Παιδί

Γιατί ένα υγιεινό πρωινό είναι σημαντικό για τα παιδιά;

Το πρωινό δίνει στα παιδιά την ενέργεια που χρειάζονται για να ξεκινήσουν την πολυάσχολη ημέρα τους. Τα παιδιά που τρώνε ένα υγιεινό πρωινό μπορούν να συγκεντρωθούν στο παιχνίδι, τη μάθηση, τη μνήμη και την επίλυση προβλημάτων, επειδή δεν αποσπάται η προσοχή τους από το αίσθημα της πείνας.

Αυτό σημαίνει ότι ένα υγιεινό πρωινό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Τα παιδιά που τρώνε πρωινό τείνουν επίσης να:

  • έχουν καλύτερη σχολική παρουσία από εκείνα που παραλείπουν τακτικά το πρωινό
  • να είναι πιο υγιή συναισθηματικά από τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό
  • να διατηρούν ένα υγιές βάρος, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να τσιμπολογούν ανθυγιεινά τρόφιμα.

Πώς μοιάζει ένα υγιεινό πρωινό;

Ένα υγιεινό πρωινό πρέπει να έχει μια ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών. Αυτός ο συνδυασμός δίνει στα παιδιά αρκετή ενέργεια για όλο το πρωί.

Το παιδί σας μπορεί να θέλει να επιλέξει κουάκερ, βρώμη, μούσλι, δημητριακά ολικής άλεσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, βραστά αυγά, ομελέτες, τοστ ολικής άλεσης, φρούτα και γιαούρτι.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το πολύσπορο ψωμί, η βρώμη και ο χυλός είναι καλές επιλογές για πρωινό. Ο οργανισμός του παιδιού σας τα χωνεύει και τα απορροφά πιο αργά από τα επεξεργασμένα, ζαχαρούχα δημητριακά. Προσφέρουν στο παιδί σας ενέργεια και κορεσμό μεγαλύτερης διάρκειας.

Ποιες είναι οι υγιεινές ιδέες πρωινού για να ενθαρρύνετε τους απρόθυμους πρωινοφάγους;

Είστε ένα σημαντικό πρότυπο όσον αφορά το φαγητό. Δείχνοντας στα παιδιά σας ότι το πρωινό είναι νόστιμο και σημαντικό μέρος της ημέρας σας είναι ένας καλός τρόπος για να τα ενθαρρύνετε να το καταναλώσουν. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε μαζί τους για τα οφέλη του πρωινού.

Ακολουθούν περισσότερες ιδέες για πρωινό για να ενθαρρύνετε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες το πρωί:

  • Κάντε το πρωινό μια ώρα που θα καθίσετε και θα φάτε μαζί με τα παιδιά σας. Το να είστε το καλό παράδειγμα είναι ένας ισχυρός τρόπος για να επηρεάσετε τις συνήθειες των παιδιών σας.
  • Αν το παιδί σας λέει ότι δεν πεινάει το πρωί, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα υγιεινό smoothie, με γάλα, γιαούρτι και ένα κομμάτι φρούτο, όπως μια μπανάνα, αντί για ένα πιο παραδοσιακό «γεύμα» πρωινού.
  • Μια άλλη επιλογή είναι να φάει το παιδί σας ένα μικρό γεύμα στο σπίτι, όπως ένα μικρό μπολ με βρώμη ή ένα κομμάτι φρούτο. Στη συνέχεια, δώστε στο παιδί σας ένα υγιεινό σνακ για να φάει πριν ξεκινήσει το σχολείο – για παράδειγμα, λίγο γιαούρτι με φρούτα.
  • Αν ένα πολυάσχολο πρωινό πρόγραμμα ή μια πρωινή έναρξη αφήνει λίγο χρόνο για πρωινό, δοκιμάστε να βάλετε το ξυπνητήρι του παιδιού σας 10 λεπτά νωρίτερα ή ακόμη και να ετοιμάσετε το πρωινό σας από το προηγούμενο βράδυ. Για παράδειγμα, βάλτε τα δημητριακά στο μπολ κατά τη διάρκεια της νύχτας και αφήστε τα στον πάγκο ή στο τραπέζι, ώστε το παιδί σας να χρειάζεται απλώς να προσθέσει γάλα το πρωί.
  • Αν το παιδί σας είναι ιδιότροπο στο πρωινό, σκεφτείτε τρόπους για να κάνετε το πρωινό πιο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάτι όπως ρικότα με χαμηλά λιπαρά σε φρυγανιά ολικής άλεσης με φέτες μπανάνας και μέλι περιχυμένο από πάνω.
  • Αν το μεγαλύτερο παιδί σας αρνείται να φάει πρωινό, προσπαθήστε να μην το κάνετε θέμα. Το παιδί σας μπορεί να το κάνει αυτό για να δείξει την ανεξαρτησία του. Θα μπορούσατε να προτείνετε στο παιδί σας να πάρει ένα φρούτο ή ένα υγιεινό smoothie από γάλα, γιαούρτι και φρούτα για να το φάει στη διαδρομή προς το σχολείο. Ή ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέγει μόνο του υγιεινές επιλογές πρωινού όταν βγαίνετε για ψώνια.

Ποια είναι τα διατροφικά οφέλη του πρωινού;

Το ανθρώπινο σώμα παράγει ενέργεια από υδατάνθρακες, διασπώντας τους σε ένα σάκχαρο που ονομάζεται γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειάς μας. Μετά από μια νύχτα χωρίς φαγητό, το σώμα σας έχει χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της γλυκόζης του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε μια αναπλήρωση καυσίμων πριν αντιμετωπίσουμε την ημέρα.

Η κατανάλωση πρωινού θα δώσει στο παιδί σας ενέργεια και θα εκκινήσει το μεταβολισμό του. Θα βοηθήσει το σώμα του παιδιού σας να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά την τροφή που τρώει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό δεν «καλύπτουν» τα χαμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Eating breakfast and dinner together as a family: associations with sociodemographic characteristics and implications for diet quality and weight status https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24139290/

Family meals with young children: an online study of family mealtime characteristics, among Australian families with children aged six months to six years https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-016-3960-6

Diet quality on days without breakfast or lunch – Identifying targets to improve adolescents’ diet https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666318312893

Australian Dietary Guidelines https://www.nhmrc.gov.au/adg

Skipping breakfast among Australian children and adolescents; findings from the 2011-12 National Nutrition and Physical Activity Survey https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28898562/