Γυναίκα

Γιατί είναι σημαντική η καταγραφή της περιόδου σας;

Η υγεία της περιόδου αποτελεί βασικό δείκτη της γενικής υγείας μας;

Το να έχετε μια τακτική περίοδο είναι γενικά σημάδι καλής γενικής υγείας. Το να είστε πολύ αδύνατη ή πολύ εύσωμη συχνά θα σταματήσει την τακτική παραγωγή ωαρίων, επειδή η φύση αποφασίζει ότι η γυναίκα δεν βρίσκεται στην κατάλληλη φυσική κατάσταση για να μείνει έγκυος και να γαλουχήσει ένα μωρό.

Η μη κανονικότητα της περιόδου σας ή η πλήρης απώλειά της μπορεί να υποδηλώνει μια αναπαραγωγική πάθηση, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μια διατροφική διαταραχή ή ακόμη και ευρύτερα θέματα υγείας, όπως το άγχος. Πολλές εφαρμογές προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα παρακολούθησης της άσκησης και της πρόσληψης νερού, καθώς και καταγραφής του κύκλου σας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η παρακολούθηση της περιόδου σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον κύκλο σας;

Παρακολουθώντας την περίοδό σας, και ιδιαίτερα της ροής και των εκκρίσεων, μπορείτε να κατανοήσετε πώς λειτουργεί ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να συντονιστείτε καλύτερα με το σώμα σας, να αναγνωρίζετε τις διακυμάνσεις και να είστε προετοιμασμένες καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Η γνώση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου είναι ένα πολύ σημαντική για να γνωρίζετε τι ορίζεται φυσιολογικό στην δική σας περίπτωση. Το να παρακολουθείτε την περίοδό σας, πότε είναι, πόσο διαρκεί και πόσο βαριά είναι, θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε αν κάτι αλλάζει για εσάς, το οποίο θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα πολλών πραγμάτων. Ενίοτε αυτό περιλαμβάνει ακόμη και καρκίνο, τον οποίο φυσικά θέλετε να αποκλείσετε.

Ωστόσο, η παρακολούθηση δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν ακόμα έμμηνο ρύση. Αν δεν έχετε πλέον περίοδο, μπορείτε να καταγράφετε οποιαδήποτε ποσότητα αιμορραγίας που εμφανίζετε, διότι δεν είναι ποτέ «φυσιολογική» και πρέπει να ελεγχθεί.

Η παρακολούθηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κατανοήσετε άλλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του μήνα. Οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να φαίνονται τυχαίες και απογοητευτικές κατά καιρούς, αλλά καταγράφοντας τον κύκλο σας μπορεί να είστε σε θέση να κατανοήσετε τη διάθεσή σας. Αυτό μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να αναλάβετε δράση εάν αυτό γίνει πρόβλημα. Η καταγραφή των συμπτωμάτων της διάθεσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους ανησυχούν ή ζουν με μια πιο σοβαρή μορφή προεμμηνορροϊκού συνδρόμου που ονομάζεται προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD), καθώς ένας ανιχνευτής περιόδου μπορεί να αποτυπώσει ακριβώς πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα. Αυτό ισχύει για όλα τα συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα.

Πώς μπορείτε να παρακολουθείτε τα μη φυσιολογικά συμπτώματα;

Το Eve Appeal ,η φιλανθρωπική οργάνωση Γυναικολογικής Έρευνας για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, προτείνει τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης περιόδου ή ενός ημερολογίου για την καταγραφή συμπτωμάτων όπως ακανόνιστες περίοδοι, πόνος, έντονη αιμορραγία και κηλίδες, καθώς και μη φυσιολογικές εκκρίσεις. Εάν ανησυχείτε για οποιεσδήποτε αλλαγές που βιώνετε – συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας μεταξύ των περιόδων ή μετά το σεξ – η παρακολούθηση αυτή θα σας εφοδιάσει με τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να κάνετε μια ουσιαστική συζήτηση με το γιατρό σας.

