Μολυσματικές ασθένειες

Γιατί οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρότερα με COVID-19;

Σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά πλειοψηφία, οι ασθενείς που χρειάζονται νοσήλια όταν νοσήσουν με κορωνοϊό είναι άνδρες, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι άνδρες είναι δυόμιση φορές πιθανότερο να πεθάνουν από την ασθένεια.

Οι ειδικοί έχουν πολλά να μάθουν ακόμη σχετικά με τους άνδρες και την COVID-19, ωστόσο, συντάκτες του Webmd μίλησαν με πέντε επιστήμονες για το τι θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο τους άνδρες και για το τι πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν. Πιο κάτω λοιπόν θα δούμε τι απάντησε ο καθένας.

COVID-19: Τι θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους άνδρες; Τι μπορούν να κάνουν για να προστατευθούν;

1. Αργοπορία

Δρ.  Eric Cioe-Peña, Διευθυντής Παγκόσμιας Υγείας και γιατρός στο Staten Island University Hospital του Staten Island της Νέας Υόρκης αναφέρει:

«Είναι αλήθεια ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό που χρειάζονται νοσήλια είναι στην πλειοψηφία άνδρες. Και αυτό γιατί οι άνδρες δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά γράμμα, πολλές φορές δεν φορούν καν μάσκα, ενώ όταν νοσήσουν δεν επικοινωνούν με τον γιατρό τους παραμόνο όταν η ασθένεια και τα συμπτώματα τους επιδεινωθούν σε ακραία σημεία. Αυτή η αργοπορία οδηγεί σε περαιτέρω επιπλοκές και κάθε πιθανότητα για χρήση μη επεμβατικών μεθόδων θεραπείας, εξανεμίζεται. Ως εκ τούτου οι πλείστοι χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.

Εκείνο που πρέπει να κάνουν οι άνδρες για να προστατευθούν είναι να φορούν τη μάσκα τους εξ΄ αρχής, όπου χρειάζεται, και να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους όταν νιώσουν άρρωστοι ή όταν τα συμπτώματα τους χειροτερεύουν».

2. Κάπνισμα και υποκείμενες παθήσεις

Δρ. Len Horovitz, παθολόγος και πνευμονολόγος στο Lenox Hill Hospital στην Νέα Υόρκη δηλώνει ότι:

«Παρόλο που κανένας άνθρωπος δεν έχει φυσική ανοσία έναντι στην COVID-19 εκτός και αν έχει νοσήσει, οι άνδρες είναι πιο ευαίσθητοι από ότι οι γυναίκες, γιατί είναι πιο πιθανόν να καπνίζουν ή να έχουν υποκείμενες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος και άλλα νοσήματα.

Εγώ, ως παθολόγος και πνευμονολόγος, προσπαθώ να κάνω τους άνδρες ασθενείς μου να κατανοήσουν το πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή των μέτρων προστασίας, όπως η κοινωνική απόσταση, το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας και πόσο επικίνδυνη είναι η συμμετοχή τους σε συναρθροίσεις, τόσο για τους ίδιους όσο και για την οικογένεια τους. Μέχρι σήμερα έχω διαπιστώσει ότι το ένστικτο να προστατεύσουν την οικογένεια τους είναι πολύ πιο δυνατό από οποιαδήποτε συνάθροιση και σιγά σιγά αρχίζουν να προστατεύουν περισσότερο τον εαυτό τους, για να προστατεύσουν κατά συνέπεια την γυναίκα, τα παιδιά ή και τα εγγόνια τους»

3. Κοινωνικά στερεότυπα

Travis D. Westbrook, κλινικός ψυχολόγος και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο παρατηρεί ότι:

«Οι περισσότεροι άνδρες ασθενείς που ερωτώνται αν λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα πριν νοσήσουν, αν δηλαδή κρατούσαν αποστάσεις ή αν φορούσαν μάσκα, απαντούν πως δεν το έκαναν. Γιατί όμως δεν το έκαναν; Ενας παράγοντας που ενδεχομένως τους αποτρέπει από την εφαρμογή των μέτρων, έχει να κάνει με την αρρενωπότητα ως κοινωνικό στερεότυπο, που έχει άμεση επίδραση στην συμπεριφορά των ανδρών. Για παράδειγμα, τα κοινωνικά στερεότυπα θέλουν τους άνδρες να μην φοβούνται τίποτα. Η χρήση μάσκας λοιπόν, ερμηνεύεται στο μυαλό τους ως ένδειξη φόβου και αδυναμίας και γι΄ αυτό και δεν την χρησιμοποιούν.

