Πρόληψη και θεραπεία

Γιατί μερικοί άνθρωποι διστάζουν να εμβολιαστούν;

Επί του παρόντος, το 67,31% των Ελλήνων είναι πλήρως εμβολιασμένοι για την COVID-19, ενώ το 41,17%  έχει λάβει αναμνηστική δόση. Αυτό αφήνει περισσότερους από 3 εκατομμύρια Έλληνες που έχουν κάνει την επιλογή να παραλείψουν το εμβόλιο COVID-19 παρά τα σαφή στοιχεία ότι τα εμβόλια συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Πώς επηρεάζει η διστακτικότητα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 την δημόσια υγεία;

Μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε από ερευνητές στη Σιγκαπούρη το 2021 παρέχει έναν κατάλογο με τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποφεύγουν τον εμβολιασμό. Οι άνθρωποι που είναι νεότεροι, γυναίκες και λιγότερο μορφωμένοι είναι πιο πιθανό να αισθάνονται διστακτικοί για τον εμβολιασμό COVID-19.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει εμβόλια κατά της γρίπης στο παρελθόν είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν το εμβόλιο COVID-19. Επιπλέον, όσοι πιστεύουν ότι έχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον COVID-19 και όσοι δεν ανησυχούσαν για κάποια σοβαρή ασθένεια είναι λιγότερο πιθανό να εμβολιαστούν.

Σε πολλές μελέτες, οι διστακτικοί ανέφεραν ανησυχίες ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή ή αποτελεσματικά. Επίσης, εξέφρασαν ανησυχίες ότι τα εμβόλια αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα.

Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού ;

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος όγκος βιβλιογραφίας σχετικά με τους καλύτερους τρόπους ενθάρρυνσης του εμβολιασμού.

Μια συστηματική ανασκόπηση της Cochrane για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διαπίστωσε διάφορες αποτελεσματικές μεθόδους ενθάρρυνσης του εμβολιασμού. Οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να προγραμματίσουν το εμβόλιο, όταν ένας πάροχος υγείας τους ενημέρωσε σχετικά με τα οφέλη των εμβολιασμών. Οι υπενθυμίσεις από το προσωπικό του ιατρείου, τόσο προσωπικά όσο και μέσω επιστολών και καρτών, αύξησαν επίσης την πιθανότητα να εμβολιαστούν οι ασθενείς.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν γραπτά μηνύματα που τους ενθάρρυναν να κάνουν το εμβόλιο COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν. Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερα από 93.000 άτομα σε ένα μεγάλο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η πρώτη ομάδα ελέγχου δεν έλαβε καμία υπενθύμιση μέσω γραπτού μηνύματος. Το 13,9% αυτής της ομάδας προγραμμάτισε τα εμβόλιά τους εντός τεσσάρων εβδομάδων από την στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για εκείνους. Μια δεύτερη ομάδα έλαβε ένα γραπτό μήνυμα με έναν σύνδεσμο για τον προγραμματισμό των εμβολίων τους- το 17,1% αυτής της ομάδας εμβολιάστηκε εντός τεσσάρων εβδομάδων. Μια τρίτη ομάδα έλαβε γραπτά μηνύματα με γλώσσα σχεδιασμένη για να δημιουργήσει “ψυχολογική ιδιοκτησία“, όπου έγραφε στους ανθρώπους: “Το εμβόλιο είναι διαθέσιμο για εσάς”- το 18,1% αυτής της ομάδας εμβολιάστηκε εντός τεσσάρων εβδομάδων. Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι οι ψηφιακές υπενθυμίσεις λειτουργούν και ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε αυτές έχει σημασία.

Μια άλλη πρόσφατη ανασκόπηση εξέτασε τα στοιχεία σχετικά με την ενθάρρυνση των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Διαπίστωσε επίσης ότι οι υπενθυμίσεις, τόσο οι ψηφιακές όσο και οι προσωπικές, ήταν αποτελεσματικές στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού των παιδιών.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που διστάζει να εμβολιαστεί κατά της Covid-19;

  1. Να ακούτε τις συγκεκριμένες ανησυχίες του ατόμου σχετικά με τον εμβολιασμό. Ίσως ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες ή ίσως έχουν ανησυχίες για το πόσο γρήγορα αναπτύχθηκαν τα εμβόλια. Οι οργανισμοί συνιστούν να ασχοληθείτε με ενσυναίσθηση και χωρίς να κρίνετε το άτομο.
  2. Να μοιραστείτε πραγματικές πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια, φροντίζοντας να ρωτήσετε πρώτα! Το άτομο θα είναι λιγότερο πιθανό να νιώσει ότι βομβαρδίζεται με πληροφορίες αν συμφωνήσει πρώτα. Φροντίστε να αναφέρετε τις πηγές των πληροφοριών σας και χρησιμοποιήστε έναν τεκμηριωμένο τόνο φωνής. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μοιραστείτε τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε να εμβολιαστείτε και συζητήστε τους στόχους σας, όπως το να αισθάνεστε πιο ασφαλείς όταν επισκέπτεστε αγαπημένα πρόσωπα που διατρέχουν κίνδυνο ή να ανυπομονείτε να ταξιδέψετε.
  3. Προσφερθείτε να βοηθήσετε ,αν το άτομο εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμβολιαστεί, να βρει τοπικά ραντεβού ή να το βοηθήσετε με τη μεταφορά.

Η διστακτικότητα στον εμβολιασμό αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν οι υπεύθυνοι υγείας για να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό. Οι καθημερινοί πολίτες μπορούν να βοηθήσουν, κάνοντας προσεκτικές, στοργικές συζητήσεις με φίλους και αγαπημένα άτομα που διστάζουν να εμβολιαστούν.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

COVID-19 Vaccine Hesitancy—A Scoping Review of Literature in High-Income Countries https://www.mdpi.com/2076-393X/9/8/900

Interventions to increase influenza vaccination rates of those 60 years and older in the community https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD005188.pub4/full

Parental vaccine hesitancy: scope, causes, and potential responses https://journals.lww.com/co-infectiousdiseases/Abstract/2021/10000/Parental_vaccine_hesitancy__scope,_causes,_and.19.aspx

How to talk about COVID-19 vaccines with friends and family https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/talk-about-vaccines.html

Text-message nudges encourage COVID vaccination https://www.nature.com/articles/d41586-021-02043-2

Covid-19 | Στατιστικά δεδομένα εμβολιασμού https://emvolio.gov.gr/vaccinationtracker