Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Γιατί νιώθω μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια; Μάθε όλες τις πιθανές αιτίες

Πολλές είναι οι φορές που νιώθουμε τα χέρια ή τα πόδια μας να μυρμηγκιάζουν, αλλά δεν γνωρίζουμε τον λόγο. Πιο κάτω αναγράφονται μερικοί λόγοι που εξηγούν το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Ποιες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια;

1. Διαβήτης

Η βλάβη των νεύρων που προκαλείται από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για το μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια. Ο διαβήτης που παραμένει αδιάγνωστος και αδιαχείριστος, μπορεί να προκαλέσει μαζί με το μούδιασμα των άκρων και άλλα συμπτώματα, όπως συχνή δίψα κυρίως εάν καπνίζετε. Ο γιατρός κάνοντας μερικές εξετάσεις θα διαπιστώσει εάν έχετε διαβήτη και στην περίπτωση που έχετε θα σας χορηγήσει την καταλληλότερη θεραπεία για να αποτρέψει την βλάβη των νεύρων από την επιδείνωση.

2. Εγκυμοσύνη

Το έμβρυο που αναπτύσσεται και τα επιπλέον υγρά που συσσωρεύονται στο σώμα μιας γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη, μπορούν να πιέσουν κάποια νεύρα στο σώμα της, με αποτέλεσμα να νιώθει μούδιασμα στα άκρα της. Επιπρόσθετα, μια έγκυος μπορεί να νιώθει μούδιασμα και στην κύλια, λόγω του τεντωμένου δέρματος. Το μούδιασμα στα χέρια μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα νάρθηκα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά αυτά τα μουδιάσματα θα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως μετά τον τοκετό. Σε αντίθετη περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

3. Πιεσμένο νεύρο

Ένας ολισθαμένος δίσκος στην σπονδυλική στήλη, μπορεί να πιέσει τα νεύρα που διαπερνούν το κάτω μέρος των ποδιών, προκαλώντας μούδιασμα. Αντίστοιχα, ένα πιεσμένο νεύρο στον καρπό μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στα χέρια και τα δάκτυλα, μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός αρχικά θα διενεργήσει διάφορες εξετάσεις για να βρει την αίτια που προκαλεί το μούδιασμα και ακολούθως θα την αντιμετωπίσει με κάποια φαρμακευτική αγωγή, με ανάπαυση, με νάρθηκα και φυσιοθεραπεία. Σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση.

4. Αυτοάνοσα νοσήματα

Στις αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε διάφορα μέρη του σώματος, ανάμεσα τους και τα νεύρα. Οι αυτοάνοσες παθήσεις εξελίσσονται άλλοτε γρήγορα και άλλοτε αργά και προκαλούνται συνήθως από πρόσφατες λοιμώξεις. Ο γιατρός για να κάνει διάγνωση θα ελέγξει πρώτα τα συμπτώματα που εμφανίζετε και το ιατρικό ιστορικό σας και θα δοκιμάσει διάφορες θεραπείες για μείωση των συμπτωμάτων.

5. Έλλειψη βιταμινών

Η ανεπάρκεια βιταμινών Β ή Ε, επηρεάζει τα νεύρα και άλλα μέρη του σώματος. Ο γιατρός για να κάνει διάγνωση θα σας κάνει μια εξέταση αίματος και θα σας προτείνει τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες ή και συμπληρώματα.

6. Φάρμακα

Τα νευρικά προβλήματα είναι συνήθως αποτέλεσμα των παρενεργειών διαφόρων φαρμάκων, όπως τα φάρμακα για τον καρκίνο (χημειοθεραπεία), του HIV ή AIDS, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της φυματίωσης και ορισμένων άλλων λοιμώξεων. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν το μούδιασμα σας άρχισε να εμφανίζεται μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, για να σας αλλάξει το φάρμακο ή την δοσολογία.

7.Λοιμώξεις

Πολλές ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να βλάψουν τα νεύρα και να οδηγήσουν σε πόνο ή μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια. Μερικοί από τους ιούς που προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα είναι ο HIV, η νόσος του Lyme, ο έρπης ζωστήρας, ο Epstein-Barr, η ηπατίτιδα Β και C, η ασθένεια του Δυτικού Νείλου και ο κυτταρομεγαλοϊός. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο γιατρός θα εντοπίσει και θα αντιμετωπίσει την λοίμωξη με προοπτική να εξαφανιστούν αυτά τα συμπτώματα.

8. Νεφρική ανεπάρκεια

Τα νεφρά απομακρύνουν από το αίμα τις τοξίνες. Στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, αυτές οι τοξίνες δεν απομακρύνονται και βλάπτουν τα νεύρα, προκαλώντας πόνο και μούδιασμα στα άκρα.

9. Γενετική διαταραχή

Η ασθένεια Charcot-Marie-Tooth και η κληρονομική νευροπάθεια HNPP, είναι δύο γενετικές διαταραχές που προκαλούν μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια. Η ασθένεια Charcot-Marie-Tooth φθείρει τους μυς προκαλώντας μούδιασμα και πόνο και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της χρειάζεται συνήθως φυσιοθεραπεία ή ειδικά βοηθήματα. Η HNPP επηρεάζει τα νεύρα και προκαλεί μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια και τα πόδια. Η αποφυγή ορισμένων στάσεων του σώματος κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να βοηθήσει.

10. Όγκος

Μια ομάδα μη φυσιολογικών κυττάρων (όγκων) που αναπτύσσονται δίπλα ή πάνω από τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τα πόδια και τα χέρια, τους ασκούν πίεση προκαλώντας μούδιασμα. Σε άλλα μέρη του σώματος, οι όγκοι μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί βλάβη στα νεύρα. Η θεραπεία για την αντιμετώπιση του όγκου μειώνει συνήθως το μούδιασμα.

11. Προβλήματα θυρεοειδούς

Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός) μπορεί να προκαλέσει πόνο, και μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, κυρίως εάν ο υποθυρεοειδισμός είναι σοβαρός και αδιαχείριστος. Στη διαχείριση των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία για τον θυρεοειδή, η άσκηση και το υγιές σωματικό βάρος.

12. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τους ιστούς του σώματος. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμινών (βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ), γεγονός που αποτρέπει τη σωστή λειτουργία των νεύρων, οδηγώντας τελικά σε απώλεια αίσθησης στα πόδια και τα χέρια.