Μπορεί η παρακολούθηση της περιόδου να σας βοηθήσει στην δρομολόγηση μιας εγκυμοσύνης;

Για όσες επιθυμούν να μείνουν έγκυες, αλλά και για όσες προσπαθούν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη, η κατανόηση του κύκλου σας σας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσετε. Πολλές εφαρμογές θα προβλέψουν την γόνιμη περίοδο σας καθώς και την ημέρα ωορρηξίας, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε ή να στοχεύσετε να κάνετε σεξ την πιο κατάλληλη στιγμή. Αλλά η πλειονότητα των εφαρμογών παρακολούθησης περιόδου δεν είναι πιστοποιημένες για χρήση ως αντισύλληψη. Και οι ειδικοί δεν συμβουλεύουν να χρησιμοποιείτε καμία από αυτές ως τη μόνη μορφή αντισύλληψης.

Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε την περίοδό σας, κάτι που μπορεί να είναι επωφελές για όσες πηγαίνουν διακοπές, δίνουν εξετάσεις ή συμμετέχουν σε αθλήματα. Είναι δυνατόν να καθυστερήσετε την περίοδο ξεκινώντας το αντισυλληπτικό χάπι ή λαμβάνοντας ένα ορμονικό δισκίο που ονομάζεται νορεθιστερόνη σε περιστασιακή βάση για ειδικά γεγονότα. Αυτό είναι διαθέσιμο με συνταγή από τον παθολόγο σας.

Μπορεί η καταγραφή της περιόδου να βοηθήσει το γιατρό σας να κάνει καλύτερη διάγνωση;

Στο πλαίσιο της εκστρατείας Get Lippy κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2019, το Eve Appeal εξέδωσε συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ραντεβού με τον γιατρό σας, με το «να γνωρίζετε τον κύκλο σας» και το «να είστε προετοιμασμένοι» να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση. Η παρακολούθηση της περιόδου σας βοηθά επίσης να είστε σε θέση να λέτε με ακρίβεια τα συμπτώματα στο γιατρό σας, συμπεριλαμβανομένων μικρών λεπτομερειών που διαφορετικά μπορεί να είχατε ξεχάσει. Μερικές φορές η καταγραφή προσωπικών δεδομένων, όπως σε μια εφαρμογή εμμήνου ρύσεως, μπορεί να δώσει στις γυναίκες τη δυνατότητα να μιλήσουν ανοιχτά και με αυτοπεποίθηση για ένα πρόβλημα που τις απασχολεί εδώ και πολύ καιρό.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για το 2020, το Eve Appeal μοιράστηκε τις συμβουλές της σχετικά με την παρακολούθηση της αιμορραγίας σας, είτε πρόκειται για την κανονική σας περίοδο είτε για μη φυσιολογική ή ακανόνιστη αιμορραγία κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ορισμένες από τις συμβουλές περιλαμβάνουν:

  1. Σημειώστε πόσο βαριά είναι η περίοδός σας, ειδικά αν διαταράσσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, αν η βαριά αιμορραγία διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες ή αν χρειάζεται να αλλάζετε ταμπόν ή σερβιέτα κάθε μία ώρα περίπου
  2. Σημειώνοντας την αιμορραγία που παρουσιάζετε κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ και κάθε πόνο που την συνοδεύει
  3. Σημειώνοντας εκκρίσεις που είναι ροζ, κόκκινες ή καφέ (αιματηρές εκκρίσεις)

Παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες που εμφανίζουν μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία δεν έχουν καρκίνο, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να ελέγχεται από γιατρό ή γυναικολόγο οτιδήποτε είναι μη φυσιολογικό για εσάς.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Periods – tracking your menstrual cycle https://www.healthnavigator.org.nz/healthy-living/p/periods-tracking-your-menstrual-cycle/

5 unexpected benefits of period tracking https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/5-reasons-you-should-pay-attention-to-your-period

Fertility, pregnancy prevention, and more: Why you should be tracking your period https://www.cnet.com/health/why-you-should-be-tracking-your-period/

Tracking Your Period and Why it's Important https://www.allaboutwomenmd.com/knowledge-center/tracking-your-period.html

Examining Menstrual Tracking to Inform the Design of Personal Informatics Tools https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5432133/

Tips for Tracking Your Bleeding https://eveappeal.org.uk/news-awareness/tips-for-tracking-your-bleeding/

5 reasons why you should track your period every month https://www.healthshots.com/intimate-health/menstruation/5-reasons-why-you-should-track-your-period-every-month/