Ενας δεύτερος παράγοντας, έχει άμεση σχέση με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αφού λοιπόν δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση δεν ακολουθούν ούτε τις οδηγίες της. Και τέλος, ενας τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με την υποτίμηση που δείχνουν προς τα μέτρα προφύλαξης για κάθε είδος κινδύνου, όπως η χρήση μάσκας για τον κορωνοϊό ή η χρήση ζώνης κατά την οδήγηση.

Για να καταπολεμήσουν και να αλλάξουν οι άνδρες αυτές τους τις στάσεις, πρέπει πρώτα να εκτιμήσουν την ίδια τη ζωή. Για παράδειγμα, εάν ενας άνδρας θέλει να προστατεύσει την οικογένεια του, πρέπει πρώτα να προστατεύσει τον εαυτό του ώστε να παραμείνει υγιής και να έχει την δυνατότητα να προστατεύσει ακολούθως και τα αγαπημένα του πρόσωπα όταν χρειαστεί».

4. Πρωτεΐνη ACE2

Matthew G. Heinz, παθολόγος στο Tucson αναφέρει:

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το γιατί νοσούν περισσότεροι άνδρες με COVID-19 από ότι γυναίκες, αλλά εικάζεται ότι αυτό το αποτέλεσμα έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις ορμονικές διαφορές των δύο φύλων. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες έχουν στο σώμα τους υψηλότερα οιστρογόνα τα οποία τους δίνουν ένα προστατευτικό πλεονέκτημα έναντι κάθε ασθένειας, σε αντίθεση με τους άνδρες που στο σώμα τους έχουν ελάχιστα. Επιπρόσθετα, οι άνδρες έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ACE2, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει ευκολότερα στους πνεύμονες και όσο υψηλότερες συγκεντρώσεις έχει κάποιος, τόσο πιο πιθανόν είναι να νοσήσει.

Για να προστατευθούν λοιπόν οι άνδρες, πρέπει να ακολουθούν πιστά τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας: να φορούν μάσκα και να κρατούν αποστάσεις από ανθρώπους που δεν μένουν στο ίδιο σπίτι. Επίσης πρέπει να θυμούνται ότι τα παιδιά τους τείνουν να μιμούνται την συμπεριφορά τους. Αν λοιπόν θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους πρέπει οι ίδιοι να δίνουν το σωστό παράδειγμα».

5. Ανδρικές ορμόνες

Ο Matthew Rettig, καθηγητής ιατρικής και ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο UCLA και UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center αναφέρει τα εξής:

«Εικάζεται ότι οι ανδρικές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, κάνουν τους άνδρες πιο ευαίσθητους στην νόσο COVID-19. Μάλιστα, αυτές οι ορμόνες αυξάνουν τις πιθανότητες όταν νοσήσουν, να νοσήσουν πιο σοβαρά. Με την έρευνα μας, γνωστή ως μελέτη HITCH, προσπαθούμε να διαπιστώσουμε το κατά πόσο η καταστολή των ανδρικών ορμονών μπορεί να μειώσει τον χρόνο νοσηλείας των ανδρών ή την ανάγκη διασωλήνωσης και να αποτρέψει τον θάνατο.

Ο λόγος που οι ανδρικές ορμόνες αυξάνουν τον κίνδυνο, οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνουν την δραστηριότητα ενός γονιδίου που ονομάζεται TMPRSS2, το οποίο χρειάζεται ο ιός για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Εάν λοιπόν, το γονίδιο TMPRSS2 παρεμποδιστεί, ενδεχομένως οι άνδρες που νοσηλεύονται να μπορούν να ανακάμψουν γρηγορότερα».