Μολυσματικές ασθένειες

Γιατί κάποιοι ασθενείς με COVID-19 ανακτούν την όσφρησή τους και κάποιοι όχι;

Οι ερευνητές γνωρίζουν πλέον το γιατί ορισμένοι άνθρωποι ανακτούν την όσφρησή τους μετά την ανάρρωσή τους από τη νόσο COVID-19 και γιατί κάποιοι άλλοι όχι. (COVID-19: Η πρώτη γραμμή της ανοσοποιητικής άμυνας είναι βραχύβια και έχουμε επαναμολύνσεις)

Γιατί κάποιοι ασθενείς με COVID-19 ανακτούν την όσφρησή τους και κάποιοι όχι;

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, δείχνει ότι για μερικούς ανθρώπους, η ανοσολογική απόκριση του σώματός τους απορυθμίζεται, ακόμη και όταν ο ιός δεν μπορεί πλέον να ανιχνευθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μια παρατεταμένη και καταστροφική φλεγμονώδη επίθεση στα νευρικά κύτταρα της μύτης, που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση της όσφρησης. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς για τους οποίους η συγκεκριμένη βλάβη είναι σημαντική, η αίσθηση της όσφρησης ανακτάται δύσκολα. (COVID-19: Επηρεάζει τον εγκέφαλο 6 μήνες μετά τα συμπτώματα)

Η μελέτη ήταν μικρή, με δείγματα από 24 άτομα που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε:

  • άτομα με παρατεταμένη απώλεια όσφρησης μετά την COVID-19
  • άτομα με φυσιολογική όσφρηση μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό
  • άτομα που δεν είχαν ποτέ COVID-19 και είχαν φυσιολογική αίσθηση της όσφρησης

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, ο Bradley Goldstein, MD, PhD, ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα και η ερευνητική του ομάδα, χαρακτήρισε τα ευρήματα της μελέτης εντυπωσιακά, διότι διαπιστώθηκε ότι η απώλεια της όσφρησης που παρατηρείται στους ασθενείς μετά την ανάρρωση τους, μοιάζει σαν ένα είδος αυτοάνοσης διαδικασίας που λαμβάνει χώρα στη μύτη. (Απώλεια όσφρησης από COVID: Μπορεί μια ένεση να την θεραπεύσει;)

Η επίμονη απώλεια όσφρησης μετά την COVID-19 μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Αλλά τα καλά νέα, είναι ότι  οι ασθενείς, ακόμη και αυτοί με βαριά απώλεια όσφρησης, συνεχίζουν να διατηρούν στη μύτη τους, τους τύπους των κυττάρων που απαιτούνται για τη αποκατάσταση της όσφρησής τους. Με βάση αυτό και όπως εξήγησε ο Goldstein, τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν τους επιστήμονες σε θεραπείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση, τουλάχιστον μέρους της όσφρησης. (Η απώλεια όσφρησης αποτελεί καθοριστικό σύμπτωμα της COVID-19)

Τι είναι η Ανοσμία;

Η ανοσμία (η αδυναμία δηλαδή της όσφρησης) είναι μια οσφρητική δυσλειτουργία, κατά την οποία το άτομο αδυνατεί να μυρίσει το οτιδήποτε. Η ικανότητα της όσφρησης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, που περιλαμβάνει τη μύτη και τον εγκέφαλο. Ο αέρας, περνώντας από τη μύτη, ωθεί τα μόρια της οσμής να συνδεθούν με τους υποδοχείς των οσφρητικών νεύρων, που βρίσκονται σε μια εξειδικευμένη επένδυση στην κορυφή της ρινικής κοιλότητας (οσφρητικό επιθήλιο). Η διέγερση των οσφρητικών νεύρων, αναγκάζει τα μόρια της οσμής να δώσουν σήμα στον εγκέφαλο, για το άρωμά που μυρίζει και αναγνωρίζει ένα άτομο. (Η σωστή υγρασία των εσωτερικών χώρων μπορεί να αποτρέψει την COVID-19)

Τι προκαλεί ανοσμία;

Ορισμένες από τις πιο κοινές αιτίες των ρινικών διαταραχών, όπως είναι η ανοσμία είναι:

Η ανοσμία μπορεί επίσης να είναι συγγενής (παρούσα κατά τη γέννηση), ιδιοπαθής (χωρίς γνωστή αιτία) ή να σχετίζεται με την άνοια. (Η επαναλαμβανόμενη μόλυνση με COVID-19 διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Nasal Cell Damage Linked to COVID Loss of Smell: Study https://www.webmd.com/covid/news/20221222/nasal-cell-damage-covid-loss-of-smell-study

Scientists Find Key Reason Why Loss of Smell Occurs in Long COVID-19 https://corporate.dukehealth.org/news/scientists-find-key-reason-why-loss-smell-occurs-long-covid-19

Scientists Find Key Reason Why Loss of Smell Occurs in Long COVID-19 https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.add0484

What Is Anosmia? https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2767634