Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Γιατί έχει μειωθεί κατά έναν βαθμό Κελσίου η ανθρώπινη θερμοκρασία σώματος;

Έχει πράγματι πέσει κατά 1 βαθμό Κελσίου η βασική θερμοκρασία σώματος;

Ένα από τα φαινόμενα που έχει προβληματίσει τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια είναι η πτώση της βασικής θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος κατά ένα περίπου βαθμό. Αυτό το γεγονός έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών διαφορετικών ερευνών σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί τι ακριβώς συμβαίνει και που οφείλεται αυτή η πτώση της θερμοκρασίας σώματος των ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, το 1851 ο Γερμανός Carl Reinhold August Wunderlich συγκέντρωσε στοιχεία για τη θερμοκρασία 25.000 κατοίκων μιας πόλης και κατέληξε πως οι 37 βαθμοί Κελσίου είναι η μέση θερμοκρασία σώματος. Από την άλλη, μελέτη που περιλάμβανε περισσότερους από 35.000 ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία κατέγραψε παραπάνω από 250.000 θερμοκρασίες, αναφέρει πως η μέση θερμοκρασία ήταν 36.6 βαθμοί Κελσίου.

Τι έδειξαν οι έρευνες για την ανθρώπινη θερμοκρασία;

Τα πρώτα αυτά ευρήματα προβλημάτισαν τους ειδικούς, οι οποίοι δεν μπορούσαν αρχικά να εξηγήσουν που οφείλεται αυτό το φαινόμενο. Προκειμένου να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία και να καταλήξουν σε συμπεράσματα ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία από τρεις διαφορετικές έρευνες. Η πρώτη έρευνα που χρησιμοποίησαν είχε στοιχεία από το 1862 μέχρι και το 1930, τα οποία πήραν οι βετεράνοι του Union Army από τον Αμερικάνικο Εμφύλιο πόλεμο, η δεύτερη μελέτη είχε στοιχεία από τη United States National Health and Nutrition Examination Survey I που πραγματοποιήθηκε από 1971 έως το 1975. Τέλος, η τρίτη μελέτη περιλάμβανε στοιχεία από το Stanford Translational Research Integrated Database Environment από ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν μέσω του Stanford μεταξύ του 2007 και του 2017.

Συνολικά οι επιστήμονες είχαν πρόσβαση σε  677.423  μετρήσεις θερμοκρασιών, οι οποίες, αφού αναλύθηκαν, οδήγησαν στα παρακάτω συμπεράσματα.

  • Η θερμοκρασία των αντρών σήμερα είναι κατά μέσ όρο 0.59°C  χαμηλότερη από εκείνη των αντρών στις αρχές του 19ου αιώνα.
  • Παρόμοια συμπεράσματα προκύπτουν και για τις γυναίκες των οποίων η βασική θερμοκρασία μειώθηκε κατά  0.32°C  από τη δεκαετία του  1890 ως σήμερα.
  • Τέλος, η μελέτη των στοιχείων έδειξε πως κάθε δεκαετία σημειώνεται μείωση της θερμοκρασίας σώματος της τάξης του 0.03°C.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι άνθρωποι έχουν σήμερα χαμηλότερη θερμοκρασία;

Για να διαπιστώσουν αν αυτές οι διαφορές οφείλονται στις εξελίξεις στην τεχνολογία των θερμομέτρων οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία τα οποία βασίζονταν στη θερμομέτρηση με τον ίδιο τύπο θερμομέτρων. Οι λόγοι που η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος φαίνεται να έχει αυτή τη μείωση δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν πως μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, στη θέρμανση και τον κλιματισμό, στη μείωση των ασθενειών και των λοιμώξεων, στην λιγότερο συχνή επαφή με μικροοργανισμούς τόσο μέσω της τροφής, αλλά και στο περιβάλλον, και τέλος στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε επίπεδο ανθρώπινης φυσιολογίας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Body temperature: What is the new normal? medicalnewstoday.com/articles/327458.php#1

Temperature ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK331/