.com/articles/s41586-020-2271-3