Υγεία Δέρματος

Γιατί η τριχόπτωση επηρεάζει σοβαρά την ψυχική υγεία των ανδρών;

Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, οι μισοί άνδρες θα έχουν αισθητή τριχόπτωση. Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, θα επηρεάσει περίπου τα δύο τρίτα. Η πλειοψηφία των ανδρών, επομένως, κάποια στιγμή στη ζωή τους θα παρουσιάσει τριχόπτωση.

Είναι τόσο συχνή, στην πραγματικότητα, που η φαλάκρα θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογικό μέρος της ανδρικής ζωής. Ωστόσο, παρά το πόσο συχνή είναι η ανδρική φαλάκρα, προκαλεί ανείπωτη αγωνία και ανησυχία στους άνδρες. Συνδέεται στενά με την ανάπτυξη κατάθλιψης, άγχους και χαμηλή αυτοπεποίθηση .

Η τριχόπτωση στους άνδρες πρόκειται για ένα ντροπιαστικό μυστικό;

Ένας μεγάλος αριθμός ανδρών βιώνουν λόγω της τριχόπτωσης κάποια προβλήματα ψυχικής υγείας. Ωστόσο, οι άνδρες σπάνια συζητούν ανοιχτά για το πόσο πολύ τους αναστατώνει η τριχόπτωση. Πρόκειται για ένα ντροπιαστικό μυστικό.

Η πρώτη αντίδραση μερικών ανδρών όταν μαθαίνουν ότι θα χάσουν τα μαλλιά τους είναι πότε θα κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών. Ακόμα περισσότεροι παίρνουν αθόρυβα φάρμακα κατά της τριχόπτωσης, όπως η φιναστερίδη. Μοιάζει εκπληκτικό το γεγονός ότι κάτι που θα επηρεάσει την πλειονότητα των ανδρών κάποια στιγμή στη ζωή τους εξακολουθεί να θεωρείται τόσο ντροπιαστικό και ενοχλητικό. Όσοι προσπαθούν να κάνουν κάτι, χλευάζονται ως ματαιόδοξοι, ενώ όσοι έχουν φαλάκρα χλευάζονται και γελοιοποιούνται ως γέροι και αντιαισθητικοί. Μια απλή υπενθύμιση, η τριχόπτωση δεν επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους άνδρες. Το ένα πέμπτο των ανδρών θα παρουσιάσει σημαντική τριχόπτωση μέχρι την ηλικία των 20 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για κάτι που αφορά πολλούς, τόσο τους νέους όσο και τους ηλικιωμένους.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι η κοινωνία πραγματικά αδυνατεί να κατανοήσει το επίπεδο της δυσφορίας που μπορεί να προκαλέσει στους άνδρες η τριχόπτωση. Δεν έχει σημασία πόσες φορές δηλώνεται ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τη φαλάκρα ελκυστική- η διαδικασία της φαλάκρας εξακολουθεί να συνδέεται με την απώλεια του ανδρισμού και της αρρενωπότητας, με τον ίδιο τρόπο που η εμμηνόπαυση συνδέεται συχνά με την απώλεια της θηλυκότητας για τις γυναίκες.

Υπάρχει μια διαχρονική ιδέα ότι τα μαλλιά ενός άνδρα συνδέονται με τις ιδέες της δύναμης και της εξουσίας – σκεφτείτε τη βιβλική ιστορία του Σαμψών και της Δαλιδά, όπου η πηγή της δύναμής του ήταν τα μαλλιά του, μέχρι που εκείνη τα έκοψε ενώ κοιμόταν. Η εικόνα ενός χοντρού, φαλακρού γέρου που χλευάζεται λόγω της εμφάνισής του προκαλεί τρόμο στην καρδιά πολλών νέων ανδρών που παρατηρούν αραίωση στα μαλλιά τους.

Αλλά είναι κάτι περισσότερο από τον φόβο ότι θα γελάσουν μαζί τους. Λόγω της συσχέτισής της με τη γήρανση, η φαλάκρα τους υπενθυμίζει τη θνητότητά τους. Υπάρχει μια αίσθηση αδυναμίας και ανικανότητας – το σώμα είναι εκτός ελέγχου.

Τα άγχη γύρω από την τριχόπτωση συχνά συνδέονται με άλλα άγχη για το σώμα τους και τροφοδοτούν ανασφάλειες για την εμφάνισή τους ή χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι ανύπαντροι άνδρες συχνά ανησυχούν ότι δεν θα βρουν ποτέ σύντροφο, και όσοι έχουν σύντροφο ανησυχούν ότι καθώς χάνουν τα μαλλιά τους οι σύντροφοί τους θα σταματήσουν να τους βρίσκουν ελκυστικούς.

Μπορεί να αποφευχθεί η ολική απώλεια μαλλιών (φαλάκρα);

Φυσικά, πολλοί άνδρες είναι σε θέση να αποδεχτούν την αραίωση των μαλλιών τους. Κοιτάξτε μόνο τον Bruce Willis και τον Jason Statham. Μερικοί άντρες υιοθετούν ένα ξυρισμένο λουκ και το πλαισιώνουν ως απόδειξη της αρρενωπότητας και του ανδρισμού τους. Μπράβο τους! Για εκείνους που δυσκολεύονται να αποδεχτούν την αλλαγή και θρηνούν για την απώλεια των μαλλιών τους, υπάρχει μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που, λυπάμαι που το λέω, υπόσχεται πολλά, αλλά τείνει να μην τα τηρεί.

Δεν υπάρχει μαγικό χάπι ή θαυματουργή χειρουργική επέμβαση για την αναστροφή της τριχόπτωσης. Ακόμα και η φιναστερίδη προκαλεί στην πραγματικότητα επανεμφάνιση των μαλλιών μόνο σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων που τη λαμβάνουν, ενώ για τους περισσότερους απλώς επιβραδύνει το ρυθμό της απώλειας. Παρέχει μόνο περίπου 30% βελτίωση της τριχόπτωσης σε διάστημα έξι μηνών. Τα μοσχεύματα μαλλιών έχουν περιορισμούς και είναι πολύ δαπανηρά, ενώ τα αποτελέσματα ποικίλλουν σημαντικά. Τα σαμπουάν, οι λοσιόν και τα φίλτρα έχουν περιορισμένη επίδραση.

Γι’ αυτό συνιστάται συχνά στους άνδρες που παλεύουν με το να μείνουν φαλακροί να επισκεφθούν έναν κλινικό ψυχολόγο για να κάνουν ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπίσουν την αγωνία τους και να τους βοηθήσουν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους σχετικά με την τριχόπτωσή τους. Ακούγεται απίθανο, αλλά πραγματικά λειτουργεί!

Το γεγονός είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο -και φθηνότερο- να μάθει κανείς να αποδέχεται την τριχόπτωση από το να την αντιστρέψει.