Άσκηση και Υγεία

Γιατί η ενδυνάμωση των μυών είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων;

Θα έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές ότι η άσκηση βελτιώνει την υγεία. Όταν ακούτε την λέξη «άσκηση», ενδεχομένως να σκέφτεστε να κάνετε μια βόλτα, ποδηλασία ή τρέξιμο. Παρόλο που αυτές οι δραστηριότητες είναι ευεργετικές για την καρδιά, καθώς αυξάνουν την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό και βοηθούν στην πρόληψη πολλών χρόνιων παθήσεων, δεν περιλαμβάνουν όλες τις ασκήσεις που ωφελούν την υγεία. Πρέπει να γνωρίζετε λοιπόν, πως πέραν από τις ασκήσεις αντοχής που προαναφέραμε, για την καλή υγεία είναι απαραίτητες και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Γιατί είναι σημαντικές οι ασκήσεις ενδυνάμωσης;

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, καθώς παρέχουν πολλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία και κυρίως εξασφαλίζουν υγιή γήρανση. Συγκεκριμένα, ορισμένοι τύποι ασκήσεων ενδυνάμωσης κρατούν τα οστά υγιή και άλλοι βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται το σώμα τα τρόφιμα, βοηθώντας στην πρόληψη του διαβήτη και άλλων σχετικών ασθενειών. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Δρ. Joseph Ciccolo, ερευνητή σε θέματα άσκησης στο Πανεπιστήμιο Columbia, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως ακριβώς και οι ασκήσεις αντοχής, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Το κυριότερο ωστόσο, όφελος που παρέχουν είναι αύξηση της δύναμης των μυϊκών κυττάρων, πράγμα που σημαίνει ότι οι μυς γίνονται πιο δυνατοί και διατηρούν την μυϊκή τους λειτουργία σε υγιή επίπεδα ακόμη και κατά την γήρανση. Αυτό με τη σειρά του εξασφαλίζει την ανεξαρτησία του ηλικιωμένου ατόμου. Όπως εξηγεί ο Δρ Roger Fielding, ερευνητής σε θέματα άσκησης στο Πανεπιστήμιο Tufts, το να μπορεί ένας ηλικιωμένος να σηκώνεται μόνος του από μια καρέκλα, είναι πολύ σημαντικό για την ανεξαρτησία του. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι μυς του είναι αρκετά δυνατοί για να σηκώσουν το σωματικό του βάρος.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ο Δρ Fielding μαζί με άλλους ερευνητές, εξέτασαν την επίδραση ενός προγράμματος ενδυνάμωσης σε ηλικιωμένους που είχαν ήδη δυσκολία στο περπάτημα. Στο τέλος της μελέτης, που διήρκησε τρεις μήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν βάρη είδαν σημαντική βελτίωση στην κάμψη των γονάτων τους, σε αντίθεση με όσους έκαναν απλά τεντώματα στο σπίτι. Όπως εξηγεί ο Δρ. Fielding, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν να ενσωματώνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης στις ρουτίνες γυμναστικής τους, επιβραδύνοντας έτσι την φυσική μυϊκή απώλεια και εξασφαλίζοντας υγιή γήρανση.

Ποιο είδος σωματικής άσκησης ενισχύει το μυαλό;

Η έρευνα δείχνει ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης δεν ωφελούν μόνο την σωματική υγεία, αλλά και την ψυχική. Συγκεκριμένα, ο Δρ. Ciccolo και η ομάδα του, που μελετούν τις επιδράσεις των ασκήσεων ενδυνάμωσης στο άγχος και την κατάθλιψη, διαπίστωσαν ότι οι εν λόγω ασκήσεις, είναι σε θέση να μειώσουν ορισμένα από τα συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής άγχους (PTSD), τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Δρ. Ciccolo, υπογραμμίζει ότι τα οφέλη των ασκήσεων ενδυνάμωσης στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη. Σημείωσε μάλιστα, ότι με παρόμοιo τρόπο θα μπορούσαν να βοηθήσουν και οι ασκήσεις αντοχής.

Πώς να ξεκινήσετε ασκήσεις ενδυνάμωσης με ασφάλεια;

Εάν δεν έχετε ποτέ ξανά ασχοληθεί με ασκήσεις ενδυνάμωσης και δεν έχετε ποτέ ξανά σηκώσει βάρη στη ζωή σας, είναι απαραίτητο να μιλήσετε, πρώτα πρώτα, με τον γιατρό σας. Εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να σας εμποδίζει, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό σε θέματα γυμναστικής, ο οποίος θα σας δείξει εξατομικευμένα τις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε, είτε στο γυμναστήριο, είτε στο σπίτι σας.  Επίσης, είναι σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο άσκησης που να σας ευχαριστεί για να μην τα παρατήσετε σε μικρό χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, πολλοί αρέσκονται στο να γυμνάζονται σε ομάδες, ενώ άλλοι θέλουν να γυμνάζονται μόνοι τους, οπότε επισκεφτείτε τοπικά γυμναστήρια και ενημερωθείτε για τις επιλογές που δίνουν.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Maintain Your Muscle https://newsinhealth.nih.gov/2020/03/maintain-your-muscle

Feasibility of Resistance Exercise for Posttraumatic Stress and Anxiety Symptoms: A Randomized Controlled Pilot Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31743507

Lower-Extremity Torque Capacity and Physical Function in Mobility-Limited Older Adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31560027

You’re Never Too Old https://newsinhealth.nih.gov/special-issues/seniors/youre-never-too-old

Healthy Movements https://newsinhealth.nih.gov/2013/07/healthy-movements

Can You Lengthen Your Life? https://newsinhealth.nih.gov/2016/06/can-you-lengthen-your-life

Exercise and Physical Activity https://www.nia.nih.gov/health/exercise-physical-activity

Guide to Physical Activity https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/phy_act.htm