Ψυχική υγεία

Γιατί έχουμε την τάση να μοιραζόμαστε τα οικογενειακά μυστικά;

Κάθε οικογένεια αγωνίζεται. Πολλές οικογένειες έχουν μυστικά, εκείνα τα κομμάτια του εαυτού τους που μένουν κρυμμένα από τον έξω κόσμο και μερικές φορές και μεταξύ τους. Τα διακυβεύματα είναι συχνά υψηλά.

Γιατί κάποιος να μοιραστεί ένα οικογενειακό μυστικό;

Η έρευνα επισημαίνει μερικούς πρωταρχικούς λόγους.

  1. Η διατήρηση του μυστικού γίνεται πολύ δύσκολη

Ορισμένα μυστικά, όπως αυτά που σχετίζονται με οικονομικά ζητήματα, εθισμό, κακοποίηση ή εσωτερικές οικογενειακές διαμάχες, μπορεί να αφήσουν τον κάτοχο του μυστικού ανήσυχο και απομονωμένο. Εάν η διατήρηση του οικογενειακού μυστικού γίνεται πολύ δύσκολη για να το αντέξετε μόνοι σας, μπορείτε ως κάτοχος του μυστικού να το μοιραστείτε με την ελπίδα να βρείτε υποστήριξη, ενθάρρυνση ή και βοήθεια. Ενώ η κοινοποίηση του μυστικού μπορεί να είναι μια ανακούφιση, μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε ένοχοι που πρόδωσατε την εμπιστοσύνη κάποιου άλλου και απογοητευμένοι αν η κοινοποίηση του μυστικού δεν οδηγήσει στην ανακούφιση που περιμένατε.

  1. Για να βοηθήσετε κάποιον που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση

Μπορείτε να αποκαλύψετε ένα οικογενειακό μυστικό ως απάντηση σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που σας αποκαλύπτει το δικό του παρόμοιο μυστικό. Για παράδειγμα, μπορεί να σας αποκαλύψει τη διαταραχή χρήσης ουσιών των γονέων του αφού ένας φίλος σας μοιράστηκε το δικό του οικογενειακό ιστορικό χρήσης ουσιών. Σε αυτό το σενάριο, η κοινοποίηση του μυστικού μπορεί να εμβαθύνει τον δεσμό μεταξύ των φίλων, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα μικρό δίκτυο αμοιβαίας κατανόησης. Ως φίλοι μπορεί να αισθάνεστε ασφαλείς γνωρίζοντας ότι δεν θα κρίνετε ο ένας τις εμπειρίες του άλλου και ότι επειδή και οι δύο μοιραστήκατε ευαίσθητες πληροφορίες, κανένας από τους δύο σας δεν θα διαδώσει περαιτέρω το μυστικό.

  1. Για να λάβετε βοήθεια για την αντιμετώπιση του μυστικού

Ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να αποκαλύψει ένα μυστικό για να επιτύχει ένα πιο θετικό αποτέλεσμα, όπως βοήθεια για ένα επικίνδυνο ή παγιωμένο ζήτημα. Ένα παιδί που κρύβει ότι υπάρχει έλλειψη τροφής στο σπίτι του ή ένας σύζυγος που υφίσταται συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να μοιραστεί το μυστικό για να λάβει εξωτερική νομική και οικονομική βοήθεια. Αυτού του είδους η κραυγή για βοήθεια συμβαίνει τόσο όταν κάποιος αποκαλύπτει τα δικά του οικογενειακά μυστικά (“ο γονέας μου με κακοποιεί“) όσο και τα μυστικά άλλων μελών της οικογένειας (“ο κουνιάδος μου χτυπάει την αδελφή μου”). Σε αυτού του είδους τις περιπτώσεις, ο φόβος της κρίσης ή των αντιδράσεων για την κοινοποίηση του μυστικού υπερκαλύπτεται από τη συντριπτική ανάγκη για περαιτέρω βοήθεια.

  1. Να χρησιμοποιήσετε το μυστικό ως μοχλό πίεσης

Η διατήρηση ενός μυστικού είναι μια μορφή εξουσίας έναντι εκείνων που βρίσκονται στην ομάδα που θέλουν το μυστικό να παραμείνει κρυφό. Η αποκάλυψη του οικογενειακού μυστικού δίνει στον κάτοχο του μυστικού εξουσία επί του ατόμου ή ολόκληρης της οικογένειας. Ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να επιλέξει να ασκήσει αυτή τη μόχλευση και να αποκαλύψει το μυστικό ως τιμωρία ή εκδίκηση. Ακόμα, άλλοι μπορεί να μην αποκαλύψουν ποτέ στην πραγματικότητα το μυστικό, αλλά να απειλήσουν ότι θα το κάνουν αν δεν συμβούν ορισμένα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να απειλήσει να αποκαλύψει τα προβλήματα ναρκωτικών ενός μέλους της οικογένειας εάν το εν λόγω μέλος της οικογένειας δεν αναζητήσει θεραπεία.

Τα οικογενειακά μυστικά είναι μπερδεμένα. Αλλά η κατανόηση των λόγων για τους οποίους οι άνθρωποι αρχίζουν να τα μοιράζονται μπορεί να ενισχύσει την ενσυναίσθηση εντός της οικογένειας σχετικά με το μνημειώδες έργο της πλοήγησης στη γραμμή μεταξύ της διατήρησης της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας και της υγείας όλων.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Vangelisti, A., Caughlin, J., & Timmerman, L. (2001). Criteria for revealing family secrets. Communication Monographs, 68(1), 1-27 https://www.researchgate.net/publication/240515559_Criteria_for_revealing_family_secrets

Wegner, D. M., & Erber, R. (1992). The hyperaccessibility of suppressed thoughts. Journal of Personality and Social Psychology, 63(6), 903-912. https://psycnet.apa.org/record/1993-12260-001

Empathy https://www.psychologytoday.com/us/basics/empathy