Ψυχική υγεία

Γιατί είναι “ανησυχητική” η αύξηση του αυτοτραυματισμού στους νέους;

Τα ποσοστά αυτοτραυματισμού αυξήθηκαν από 2% σε 6% του πληθυσμού μεταξύ 2000 και 2014, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Psychiatry. Παρά το γεγονός αυτό, δεν υπήρξε καμία αύξηση στην πρόσβαση σε θεραπεία και υποστήριξη ψυχικής υγείας. Περίπου το 50% των ατόμων που αυτοτραυματίστηκαν δεν έλαβαν βοήθεια.

Τι είναι ο μη αυτοκτονικός αυτοτραυματισμός;

Η έρευνα κάλυψε τον μη αυτοκτονικό αυτοτραυματισμό (NSSH), ένα είδος αυτοτραυματισμού χωρίς αυτοκτονική πρόθεση. Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του μη αυτοκτονικού αυτοτραυματισμού, ιδίως αν υιοθετείται ως στρατηγική αντιμετώπισης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η μελέτη δεν κατέγραψε τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αυτοτραυματίστηκαν.

Ποιοι είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αυτοτραυματισμούς;

Παρά τη συνολική αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα φύλα, οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών, ιδίως τα κορίτσια και οι γυναίκες, παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοτραυματισμού.

Το 2014 το 19,7% των κοριτσιών ηλικίας 16-24 ετών ανέφεραν μη αυτοκτονικό αυτοτραυματισμό σε σύγκριση με 6,5% το 2000. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στο συνολικό πληθυσμό εξακολουθούν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοτραυματισμού, αν και τα ποσοστά τριπλασιάστηκαν τόσο στον ανδρικό όσο και στον γυναικείο πληθυσμό μεταξύ 2000 και 2014, από 1,4% σε 4% στους άνδρες και τα αγόρια και από 2,1% σε 6,8% στις γυναίκες και τα κορίτσια.

Η μελέτη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς προηγούμενες έρευνες χρησιμοποιούσαν πληροφορίες από τις υπηρεσίες υγείας και όχι από τον γενικό πληθυσμό, γεγονός που μπορεί να είναι παραπλανητικό, καθώς η πλειονότητα των ατόμων που επιδίδονται σε μη αυτοκτονικό αυτοτραυματισμό δεν λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Sally McManus από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, τόνισε την ανάγκη “να βοηθηθούν οι άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, να μάθουν πιο κατάλληλους και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του συναισθηματικού στρες“. Η ίδια ενθάρρυνε την καλύτερη πρόσβαση και διαθεσιμότητα υπηρεσιών ώστε οι επαγγελματίες υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας να μπορούν να συζητήσουν το θέμα μαζί τους και να υποστηρίξουν την καλύτερη συναισθηματική υγεία.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι νέοι χρησιμοποιούν ανθυγιεινές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του στρες;

Η Emma Thomas, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων YoungMinds, επανέλαβε το μήνυμά της, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης “ανησυχητικά“. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από τη χρήση ανθυγιεινών στρατηγικών αντιμετώπισης, όπως ο αυτοτραυματισμός.

Οι λόγοι πίσω από τον αυτοτραυματισμό μπορεί να είναι πολύπλοκοι, αλλά είναι γνωστό από τις υπάρχουσες έρευνες ότι οι νέοι σήμερα αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα πιέσεων. Αυτή τη στιγμή, είναι πάρα πολύ δύσκολο για τα παιδιά και τους νέους να λάβουν υποστήριξη ψυχικής υγείας πριν φτάσουν σε σημείο κρίσης. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πρόσθετες επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να κάνουν πραγματική διαφορά στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής – αλλά πρέπει επίσης να αναλάβουμε δράση ώστε οι νέοι να μπορούν να λάβουν έγκαιρη υποστήριξη στις κοινότητές τους.

Διαβάστε ακόμα:


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

'Alarming rise in self-harm - but only half get care' https://www.bbc.com/news/health-48514349

Why are more and more young people self-harming? https://www.benenden.co.uk/be-healthy/mind/why-are-more-and-more-young-people-self-harming/

Self-harm in young people: a challenge for general practice https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5697528/

Prevalence of non-suicidal self-harm and service contact in England, 2000–14: repeated cross-sectional surveys of the general population https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(19)30188-9/fulltext

Tackling the rise in self-harm among young people https://www.mqmentalhealth.org/tackling-the-rise-in-self-harm-among-young-people/