Πρόληψη και θεραπεία

Γιατί είναι σημαντικές οι κολονοσκοπήσεις σε γυναίκες κάτω των 50 ετών;

Οι κολονοσκοπήσεις σε νεότερες γυναίκες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Oncology.

Γιατί είναι σημαντικές οι κολονοσκοπήσεις σε γυναίκες κάτω των 50 ετών;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρόλο που ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου έχει μειωθεί, το ποσοστό μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών αυξήθηκε κατά 51%, από το 1974 μέχρι το 2013. (Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Τα τελευταία χρόνια, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, συνέστησαν την έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στην ηλικία των 45 ετών, νοουμένου ότι είχε μέχρι πρότινος είχε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε άτομα άνω των 50, αφήνοντας μικρότερες ηλικίες σχετικά στην άκρη.

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Andrew Chan, γαστρεντερολόγος και επιδημιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και οι συνάδελφοι του, ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 112.000 γυναίκες στις ΗΠΑ που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study II. Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ξεκίνησαν τον προσυμπτωματικό έλεγχο στην ηλικία των 45 ετών είχαν 50 – 60% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έκαναν προληπτικό έλεγχο. (Καστορέλαιο: Ποια είναι τα μοναδικά οφέλη του;)

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι όσες άρχισαν τον προσυμπτωματικό έλεγχο στην ηλικία των 45 με 49 ετών, είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου μέχρι την ηλικία των 60, συγκριτικά με όσες ξεκίνησαν τον προσυμπτωματικό τους έλεγχο στην ηλικία των 50 με 54 ετών.  Σύμφωνα με τον Chan, παρόλο που τα ευρήματα της παρούσας μελέτης προέρχονται από τη μελέτη γυναικών, είναι πολύ πιθανόν, τα ίδια οφέλη να ισχύουν και για τους άνδρες.

Η παρούσα μελέτη, παρέχει τα πρώτα στο είδος τους δεδομένα, που υπογραμμίζουν ότι η έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου σε νεότερης ηλικίας άτομα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και τη συνολική συχνότητα εμφάνισής του στον γενικό πληθυσμό, καταδεικνύοντας έτσι τον ουσιαστικό αντίκτυπο του πρώιμου προληπτικού ελέγχου, τόσο μεμονωμένα σε κάθε άτομο, όσο και στον γενικό πληθυσμό. (Κολονοσκόπηση: 3 πράγματα που την κάνουν λιγότερο τρομακτική)

Τι είναι κολονοσκόπηση;

Η κολονοσκόπηση είναι μια διαδικασία απεικόνισης του εσωτερικού μέρους του εντέρου και του ορθού για να ελεγχθεί εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως φλεγμονή ή πολύποδες που ενδέχεται να μετατραπούν σε καρκίνο. Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιείται ένας λεπτός και εύκαμπτος σωλήνας με κάμερα, ο οποίος εισάγεται από τον πρωκτό.

Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά συχνά με ένα πολύποδα. Οι πολύποδες είναι μικρές αναπτύξεις που σχηματίζονται στην εσωτερική επένδυση των οργάνων, οι οποίοι άλλοτε  είναι κολλημένοι και άλλοτε κρέμονται από τον μίσχο. Μερικοί πολύποδες είναι καλοήθεις, αλλά άλλοι μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου.

Στην περίπτωση που ένας κακοήθης πολύποδας αναπτυχθεί στο έντερο (στο παχύ έντερο) ή στο ορθό  (το σημείο που συνδέει το παχύ έντερο με τον πρωκτό), η κατάσταση αυτή ονομάζεται καρκίνος του παχέος εντέρου ή αλλιώς ορθοκολικός καρκίνος.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved