Καρδιά και αγγεία

Γιατί ο κρύος καιρός επιδεινώνει τις καρδιακές παθήσεις;

Μια ανάλυση που διήρκησε 16 χρόνια και πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη, διαπίστωσε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, νοσηλείας και θανάτου από καρδιακά αίτια.

Η ανάλυση εξέτασε δεδομένα από 2,28 εκατομμύρια ενήλικες, από το 1994 έως το 2010 και αποκάλυψε ότι η μείωση της θερμοκρασίας στους 10 βαθμούς Κελσίου, αυξάνει κατά 19% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Σημειώνεται ότι τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 49-71 ετών, με μερικούς να έχουν ήδη καρδιακές παθήσεις και άλλους όχι. (Συγγενείς καρδιακές παθήσεις και αυτισμός: Πώς η μια πάθηση επιφέρει την άλλη;)

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Stefan Agewall, MD, PhD, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία, η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, αλλά σε ορισμένες περιοχές προκαλεί ακραίο κρύο. Τα ευρήματα της μελέτης, πρόσθεσε, τα οποία δείχνουν ότι τα άτομα που ζουν σε περιοχές με ακραίο κρύο κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις και κυρίως άνδρες που ζουν σε περιοχές χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και γυναίκες άνω των 65 ετών, μπορούν να βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό τους και στη λήψη προληπτικών μέτρων για τη μείωση αυτού του κινδύνου. (Κλιματική αλλαγή: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της στην υγεία μας;)

Πώς το κρύο επηρεάζει την καρδιά;

Η Nicole Weinberg, MD,  καρδιολόγος στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε ότι οι ακραία χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν αγγειοσυστολή, η οποία μπορεί να προκαλέσει στένωση ή σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων. Ως αποτέλεσμα, το οξυγονωμένο αίμα δεν ρέει σωστά στο σώμα, προκαλώντας πόνο στο στήθος, κράμπες και αποχρωματισμό των άκρων (των δακτύλων των χεριών και των ποδιών).

Αντίθετα, η υπερβολική ζέστη, μπορεί να προκαλέσει αγγειοδιαστολή, η οποία μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στο σώμα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη συγκέντρωση του αίματος.

Σύμφωνα με την Weinberg, από τις δύο πιο πάνω επιπλοκές, η αγγειοσύσπαση από το κρύο είναι δυνητικά η πιο άμεσα επιζήμια. (Καρδιακές παθήσεις: Τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε)

Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που επηρεάζονται από ιδιαίτερα κρύο καιρό, ιδιαίτερα όσοι δεν διαθέτουν σπίτι και κατάλληλο ρουχισμό για την αντιμετώπιση του κρύου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές καρδιακές επιπλοκές, συγκριτικά με τα άτομα που ζουν σε θερμότερα περιβάλλοντα. (Καύσωνας: 4+1 συμβουλές προστασίας από τη ζέστη!)

Συγκεκριμένα, τα άτομα που ζουν σε κρύα περιβάλλοντα και δεν έχουν πρόσβαση σε κουβέρτες και άλλα αντικείμενα που μπορούν να τους ζεστάνουν, παρουσιάζουν αρρυθμίες, ως αποτέλεσμα της αγγειοσύσπασης, μια κατάσταση που μερικές φορές είναι τόσο επικίνδυνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. (Αρρυθμία: 3+1 εναλλακτικές θεραπείες!)

Για τον πιο πάνω λόγο, τα άτομα που ζουν σε πολύ κρύες περιοχές, πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια της αγγειοσύσπασης, τα οποία περιλαμβάνουν:

Τα άτομα που δεν εμφανίζουν έντονο πόνο, μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αποχρωματισμό των άκρων τους κάνοντας απλά ζέσταμα, βοηθώντας το αίμα τους να κυκλοφορήσει σωστά στο σώμα τους. (Κυάνωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μπλε χείλη)

Σε περίπτωση ωστόσο, που ο αποχρωματισμός συνοδεύεται από πόνο στο στήθος και άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο γιατρός. (Κάψιμο στο στήθος: 6+1 βασικές αιτίες!)

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved