Μολυσματικές ασθένειες

Γιατί μετά το κρυολόγημα συνεχίζετε να βήχετε; Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει ο επίμονος βήχας;

Περάσατε από ένα άσχημο κρυολόγημα, αλλά ο άσχημος βήχας που άφησε πίσω του δεν λέει να φύγει; Σε μια τέτοια περίπτωση είναι εύλογο να αναρωτιέστε εάν αυτό είναι ή όχι φυσιολογικό και αν πρέπει να ανησυχείτε. Πάμε πιο κάτω να μάθουμε.

Ποιοι λόγοι προκαλούν επίμονο βήχα;

Ο Δρ. John Dougherty, γιατρός στο UCLA Health στο Beverly Hills της Καλιφόρνια, αναφέρει ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να βιώνουν ένα κρυολόγημα και τα συμπτώματα τους να περνούν μέσα σε λίγες ήμερες, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν συμπτώματα για εβδομάδες. Όπως εξηγεί, συμπτώματα όπως ο βήχας που προκαλείται από έναν ιό ή μια λοίμωξη, είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στην καταπολέμηση της ασθένειας. Τα λευκά αιμοσφαίρια, κινούνται στον οργανισμό για να καταπολεμήσουν το οτιδήποτε προκαλεί την ασθένεια, με αποτέλεσμα ακόμη και μετά την απομάκρυνση της γρίπης ή του κρυολογήματος, μερικά από τα συμπτώματα, όπως ο βήχας, να παραμένουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Δρ. Laura Boyd, γιατρό στο Κέντρο Υγείας Elmhurst-Edward στο Addison, ο πιο βασικός λόγος για τον οποίο ο βήχας δυσκολεύεται να απομακρυνθεί, απορρέει από το γεγονός ότι όταν κάποιος έχει κρυολόγημα συσσωρεύεται βλέννα, με αποτέλεσμα η ρινική κοιλότητα και οι κόλποι του να συνεχίζουν να στάζουν βλέννα στο πίσω μέρος του λαιμού του, προκαλώντας βήχα ακόμη και μετά την ανάρρωση.

Άλλοι λόγοι που προκαλούν επίμονο βήχα μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Δευτερογενής λοίμωξη, όπως η μετά-ιική πνευμονία

Όταν κάποιος αρρωστήσει από μια ιογενή λοίμωξη, όπως το κρυολόγημα, το  ανοσοποιητικό του σύστημα είναι απασχολημένο στο να την καταπολεμήσει. Σε αυτό το διάστημα, μερικές φορές, ο οργανισμός προσβάλλεται από μια δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξή, η οποία προκαλεί βήχα και άλλα συμπτώματα και μάλιστα μπορεί να χρειαστεί άλλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της.

2. Βρογχικό Άσθμα

Ο βήχας, μερικές φορές είναι αποτέλεσμα άσθματος, ενώ μερικοί ασθενείς με κρυολόγημα μπορεί να έχουν ασθματική απόκριση. Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν, ότι όταν οι αεραγωγοί στους πνεύμονες συστέλλονται προκαλώντας συριγμό, θα πρέπει να ανησυχήσετε, γιατί ενδεχομένως αυτό να οφείλεται σε κάτι άλλο πέραν από το απλό κρυολόγημα.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε εάν τα συμπτώματα και  ο έντονος βήχας είναι επίμονα;

