Ύπνος

Γιατί ένα παιδί αρνείται να κοιμηθεί το βράδυ;

Γιατί το παιδί σας αρνείται να κοιμηθεί το βράδυ;

Κάθε γονιός γνωρίζει αυτό το σενάριο: Χασμουριέται και τρίβει τα μάτια του, πέφτει στο πάτωμα και ξεσπά σε δάκρυα απογοήτευσης όταν καταρρέει ο πύργος με τα τουβλάκια του, αλλά εξακολουθεί να μην θέλει να κοιμηθεί.
Η εξήγηση είναι απλή, αν και η λύση μπορεί να μην είναι: Τα νήπια καταπολεμούν την επιθυμία να ξεκουραστούν απλώς επειδή ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το τι συμβαίνει γύρω τους. Το περίεργο νήπιό σας έχει τόσα πολλά να δει και να κάνει και φοβάται ότι αν κοιμηθεί, θα χάσει κάτι.
Επίσης, όπως και τα άλλα νήπια, το παιδί σας αρχίζει να καταλαβαίνει ότι είναι ξεχωριστό από εσάς, οπότε διεκδικεί την ανεξαρτησία του όποτε μπορεί. Η άρνηση να κοιμηθεί είναι ένας τρόπος με τον οποίο αποσπά τον έλεγχο από εσάς.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας αρνείται να κοιμηθεί;

  1. Μειώστε τις προσδοκίες σας

Ως μωρό, το παιδί σας πιθανώς κοιμόταν δύο ή τρεις φορές την ημέρα, αλλά τώρα που είναι νήπιο, θα περάσει σταδιακά σε έναν μεσημεριανό ύπνο την ημέρα.
Μέχρι τους 18 μήνες, πιθανότατα δεν θα κοιμάται το πρωί. Όταν ο πρωινός ύπνος εξαφανιστεί, δοκιμάστε να μετακινήσετε τον απογευματινό ύπνο νωρίτερα, αμέσως μετά το μεσημεριανό γεύμα. Το να περιμένετε μπορεί να ωθήσει την ώρα του ύπνου αργά το βράδυ, αφού το παιδί σας δεν θα έχει όρεξη να κοιμηθεί λίγες ώρες αφού ξυπνήσει από τον απογευματινό ύπνο.

  1. Κρατήστε την ώρα του ύπνου σταθερή από μέρα σε μέρα

Τα νήπια χρειάζονται ρουτίνα για να νιώθουν ασφάλεια. Αν το παιδί σας περνάει από τα ίδια βήματα κάθε μέρα, θα ξέρει τι να περιμένει και μπορείτε να ελπίζετε ότι θα είναι πιο υπάκουο. Αν συνήθως διαβάζει τρία βιβλία πριν το κοιμηθεί, για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι δεν θα παραλείψετε αυτή τη δραστηριότητα ακόμη και αν σας πιέζει ο χρόνος.
Αν το μικρό σας παιδί μένει στο σπίτι μαζί σας, βεβαιωθείτε ότι κοιμάται στο ίδιο μέρος που κοιμάται και τη νύχτα. Μην ενδίδετε στις απαιτήσεις να κοιμηθεί στον καναπέ ή στο κρεβάτι σας. Αυτό θα το βοηθήσει να συνδέσει το δικό του κρεβάτι με τον ύπνο και θα το βοηθήσει να ηρεμήσει πιο γρήγορα. Αν το παιδί σας πηγαίνει σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο και κοιμάται εκεί, προσπαθήστε να ακολουθείτε την ίδια ρουτίνα και στα δύο μέρη. Βεβαιωθείτε ότι έχει το λούτρινο αρκουδάκι ή την κουβερτούλα του και προσπαθήστε να το βάζετε να κοιμάται την ίδια ώρα τα Σαββατοκύριακα που κοιμάται στο σχολείο. Βεβαιωθείτε ότι το νήπιό σας κοιμάται μόνο του το βράδυ. Μόλις καταφέρει να αποκοιμηθεί μόνο του κατά τη διάρκεια του ύπνου χωρίς να το κουνάτε, να το θηλάζετε ή να το νανουρίζετε, θα μπορεί να το κάνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  1. Μείνετε σταθεροί αλλά ήρεμοι

Αν και είναι απογοητευτικό να πρέπει να αντιμετωπίζετε ένα νήπιο που δεν θέλει να κοιμηθεί, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην του δείξετε ότι σας ενοχλεί.
Προσπαθήστε να αποφύγετε να μετατρέψετε την ώρα του μεσημεριανού ύπνου σε πεδίο μάχης. Απλά πείτε του ότι φαίνεται κουρασμένο και ότι χρειάζεται ξεκούραση, όπως και εσείς. Στη συνέχεια, δώστε του μια αγκαλιά και ένα φιλί, βάλτε το για ύπνο και φύγετε από το δωμάτιο. Αν κλαίει, ελέγξτε το και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε, αλλά μην ξαπλώσετε δίπλα του. Αν το κάνετε, θα συνηθίσει να κοιμάται μόνο όταν είστε εκεί και θα έχετε άλλα προβλήματα στα χέρια σας.
Αν αρνείται κατηγορηματικά να κοιμηθεί, αφήστε του με μερικά παιχνίδια και βιβλία και πείτε του ότι είναι ώρα ησυχίας. Παρόλο που δεν θα νιώθει τόσο ξεκούραστο όσο θα ένιωθε αν κοιμόταν, το να έχει μια ή δύο ώρες που δεν εμπλέκεται σε ατίθασα παιχνίδια μπορεί τουλάχιστον να τονώσει την ενέργειά του. Διαβάστε περισσότερα για τον ύπνο των νηπίων.

Δείτε ακόμη:

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What to Do When Your Toddler Refuses to Sleep https://www.healthline.com/health/childrens-health/toddler-refuses-to-sleep

Dissonance Between Parent-Selected Bedtimes and Young Children's Circadian Physiology Influences Nighttime Settling Difficulties https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3925339/

What to Do When Your Toddler Won’t Sleep https://www.whattoexpect.com/toddler/behavior/resisting-bedtime.aspx

4 Toddler Sleep Regressions + How To Handle Them https://www.parents.com/toddlers-preschoolers/sleep/issues/stop-toddler-bedtime-battles/

My toddler won't go to sleep: 10 tips to get your child to sleep https://www.urbanhello.com/en/blog/toddler-wont-sleep-n54

Why Toddlers Won’t Sleep (Plus, How to Help Them Fall & Stay Asleep) https://www.happiestbaby.com/blogs/toddler/toddler-wont-sleep