Μολυσματικές ασθένειες

Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα για την COVID-19;

Είπατε ποτέ ψέματα για την COVID-19;

Πριν αντιδράσετε, σκεφτείτε το καλά. Είχατε COVID-19 (ή νομίζατε ότι είχατε) και δεν το αναφέρατε σε κάποιον με τον οποίο επρόκειτο να συναντηθείτε; Είπατε ποτέ σε κάποιον ότι παίρνατε περισσότερες προφυλάξεις για την COVID-19 από αυτές που πραγματικά παίρνατε; Είπατε ποτέ σε κάποιον ότι εμβολιαστήκατε, ενώ δεν είχατε εμβολιαστεί; Αποφύγατε να κάνετε τεστ COVID-19, παρόλο που ξέρατε ότι έπρεπε να κάνετε;

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί άνθρωποι που ερωτήθηκαν, έχουν πει ψέματα για κάτι που έχει να κάνει με την COVID-19. Και αυτοί είναι μόνο οι άνθρωποι που το παραδέχονται. (Ποιες θεραπείες δεν συνιστώνται πλέον για την θεραπεία της COVID-19;)

Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα για την COVID-19;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παρεμβάσεις της Δημόσιας Υγείας για τη νόσο COVID-19 είναι σημαντικές, αλλά είναι τόσο αποτελεσματικές, όσο το ποσοστό των ανθρώπων που τις τηρεί. (CDC: Και οι εμβολιασμένοι πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ αν είναι επαφές)

Η ερευνητική ομάδα, σχεδίασε μια έρευνα με ερωτηματολόγια, για να διαπιστώσει αν οι άνθρωποι τείνουν να λένε ψέματα για την COVID-19 και αν ναι, τους λόγους που το κάνουν.

Συνολικά 1733 συμμετέχοντες, απάντησαν στην έρευνα. Περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων (477) είχαν ήδη περάσει COVID-19, το 1/3 (499) ήταν εμβολιασμένοι και δεν είχαν μολυνθεί ποτέ και το 1/3 (509) ήταν μη εμβολιασμένοι και δεν είχαν μολυνθεί ποτέ.

Από τους ερωτηθέντες, το 41,6% παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα για την COVID-19 και ότι δεν συμμορφώθηκε με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα:

  • Περίπου το 20% των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν με COVID-19, παραδέχτηκαν ότι δεν το ανέφεραν σε κάποιον που επρόκειτο να συναντηθούν μαζί του.
  • Περίπου το 20% των ανθρώπων που μολύνθηκαν στο παρελθόν, είπαν ότι δεν ανέφεραν σε κανέναν την ασθένειάς τους και ότι έτυχε να επισκεφτούν και δημόσιους χώρους.
  • Περίπου το 20% των ανθρώπων που μολύνθηκαν, δεν το είπαν σε κανένα και μάλιστα έτυχε να επισκεφτούν και τον γιατρό τους.
  • Περίπου το 10% των ατόμων που δεν είχαν εμβολιαστεί, είπαν ψέματα για την εμβολιαστική τους κατάσταση.
  • Περίπου το 15% των ατόμων που εμβολιάστηκαν, είπαν ψέματα ότι δεν ήταν εμβολιασμένοι.
  • Περίπου το 17% όλων των συμμετεχόντων, απέκρυψαν ότι ήταν επαφές, για να αποφύγουν την καραντίνα, ενώ πολλοί περισσότεροι παραβίασαν τους κανόνες της καραντίνας.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν υπάρχουν προσωπικά χαρακτηριστικά που μπορούν να προβλέψουν την πιθανότητα να πει κάποιος ψέματα, διαπιστώνοντας ότι το μοναδικό χαρακτηριστικό που συνδέεται με την ειλικρίνεια ήταν η ηλικία. Οι ηλικιωμένοι ήταν πιο ειλικρινείς για την κατάστασή της υγείας τους σε ότι αφορά την COVID-19 και τις συνήθειές τους. Άλλοι παράγοντες. όπως φύλο, εκπαίδευση, φυλή, πολιτικές πεποιθήσεις και θεωρίες συνωμοσίας για την COVID-19, φαίνεται ότι δεν έκαναν μεγάλη διαφορά. (Ακόμη μια μελέτη που διαπιστώνει ότι η COVID-19 είναι λιγότερο σοβαρή σε εμβολιασμένα άτομα)

Αλλά, γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πιο ειλικρινείς; Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ειλικρινείς γιατί παίρνουν την COVID-19 πιο σοβαρά, κυρίως γιατί η νόσος, τους επηρεάζει σοβαρότερα, προκαλώντας περισσότερες επιπλοκές. (Long COVID-19: Περισσότεροι από 100 εκ. άνθρωποι παρουσιάζουν παρατεταμένες επιπλοκές)

Οι ερευνητές διερευνήσαν παράλληλα τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι τείνουν να λένε ψέματα σε ότι έχει να κάνει με την COVID-19. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες απάντησαν:

  • Ήθελα να έχω μια φυσιολογική ζωή (50%)
  • Ήθελα την ελευθερία μου (45%)
  • Δεν είναι δουλειά κανενός τι θα κάνω (40%)
  • Δεν πιστεύω ότι υπάρχει η νόσος  COVID-19 (30%)

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, γίνεται ξεκάθαρό ότι οι συστάσεις της δημόσιας υγείας δεν τηρούνται κατά γράμμα από τους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί μεν να ισχυρίζονται ότι τις τηρούν, αλλά στην πραγματικότητα δεν τις τηρούν. Αυτό έρχεται να αναδείξει τη σημασία της ατομικής ευθύνης. Αφού, λοιπόν, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πραγματικά τι κάνουν οι άλλοι (συλλογική ευθύνη) σε σχέση με την COVID-19, πρέπει ο καθένας να εστιάζει στον εαυτό του (ατομική ευθύνη).