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις υγείας που μιμούνται τα συμπτώματα του κρυολογήματος και προκαλούν βήχα, όπως η παλινδρόμηση οξέων του στομάχου και η καούρα. Ωστόσο, το κοινό κρυολόγημα διαρκεί περίπου 5-7 μέρες και τα συμπτώματα του αρχίζουν να υποχωρούν σε αυτό το διάστημα. Στην περίπτωση, όμως, που ο πυρετός είναι επίμονος και τα συμπτώματα χειροτερεύουν, τότε δεν μιλάμε για απλό κρυολόγημα οπότε επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν σοβαρές καταστάσεις που συνδέονται με τον επίμονο βήχα, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του πνεύμονα. Ο Δρ. Dougherty ωστόσο, σημειώνει ότι πολύ λίγοι άνθρωποι που έχουν βήχα, έχουν καρκίνο του πνεύμονα. Σε κάθε περίπτωση το σώμα και ο οργανισμός του καθενός είναι διαφορετικά, το ίδιο και η ανταπόκριση του σε κάθε ασθένεια, οπότε ο επίμονος βήχας μπορεί να σημαίνει το οτιδήποτε, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις.

Πώς θα αξιολογήσετε την σοβαρότητα του βήχα σας;

Αξιολογήστε την σοβαρότητα του βήχα σας παρατηρώντας τα εξής:

  • Ο βήχας σας διαρκεί περισσότερο από ότι συνήθως;
  • Ο βήχας σας εναλλάσσεται από ξηρός σε βήχα με φλέματα;
  • Στην βλέννα υπάρχει αίμα;

Κάποιος που βήχει είναι μεταδοτικός;

Σύμφωνα με την Δρ. Boyd, ένας άνθρωπος είναι μεταδοτικός για τουλάχιστον 24 πριν εμφανίσει συμπτώματα, καθώς το σώμα του ήδη φιλοξενεί τον ιό. Στο κρυολόγημα, παρόλο που διαρκεί για περίπου 5 – 7 ημέρες, ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδει τον ιό για 21 μέρες. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Δρ. Dougherty, εάν ένας ασθενείς έχει μια λοίμωξη που προκαλεί πυρετό, όταν ο πυρετός υποχωρήσει τότε είναι λιγότερο μεταδοτικός.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον επίμονο βήχα;

1. Φάρμακα

Ο βήχας που προκαλείται από το κοινό κρυολόγημα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα απλό φάρμακο για τον βήχα που περιέχει δεξτρομεθορφάνη. Ωστόσο, ο Δρ. Dougherty υπογραμμίζει ότι πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στα φάρμακα που περιέχουν κωδεΐνη, καθώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προκαλέσουν δυσμενείς επιδράσεις, ακόμη και εθισμό.

Επιπρόσθετα, πέραν από τα απλά φάρμακα που μπορεί να προμηθευτεί ο ασθενής χωρίς ιατρική συνταγή, υπάρχουν και συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά του βήχα, τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ερεθισμό που προκαλείται στον λαιμό και τους πνεύμονες από έναν ιό, που είναι η αιτία του βήχα. Υπάρχουν βέβαια και σταγόνες για τον βήχα και σπρέι λαιμού, που επίσης καταπραΰνουν τον έντονο βήχα.

2. Σπιτικά και φυτικά φάρμακα

Παρόλο που τα σπιτικά και φυτικά φάρμακα δεν ρυθμίζονται από το FDA, υπάρχουν μερικά που πραγματικά καταπραΰνουν τον  βήχα, ωστόσο ο Δρ. Dougherty συμβουλεύει το κοινό να δείχνει ιδιαίτερη προσοχή.

Συγκεκριμένα, το τσάι με μέλι είναι πολύ βοηθητικό για την μείωση του βήχα και κατάλληλο για παιδιά άνω του ενός έτους. Επίσης, όσον αφορά βιταμίνη C, τον ψευδάργυρος και την Echinacea, και οι δύο γιατροί αναφέρουν ότι είναι αποτελεσματικά για το κρυολόγημα. Ωστόσο τονίζουν, ότι η δεν πρέπει να λαμβάνονται με στόχο την αποφυγή του κρυολογήματος, καθώς δεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Εκείνο που μπορούν να κάνουν και τα τρία είναι να μειώσουν την διάρκεια και τη σοβαρότητα του κρυολογήματος και όχι να το θεραπεύσουν.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved