Καρκίνος

Γιατί μερικοί καπνιστές δεν αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα;

Μερικοί καπνιστές μπορεί να μην εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα λόγω του DNA τους, αναφέρουν οι ερευνητές μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature Genetics. Η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, έχουν γονίδια που περιορίζουν τις μεταλλάξεις στο DNA τους, οι οποίες αν προέκυπταν θα μετέτρεπαν τα κύτταρα σε κακοήθη και θα επέτρεπαν την ανάπτυξη όγκων.

Γιατί μερικοί καπνιστές δεν αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα;

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, οι ειδικοί υποπτεύονται ότι το κάπνισμα οδηγεί σε καρκίνο του πνεύμονα, πυροδοτώντας μεταλλάξεις του DNA σε υγιή κύτταρα. Ωστόσο, ήταν πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουν αυτές τις μεταλλάξεις. Πράγμα που αν συνέβαινε θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη του μελλοντικού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου. (Καρκίνος του πνεύμονα: 7+1 ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα)

Ο Jan Vijg , PhD, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σαγκάη της Κίνας, μαζί με την ομάδα του, χρησιμοποίησαν μια διαδικασία που ονομάζεται «αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος ενός κυττάρου», για να εξετάσουν τα κύτταρα που καλύπτουν τους πνεύμονες 19 καπνιστών και 14 μη καπνιστών, από την προεφηβική τους ηλικία έως τα 80 τους. Σημειώνεται ότι τα κύτταρα προέχονταν από ασθενείς, από τους οποίους είχαν συλλεχθεί δείγματα ιστού από τους πνεύμονές τους, κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο. (Καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνίζοντες: Πώς εξηγείται;)

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τα κύτταρα που επενδύουν τους πνεύμονες, επειδή αυτά τα κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν για χρόνια και να δημιουργήσουν μεταλλάξεις με την πάροδο του χρόνου που συνδέονται με τη γήρανση και το κάπνισμα. Σύμφωνα με τον Simon Spivack, MD, επίσης συγγραφέα της μελέτης και καθηγητή στο Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη, τα συγκεκριμένα κύτταρα, από όλους τους τύπους κυττάρων του πνεύμονα, είναι πιο πιθανόν να γίνουν καρκινικά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι καπνιστές είχαν πολύ περισσότερες γονιδιακές μεταλλάξεις που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα, συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Αυτό το αποτέλεσμα, επιβεβαιώνει πειραματικά ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, αυξάνοντας τη συχνότητα των μεταλλάξεων. Αυτός είναι πιθανώς ένας λόγος για τον οποίο τόσο λίγοι μη καπνιστές παθαίνουν καρκίνο του πνεύμονα, ενώ το 10 – 20% των μακροχρόνιων καπνιστών αναπτύσσει καρκίνο του πνεύμονα και τελικά πεθαίνει από αυτόν. (Διακοπή καπνίσματος: Η διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει;)

Οι καπνιστές, είχαν καπνίσει περίπου 116 πακέτα τσιγάρων (πακέτα –ετών), τα οποία ήταν ισοδύναμα με 1 κανονικό πακέτο την ημέρα σε ένα έτος. Ο αριθμός των μεταλλάξεων που ανιχνεύθηκαν στα πνευμονικά τους κύτταρα αυξήθηκε σε ευθεία αναλογία με τον αριθμό των πακέτων – ετών που κάπνιζαν. Αλλά, μετά τα 23 πακέτα – ετών, διαπιστώθηκε ότι τα κύτταρα του πνεύμονα σε ορισμένους καπνιστές, σταμάτησαν να εμφανίζουν επιπλέον μεταλλάξεις, πράγμα που δείχνει ότι τα γονίδια ορισμένων ανθρώπων είναι πιο πιθανό να καταπολεμήσουν τις μεταλλάξεις. Μάλιστα, οι πιο βαριοί καπνιστές, δεν είχαν υψηλότερο αριθμό μεταλλάξεων, πράγμα που υποδηλώνει ότι επιβίωσαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή κατάφεραν να καταστείλουν την περεταίρω συσσώρευση μεταλλάξεων.

Παρόλο που τα ευρήματα της μελέτης μπορούν μια μέρα να βοηθήσουν τους γιατρούς να βρουν καλύτερους τρόπους για τον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα και τη θεραπεία της νόσου, αυτό είναι ακόμα πολύ μακριά. Θα χρειαστούν πολλές περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις και μεγαλύτερες μελέτες για να εντοπιστεί το ποιοι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του πνεύμονα και να απαντηθεί με βεβαιότητα το γιατί. (Καρκίνος του πνεύμονα: Γιατί είναι σημαντική η πρώιμη διάγνωση;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Some Smokers Don't Get Lung Cancer; Genetics Might Be Why https://www.webmd.com/lung-cancer/news/20220512/some-smokers-dont-get-lung-cancer-genetics-might-be-why

Study suggests why most smokers don't get lung cancer https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220411113733.htm

Single-cell analysis of somatic mutations in human bronchial epithelial cells in relation to aging and smoking https://www.nature.com/articles/s41588-022-01035-w