Διατροφή

Γιατί οι δίαιτες μόδας μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους;

Μια δίαιτα “μόδας” συχνά υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους ή άλλα οφέλη για την υγεία, όπως ένα πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ή μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Συχνά γίνονται δημοφιλείς από διασημότητες, αυτές οι δίαιτες – όπως οι Keto, SlimFast, Atkins, Low-Carb και τα χάπια  αδυνατίσματος – ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους μέσω της αποκοπής ομάδων τροφίμων ή του αυστηρού περιορισμού της πρόσληψης θερμίδων.

Σύμφωνα με το NHS, ο μέσος άνδρας πρέπει να καταναλώνει 2.500 θερμίδες την ημέρα και η μέση γυναίκα 2.000. Συνιστά επίσης μια διατροφή ισορροπημένη με τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, καθώς και υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Η Katherine Kimber, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Διαιτολόγων, λέει ότι οτιδήποτε σημαντικά λιγότερο από αυτό μπορεί να βλάψει την υγεία μας.

Ως καταναλωτές μπορεί να σκεφτόμαστε ότι “δεν μπορεί να με βλάψει η λήψη “φυσικών” χαπιών ή η αποκοπή ομάδων τροφίμων”, αλλά πραγματικά μπορεί να το κάνει.

Οι ιδεοληπτικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, κόπωση και δυσκοιλιότητα. Τα χάπια καύσης λίπους, μπορεί να είναι επίσης καταστροφικά.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τις δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων (VLCD) για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Όμως, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει αξιοσημείωτες βελτιώσεις στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα με αυτές τις δίαιτες, η έρευνα περιελάμβανε στενή ιατρική παρακολούθηση και “τροποποίηση της συμπεριφοράς” για την αντιμετώπιση επιβλαβών μακροπρόθεσμων συνηθειών, ενώ οι άνθρωποι περιορίζουν την πρόσληψή τους.

Πώς οι δημοφιλείς δίαιτες μπορούν να αυξήσουν το βάρος σας;

Εκτός από τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι δίαιτες μόδας στην υγεία σας, μπορεί επίσης να σας κάνουν να πάρετε βάρος.

Αυτό συμβαίνει επειδή μια δίαιτα της μόδας δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

Η δυσκολία στη διατήρηση του βάρους μπορεί να οφείλεται σε πλήθος παραγόντων που μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • τη διακοπή της δίαιτας λόγω μη βιωσιμότητας
  • γενετικές συνθήκες
  • της θεωρίας του σημείου ρύθμισης. Αυτή η θεωρία ορίζει ότι κάθε μοναδικό άτομο έχει ένα εύρος βάρους στο οποίο το σώμα του θέλει να βρίσκεται. Επιπλέον, εάν οι δίαιτες συντριβής επαναλαμβάνονται συχνά, αυτό το συνεχές “γιο-γιο” του βάρους έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη αύξηση του βάρους, λιγότερη άσκηση και υψηλότερα ποσοστά αδηφαγίας.

Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι αν υιοθετήσετε μια ακραία δίαιτα και στη συνέχεια την εγκαταλείψετε μόλις χάσετε βάρος, είναι πιθανό να επιστρέψετε στα παλιά σας διατροφικά πρότυπα – τα οποία ήταν ακριβώς αυτά που προκάλεσαν την αύξηση του βάρους εξ αρχής. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πιο σταδιακές αλλαγές που σας επιτρέπουν να επανεκτιμήσετε τη μακροχρόνια σχέση σας με τα ανθυγιεινά τρόφιμα και να μεταβείτε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ορισμένες μελέτες έχουν εντοπίσει ότι έως και το 55% των γυναικών βιώνουν το «γιο-γιο» του βάρους τους λόγω των διαίτων μόδας.

Υπάρχουν επίσης κάποια ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι το βάρος που χάνετε και παίρνετε και το αντίστροφό μπορεί να αυξήσει τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους – το λίπος γύρω από τα εσωτερικά μας όργανα. Αυτός ο τύπος λίπους μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, ανεξάρτητα από το βάρος του ατόμου.

Ποια βλάβη μπορεί να δημιουργήσουν στο μεταβολισμό οι δίαιτες μόδας;

Αν αυτό δεν ήταν αρκετό για να σας αποθαρρύνει, οι δίαιτες μόδας μπορούν επίσης να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στο μεταβολισμό σας – τη φυσική διαδικασία του σώματός σας να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια.

Υπάρχει κίνδυνος επιβράδυνσης του μεταβολισμού. Ενώ γνωρίζουμε ότι η απώλεια βάρους είναι δυνατή βραχυπρόθεσμα, το σώμα διαθέτει ισχυρούς φυσιολογικούς μηχανισμούς για να επαναφέρει το βάρος.

Μια μελέτη του 2016 σε διαγωνιζόμενους του διαγωνισμού ‘The Biggest Loser’ εντόπισε ότι όχι μόνο ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όταν οι άνθρωποι κάνουν δίαιτα, αλλά παραμένει επίσης καταπιεσμένος όταν οι άνθρωποι επανακτούν το βάρος που έχασαν.

Με απλά λόγια, ο μεταβολισμός σας γίνεται πιο αργός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν καίει την τροφή σε ενέργεια τόσο γρήγορα όσο παλιά. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να πάρετε βάρος πιο γρήγορα από ό,τι πριν από τη δίαιτα.

Υπάρχει και μια επικίνδυνη πτυχή της πρόκλησης αυτού του είδους βλάβης στο μεταβολισμό σας. Ένας πιο αργός μεταβολισμός σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης τύπου 2.

Είναι οι δίαιτες μόδας ασφαλής επιλογή για την απώλεια βάρους σας;

Μπορείτε κάλλιστα να χάσετε βάρος γρήγορα αν επιλέξετε μια δίαιτα της μόδας, αλλά ένα μέρος αυτού οφείλεται στο ότι το σώμα σας χάνει υγρά, δηλαδή νερό .

Για κάθε γραμμάριο ενέργειας που αποθηκεύουν οι μύες σας, αποθηκεύουν τρία γραμμάρια νερού. Έτσι, όταν βρίσκεστε σε ενεργειακό έλλειμμα, που προκαλείται από αρκετούς περιορισμούς θερμίδων, οι μύες σας χάνουν γρήγορα νερό.

Αλλά μην ξεγελαστείτε και νομίσετε ότι αυτό σημαίνει ότι η δίαιτα λειτουργεί.

Όπως συμβαίνει με κάθε δίαιτα της μόδας που θέτει το ενεργειακό ισοζύγιο του οργανισμού σε έλλειμμα, μπορεί να δούμε κάποια αρχική πτώση της μυϊκής μάζας και του σωματικού λίπους, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δούμε και μια μείωση στη ζυγαριά. Αντίθετα, η απώλεια βάρους και η διατήρησή του για πάντα πρέπει να προέρχονται και οι δύο από αλλαγές στη συμπεριφορά μας όσον αφορά το τι τρώμε και πόσο γυμναζόμαστε.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να χαθεί κάθε ελπίδα. Γνωρίζουμε ότι η υγεία μπορεί να βελτιωθεί μέσω της αλλαγής συμπεριφοράς, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στο βάρος.

Η πιο χρήσιμη συμβουλή θα ήταν να απομακρύνετε την προσοχή σας από τον αριθμό της ζυγαριάς και να επικεντρωθείτε στο τι μπορείτε να κάνετε για να αισθάνεστε καλά και να βελτιώσετε την υγεία σας. Μπορείτε να βρείτε τρόπους να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας; Μπορείτε να βρείτε τρόπους να κινείτε το σώμα σας που να είναι ευχάριστοι και απολαυστικοί;

Και το πιο σημαντικό, επικεντρωθείτε στην κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Το παλιό ρητό “ενέργεια εισέρχεται, ενέργεια εξέρχεται” είναι αληθινό. Το να τρώτε υδατάνθρακες δεν είναι κακό για εσάς- το να τρώτε περιστασιακά ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας επίσης δεν είναι κακό για εσάς- αλλά το να κόβετε ομάδες τροφίμων και να περιορίζετε τις θερμίδες σας σε σημείο που να πεινάτε είναι κακό για εσάς.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Effects of a very-low-calorie diet on long-term glycemic control in obese type 2 diabetic subjects https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2064484/

Relationship of a large weight loss to long-term weight change among young and middle-aged US women https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11477495/

Persistent metabolic adaptation 6 years after https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27136388/

Obesity is a common, serious, and costly disease https://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html

Meta- and cost-effectiveness analysis of commercial weight loss strategies https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24962106/

Five-year-old girls’ ideas about dieting are predicted by their mothers’ dieting https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2530935/

Dieting and restrained eating as prospective predictors of weight gain https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3759019/

How dieting makes the lean fatter: from a perspective of body composition autoregulation through adipostats and proteinstats awaiting discovery https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25614201/