Γυναίκα, Ψυχική υγεία

Γιατί η επεξεργασία των selfies επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των γυναικών;

Σύμφωνα με μια δημοσίευση του Πανεπιστημίου Flinders, η επεξεργασία (με στόχο την ωραιοποίηση) των selfies πρέπει να αποφεύγεται, καθώς επηρεάζει αρνητικά τη σκέψη και την ψυχολογία πολλών γυναικών (και δη των εφήβων) όσον αφορά στην εμφάνισή τους.

Γιατί η επεξεργασία (editing) των selfies επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των γυναικών;

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Body Image, οι ερευνητές ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Flinders ζήτησαν από 130 γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών, να βγάλουν, να επεξεργαστούν και να ανεβάσουν τις selfies τους στο Instagram, προτού αναλύσουν τις συνήθειές τους που σχετίζονται με την εν λόγω διαδικασία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο χρόνο χρειάστηκαν οι γυναίκες για να επεξεργαστούν και να δημοσιεύσουν τις selfies τους, τόσο χειρότερη ήταν η διάθεσή τους και τόσο μεγαλύτερη η δυσαρέσκειά τους για την εμφάνιση του προσώπου τους. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχουσες αφιέρωσαν περίπου 4,5 λεπτά για την επεξεργασία μιας selfie, ώστε να εξομαλύνουν και να αλλάξουν τον τόνο του δέρματός τους, να αφαιρέσουν τους μαύρους κύκλους των ματιών, να διαμορφώσουν το σχήμα του προσώπου και να αφαιρέσουν οποιοδήποτε «ελάττωμα» δεν τους άρεσε.

Η Marika Tiggemann, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Flinders, τόνισε ότι η επένδυση χρόνου και προσπάθειας για τη λήψη, την επιλογή και την επεξεργασία των selfies δεν είναι ακίνδυνες δραστηριότητες, επειδή έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στις γυναίκες που προσπαθούν να παρουσιάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η δυσαρέσκεια των γυναικών αυξήθηκε μετά τη λήψη των selfies τους και οφειλόταν κυρίως στην επεξεργασία που ακολούθησε. Αυτό δείχνει ότι η επεξεργασία των selfies δεν είναι μια «ανώδυνη» διαδικασία, αλλά έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία, παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο χαρούμενες με τις επεξεργασμένες φωτογραφίες τους, σε σύγκριση με τις αυθεντικές λήψεις.

Οι γυναίκες σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, ξοδεύουν σημαντικό χρόνο στο να βρουν τον κατάλληλο φωτισμό, την πιο κολακευτική γωνία, και στη συνέχεια ακολουθεί η περεταίρω ψηφιακή επεξεργασία με φίλτρα και αφαίρεση των ατελειών, για μεγιστοποίηση της ελκυστικότητάς τους. Από μόνο του, το γεγονός δηλαδή ότι νιώθουν ανασφάλεια με τον εαυτό τους και έχουν την ανάγκη να τελειοποιήσουν την εμφάνισή τους, είναι προβληματικό, αλλά η ψυχολογία επιδεινώνεται καθώς μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας ακολουθεί το άγχος για το πώς θα κριθούν από τους άλλους και αν τελικά θα αρέσουν.  Με βάση λοιπόν αυτά τα ευρήματα, η Δρ. Tiggemann υπογραμμίζει ότι οι νεαρές γυναίκες θα πρέπει να αποτρέπονται από τη χρήση λογισμικών που αφορά στην επεξεργασία φωτογραφιών, για να αποφεύγουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις αυτής της – κατά τα άλλα «αθώας» – συνήθειας.

Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η υπέρμετρη επεξεργασία των φωτογραφιών κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται ανειλικρινείς στο διαδίκτυο.

Με απλά λόγια, όλα αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτουν δυο βασικά πράγματα: πρώτον, τις αρνητικές σκέψεις που κάνουν οι γυναίκες για το πώς θα κρίνουν την εμφάνισή τους οι άλλοι, γεγονός που οδηγεί σε άγχος και κακή διάθεση, και δεύτερον, την επιθυμία τους να παρουσιάσουν τον εαυτό τους καλύτερο από αυτό που είναι στην πραγματική ζωή, κάτι το οποίο πάλι οδηγεί σε άγχος. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η επεξεργασία των selfies δεν είναι καθόλου “αθώα” συνήθεια, αλλά πίσω της κρύβονται φόβοι, ανασφάλειες και δυσάρεστα συναισθήματα, που επιδεινώνονται με τη δημοσίευση των φωτογραφιών, τροφοδοτώντας ένα φαύλο κύκλο.

Η αληθινή αξία της κάθε γυναίκας δεν αντικατοπτρίζεται σε μια καλή selfie, ούτε κρίνεται από την επευφημία άγνωστων (ως επί το πλείστον) διαδικτυακών “φίλων”.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

When parents should worry about teen girls' selfies https://medicalxpress.com/news/2020-02-parents-teen-girls-selfies.html

https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1740144519305753 https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1740144519305753