Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

Γρίπη και κρυολόγημα: Για πόσες μέρες είναι μεταδοτικά;

Γρίπη και κρυολόγημα: Για πόσες μέρες είναι μεταδοτικά;

Τόσο το κρυολόγημα, όσο και η γρίπη είναι μεταδοτικές ασθένειες, αλλά προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς.

Η τυπική μεταδοτική περίοδος της γρίπης είναι περίπου τέσσερις ημέρες, ωστόσο, οι περισσότεροι ενήλικες είναι μεταδοτικοί μια μέρα πριν εμφανίσουν συμπτώματα και για δύο περίπου εβδομάδες μετά την εμφάνιση τους. Οι άνθρωποι, μάλιστα που παρουσιάζουν επιπλοκές, όπως η πνευμονία, μπορεί να είναι μεταδοτικοί για περισσότερο από δυο εβδομάδες. Στην περίπτωση του κρυολογήματος, οι περισσότεροι είναι μεταδοτικοί περίπου μια ημέρα πριν εμφανίσουν συμπτώματα και παραμένουν μεταδοτικοί για περίπου 5-7 ημέρες. Τα παιδία είναι μεταδοτικά για περίπου επτά ημέρες και περιστασιακά μέχρι και για δύο εβδομάδες, κυρίως στην περίπτωση της γρίπης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το κρυολόγημα θεωρείται λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αλλά η γρίπη μπορεί να επηρεάσει και τις κατώτερες αναπνευστικές οδούς.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η γρίπη και το κρυολόγημα;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η γρίπη και το κρυολόγημα είναι παρόμοια και σε πρώιμο στάδιο είναι τα ακόλουθα:

Στην πορεία, τα συμπτώματα συνεχίζουν να είναι παρόμοια, ωστόσο στην γρίπη τείνουν να είναι πιο σοβαρά. Τα εν λόγω συμπτώματα είναι τα εξής:

Πώς μεταδίδονται οι ιοί του κρυολογήματος και της γρίπης;

Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, όπως είπαμε και προηγουμένως, είναι μεταδοτικές ασθένειες. Η γρίπη μεταδίδεται μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων που εκπέμπει ένα μολυσμένο άτομο όταν βήχει ή φταρνίζεται. Το κρυολόγημα μεταδίδεται μέσω των μικροβίων που εναποτίθενται στα χέρια ή σε επιφάνειες. Για παράδειγμα, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήξει πάνω από μια επιφάνεια και ακολούθως κάποιος άλλος την αγγίξει, εάν αγγίξει το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη του με άπλυτα χέρια, τότε διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να μολυνθεί.

Πώς θα καταλάβετε εάν η γρίπη ή το κρυολόγημα, σας έχει περάσει;

Στην περίπτωση του κρυολογήματος, τα περισσότερα άτομα δεν χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος διαρκούν περίπου μια βδομάδα, ωστόσο, ο βήχας που τείνει να διαρκεί περισσότερο, μετά την μια εβδομάδα δεν μεταδίδει τον ιό. Όταν τα συμπτώματα περάσουν, αυτό σημαίνει ότι το άτομο έχει θεραπευτεί. Το ίδιο ισχύει και για την γρίπη, αν εξαιρέσουμε την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, που απαιτούν τις πλείστες φορές αντιικά φάρμακα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε νοσηλεία.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Εάν δεν έχετε κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενα νοσήματα, δεν χρειάζεται να ζητήσετε ιατρική περίθαλψη για το κοινό κρυολόγημα. Στην περίπτωση της γρίπης, επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε:

  • Πυρετό που δεν πέφτει
  • Συνεχές ρίγος
  • Αιματηρό βήχα
  • Βήχα με πράσινα φλέματα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνο στο στήθος
  • Επαναλαμβανόμενη ναυτία και εμετό
  • Σύγχυση
  • Πόνο στο πρόσωπο

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Long Are The Cold Or Flu Contagious? https://www.medicinenet.com/how_long_is_a_cold_or_flu_contagious/article.htm

Chills: Symptoms & Signs https://www.medicinenet.com/chills/symptoms.htm

Lung Anatomy: How The Lungs Work https://www.medicinenet.com/lungs_design_and_purpose/article.htm

Chest Pain That Comes And Goes, Symptoms, Remedies, And Treatments https://www.medicinenet.com/chest_pain/article.htm

Nausea And Vomiting Causes, Symptoms, Diet, And Treatment Options https://www.medicinenet.com/nausea_and_vomiting/article.htm