Υγεία στόματος

Γιατί ματώνω όταν πλένω τα δόντια μου;

Η περιοδοντίτιδα είναι μια πολύ σοβαρή μόλυνση των ούλων που καταστρέφει τον μαλακό ιστό και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να καταστρέψει το οστό που στηρίζει τα δόντια σας. Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των δοντιών ή να οδηγήσει μέχρι και σε απώλειά τους. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως μπορούμε να την αποτρέψουμε.

Η αλήθεια είναι ότι η περιοδοντίτιδα είναι συχνό φαινόμενο αλλά σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προληφθεί.

Συνήθως είναι αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής. Για την πρόληψη της είναι απαραίτητο:

  • βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα
  • χρήση οδοντικού νήματος καθημερινά 
  • να πηγαίνουμε τακτικά στον οδοντίατρο για έλεγχο. 

Τα παραπάνω  μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις πιθανότητες για επιτυχή θεραπεία για την περιοδοντίτιδα και μπορούν επίσης να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισής της.

Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Τα υγιή ούλα είναι σφιχτά, έχουν χρώμα ανοιχτό ροζ και είναι “άνετα” γύρω από τα δόντια.

Στη αντιπέρα όχθη, τα  συμπτώματα της περιοδοντίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πρησμένα και κόκκινα ή μωβ ούλα
  • Ούλα που είναι πολύ ευαίσθητα και λεπτά στο άγγιγμα
  • Ούλα που αιμορραγούν εύκολα. Σύνηθες μάλιστα φαινόμενο είναι η οδοντόβουρτσα να έχει ροζ απόχρωση μετά το βούρτσισμα
  • Φτύσιμο αίματος κατά το βούρτσισμα ή το νήμα των δοντιών σας
  • Πύον ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα σας
  • Κακή αναπνοή
  • Επώδυνη μάσηση
  • Ούλα που υποχωρούν, κάνοντας τα δόντια σας να φαίνονται μακρύτερα από το κανονικό
  • Αλλαγή  στον τρόπο που τα δόντια σας ταιριάζουν μεταξύ τους όταν δαγκώνετε
  • Χαλαρά δόντια ή απώλεια δοντιών

(διαβάστε τις 19 συνήθειες που μπορεί να καταστρέψουν τα δόντια σας)

Γιατί εμφανίζεται η περιοδοντίτιδα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας ξεκινά με την εμφάνιση πλάκας. Ουσιαστικά η πλάκα είναι σαν ένα κολλώδες φιλμ που αποτελείται κυρίως από βακτήρια.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η πλάκα εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα μέσω των παρακάτω σταδίων:

  1. Η πλάκα σχηματίζεται στα δόντια όταν τα άμυλα και τα σάκχαρα στα τρόφιμα αλληλοεπιδρούν με βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο στόμα. Το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα και η χρήση του οδοντικού νήματος μία φορά την ημέρα αφαιρούν μεν την πλάκα, αλλά αυτή μπορεί να  ξανασχηματιστεί γρήγορα.
  2. Εάν η πλάκα  παραμείνει στα δόντια μπορεί να σκληρύνει  κάτω από τα ούλα και να γίνει πέτρα . Η πέτρα αφαιρείται πιο δύσκολα και είναι γεμάτη με βακτήρια. Όσο περισσότερο διάστημα παραμένουν η πλάκα και η πέτρα στα δόντια, τόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορούν να κάνουν. Η πέτρα μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον επαγγελματικό οδοντιατρικό καθαρισμό.
  3. Η πλάκα μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια ουλίτιδα. Η ουλίτιδα είναι ερεθισμός και φλεγμονή του τμήματος του ιστού των ούλων  γύρω από τη βάση των δοντιών . Η ουλίτιδα μπορεί να αντιστραφεί με επαγγελματική θεραπεία και καλή στοματική φροντίδα στο σπίτι.
  4. Η συνεχιζόμενη φλεγμονή των ούλων μπορεί τελικά να προκαλέσει την περιοδοντίτιδα, οδηγώντας τελικά στην ανάπτυξη θυλάκων μεταξύ των ούλων και των δοντιών που γεμίζουν με πλάκα, πέτρα και βακτήρια. Με τον καιρό, αυτοί οι θύλακες γίνονται βαθύτεροι, γεμίζοντας με ακόμα  περισσότερα βακτήρια. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, αυτές οι βαθιές λοιμώξεις προκαλούν απώλεια ιστού και οστών και τελικά μπορεί να χάσετε ένα ή περισσότερα δόντια. Επίσης, η συνεχιζόμενη χρόνια φλεγμονή μπορεί να επιβαρύνει μέχρι και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πώς θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα;

Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί από περιοδοντολόγο  ή οδοντίατρο. Ο στόχος της θεραπείας της περιοδοντίτιδας είναι να καθαρίσει καλά τις περιοχές  γύρω από τα δόντια και να αποτρέψει τη βλάβη στα γύρω οστά. Φυσικά, οι πιθανότητες μιας επιτυχημένης θεραπείας αυξάνονται αν υιοθετήσει ο ασθενής ταυτόχρονα και μια καθημερινή ρουτίνα καλής στοματικής φροντίδας, διαχειρίζεται τις καταστάσεις υγείας που μπορεί να επηρεάσουν την οδοντική υγεία και σαφώς όσοι είναι καπνιστές σταματώντας το κάπνισμα. Εάν η περιοδοντίτιδα δεν είναι προχωρημένη, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες, όπως απολέπιση που αφαιρεί την πέτρα και τα βακτήρια από τις επιφάνειες των δοντιών σας και κάτω από τα ούλα σας. Άλλη μέθοδος που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί είναι το Ριζικό πλάνισμα, το οποίο λειαίνει τις επιφάνειες των ριζών, αποτρέποντας  την περαιτέρω συσσώρευση πέτρας και βακτηρίων και αφαιρώντας  τα βακτηριακά υποπροϊόντα που συμβάλλουν στη φλεγμονή και καθυστερούν την επούλωση των ούλων.

Ποια φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Η  λήψη αντιβιοτικών  μπορεί  να βοηθήσει στον έλεγχο της βακτηριακής λοίμωξης. Τα τοπικά αντιβιοτικά μπορεί να περιλαμβάνουν στοματικές εκπλύσεις με αντιβιοτικά ή την εισαγωγή γέλης που περιέχουν αντιβιοτικά στο χώρο μεταξύ των δοντιών και των ούλων σας. Τέλος, σε περίπτωση  προχωρημένης περιοδοντίτιδας, η θεραπεία μπορεί να απαιτεί μέχρι και οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση. Στις μέρες μας η χειρουργική επέμβαση θεωρείται ρουτίνας και γίνεται και με τη βοήθεια του λέιζερ.

Η περιοδοντίτιδα είναι κάτι που μπορεί να προληφθεί. Είναι στο χέρι όλων μας επομένως με τις σωστές κινήσεις να την αποτρέψουμε, ακολουθώντας απλά ένα πρόγραμμα καλής στοματικής υγιεινής. Αυτό πρακτικά σημαίνει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας για δύο λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα  και να χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρο μας.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Periodontitis - Flemmig - 1999 - Annals of Periodontology - Wiley Online Library https://aap.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1902/annals.1999.4.1.32

Risk Factors for Periodontitis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1351013/

Analytical epidemiology of periodontitis - Borrell - 2005 - Journal of Clinical Periodontology - Wiley Online Library https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-051X.2005.00799.x

Pathogenesis of periodontitis - Listgarten - 1986 - Journal of Clinical Periodontology - Wiley Online Library https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-051X.1986.tb01485.x