Αλλεργίες

Γιατί οι ανοιξιάτικες αλλεργίες τείνουν να ξεκινούν πλέον νωρίτερα;

Άνοιξη, πέραν από ανθισμένα λουλούδια και όμορφα χρώματα, σημαίνει και εποχικές αλλεργίες για πολλούς ανθρώπους, που συνεπάγονται μια ποικιλία ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Οι εποχιακές αλλεργίες – επίσης γνωστές ως αλλεργική ρινίτιδα – είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη γύρη, την κιτρινωπή σκόνη που βλέπουμε συχνά να συσσωρεύεται στα αυτοκίνητά μας την άνοιξη. Η γύρη παράγεται από κωνοφόρα και ανθοφόρα φυτά ως μέρος της αναπαραγωγικής τους διαδικασίας. Οι κόκκοι της γύρης ταξιδεύουν από λουλούδι σε λουλούδι, μέσω των εντόμων, αλλά πολλά φυτά απελευθερώνουν μέρος της γύρης τους στον αέρα. Αυτή είναι και η κύρια αιτία των συμπτωμάτων της εποχικής αλλεργίας. (Αναπνευστικές αλλεργίες: Τι τις προκαλεί και πώς θεραπεύονται;)

Στους ανθρώπους με εποχιακές αλλεργίες, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιλαμβάνεται τη γύρη ως κάτι επικίνδυνο και ως εκ τούτου αντιδρά απελευθερώνοντας ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν τα ενδεικτικά συμπτώματα της αλλεργίας, όπως το φτέρνισμα, η καταρροή, η φαγούρα και τα υγρά μάτια.

Οι αλλεργίες μπορούν να θεωρηθούν εσφαλμένα ιογενείς λοιμώξεις;

Οι αλλεργίες μπορούν να θεωρηθούν εσφαλμένα ιογενείς λοιμώξεις, όπως η COVID-19, η γρίπη και το κρυολόγημα και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες καταστάσεις προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. (Πώς να καταλάβετε αν έχετε κρυολόγημα ή αλλεργίες)

Όπως εξήγησε ο Δρ Samuel Friedlander , αλλεργιολόγος και κλινικός επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, οι αλλεργίες είναι δύσκολο να διακριθούν από μια ιογενή λοίμωξη, λόγω της επικάλυψης των συμπτωμάτων που προκαλούν, όπως η συμφόρηση των κόλπων, ο πονοκέφαλος, το φτέρνισμα και ο βήχας.

Ωστόσο, τα τεστ αλλεργίας μπορούν να ξεμπερδέψουν αυτό το κουβάρι, την ίδια ώρα που για παράδειγμα η COVID-19 μπορεί να ξεχωρισει από άλλα πιο συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως ο πυρετός, η απώλεια της γεύσης και η απώλεια της όσφρησης. (Η απώλεια όσφρησης αποτελεί καθοριστικό σύμπτωμα της COVID-19)

Για ποιους λόγους οι εποχικές αλλεργίες τείνουν να ξεκινούν πλέον νωρίτερα;

Η Δρ Monica T. Kraft , κλινική επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα αλλεργίας και ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, υπογράμμισε ότι η εποχή των αλλεργιών τείνει πλέον να ξεκινά νωρίτερα από ότι στο παρελθόν. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, συνοψίζονται ως ακολούθως:

  • Κλιματική αλλαγή: Επεκτείνει τις περιόδους της γύρης
  • Αυξημένες θερμοκρασίες: Αυξάνουν τα επίπεδα της γύρης στην ατμόσφαιρα από τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργιών της Αμερικής (AAFA) μεταξύ 1995 και 2010, οι υψηλότερες θερμοκρασίες που παρατηρούνται πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να επεκτείνουν την περίοδο της γύρης κατά περίπου 27 ημέρες. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι αυξημένες θερμοκρασίες συσσωρεύουν περισσότερη γύρη στον αέρα, οπότε τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα επιδεινώνουν περαιτέρω τα συμπτώματα. (Θεραπεύστε τις αλλεργίες με βότανα!)

Γιατί αναμένεται να επιδεινωθούν τα συμπτώματα των αλλεργιών;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αναμένεται τα συμπτώματα των αλλεργιών να επιδεινωθούν φέτος και στο μέλλον, όπως:

  • Η ποιότητα του αέρα, οι καιρικές αλλαγές και η ρύπανση μπορούν να επιδεινώσουν τις ρινικές αλλεργίες
  • Το μεταβαλλόμενο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα των αλλεργιών
  • Η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα των αλλεργιών, οπότε η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της, αναμένεται να επιδεινώσει τα συμπτώματα. (Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Η προστατευτική μάσκα μειώνει τα συμπτώματα)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved