Διατροφή, Παιδί

Γιατί δεν πρέπει να δίνετε αγελαδινό γάλα στο μωρό σας

Πολλοί γονείς ρωτούν τον λόγο για τον οποίο δεν μπορούν να δίνουν αγελαδινό γάλα στο μωρό τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση είναι πολύ απλή. Τα βρέφη δεν μπορούν να αφομοιώσουν το αγελαδινό γάλα το ίδιο εύκολα όπως το γάλα μιας φόρμουλας.

Γιατί δεν κάνει ένα βρέφος να πίνει αγελαδινό γάλα;

Το αγελαδινό γάλα περιέχει υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών και ανόργανων συστατικών, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν στρες στους μικρούς νεφρούς του βρέφους και να επιδεινώσουν την ασθένεια του σε περιόδους πυρετού ή διάρροιας. Μάλιστα, το αγελαδινό γάλα στερείται τις κατάλληλες ποσότητες σιδήρου, βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών ουσιών, τις οποίες χρειάζονται οπωσδήποτε τα βρέφη για να αναπτυχθούν σωστά.

Επιπρόσθετα, το κανονικό αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία σε μερικά μωρά, διότι η πρωτεΐνη του μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου και του εντέρου και να οδηγήσει σε απώλεια αίματος μέσω των κοπράνων. Τέλος, το αγελαδινό γάλα δεν περιέχει τους πιο υγιεινούς τύπους λίπους που θα βοηθήσουν στην σωστή ανάπτυξη του βρέφους.

Για τους λόγους αυτούς, δεν πρέπει να δίνετε αγελαδινό γάλα στο μωρό σας, τουλάχιστον για τους πρώτους δώδεκα μήνες της ζωής του.

Πότε μπορείτε να δώσετε αγελαδινό γάλα στο μωρό σας;

Όταν το μωρό σας γίνει ενός έτους, τότε μπορείτε να του δώσετε πλήρες γάλα αγελάδας ή αγελαδινό γάλα μειωμένων λιπαρών (2%), εφόσον ήδη άρχισε να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή στερεών τροφών (δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και κρέατα).

Οι ειδικοί ωστόσο, συνιστούν να περιορίσετε την πρόσληψη γαλακτος σε 900 – 1029 γραμμάρια την ημέρα, καθώς το περισσότερο θα δώσει στο μωρό σας πολλές θερμίδες και θα μειώσει την όρεξη του για άλλα τρόφιμα με απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Στην περίπτωση που το μωρό σας δεν καταναλώνει ακόμη μια ποικιλία στέρεων τροφών, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν αρχίσετε να δίνετε αγελαδινό γάλα στο μωρό σας;

Στην ηλικία του ενός έτους, τα παιδιά εξακολουθούν να χρειάζονται τροφές πλούσιες σε λιπαρά, έτσι συνιστάται το πλήρες αγελαδινό γάλα. Ωστόσο, στην περίπτωση που το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή κινδυνεύει να γίνει υπέρβαρο ή στην περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή καρδιακής νόσου, τότε μιλήστε με τον παιδίατρο σας, ο οποίος ενδέχεται να σας συστήσει γάλα χαμηλών λιπαρών (2%) αντί για πλήρες αγελαδινό γάλα.

Τέλος, φροντίστε να μην δίνετε στο παιδί σας γάλα χαμηλών λιπαρών (1%) ή αποβουτυρωμένο γάλα πριν την ηλικία των δύο ετών, καθώς και τα δύο περιέχουν πολλές πρωτεΐνες και ανόργανα συστατικά τα οποία δεν συστήνονται για κατανάλωση από παιδιά κάτω των δύο ετών. Όταν το παιδί σας περάσει τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, τότε συζητήστε με τον γιατρό σας για τις διατροφικές ανάγκες του και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορείτε να του δίνετε.