Γυναίκα

Γιατί οι γυναίκες παχαίνουν κατά την εμμηνόπαυση;

Η περιεμμηνοπαυτική περίοδος (η μετάβαση στην εμμηνόπαυση),  για τις περισσότερες γυναίκες ξεκινά περίπου στα 40 τους χρόνια και διαρκεί συνήθως 4 χρόνια, κατά τα οποία οι ωοθήκες τους παράγουν λιγότερα οιστρογόνα.

Πότε μια γυναίκα θεωρείται ότι μπήκε στην εμμηνόπαυση;

Μια γυναίκα θεωρείται ότι μπήκε στην εμμηνόπαυση, όταν δεν έχει παρουσιάσει εμμηνορροϊκή περίοδο για διάστημα 12 μηνών. Αυτό συμβαίνει γύρω στα 46 – 52 χρόνια μιας γυναίκας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι:

Γιατί οι γυναίκες παχαίνουν κατά την εμμηνόπαυση;

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν, συνήθως, τον τρόπο διανομής του λίπους στο σώμα. Οι επιστήμονες, ωστόσο, υπογραμμίζουν πως η σημαντικότερη αιτία της αύξησης βάρους είναι η γήρανση και όχι οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν όμως, πολλά που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να αποφύγει την αύξηση βάρους, ανεξάρτητα από την αιτία της.

1. Οι ορμονικές αλλαγές αλλάζουν τα σημεία που το σώμα εναποθέτει το λίπος

Κατά την εμμηνόπαυση, ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως το στομάχι, είναι πιο επιρρεπείς στη συσσώρευση λίπους. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές, που οδηγούν στην αύξηση της τεστοστερόνης σε σχέση με τα οιστρογόνα, γεγονός που αλλάζει το που το σώμα εναποθέτει το λίπος. Επίσης, το λίπος εναποτίθεται και γύρω από την μέση, για τους ίδιους λόγους.

2. Η γήρανση είναι η πραγματική αιτία της αύξησης βάρους

Η αύξηση βάρους που συνοδεύει την εμμηνόπαυση είναι ένα υποπροϊόν της γήρανσης. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το σώμα τους σταματά να λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά όσο όταν ήταν νεότεροι.

Συγκεκριμένα, η μυϊκή μάζα αρχίζει να μειώνεται και το λίπος αρχίζει να αυξάνεται. Και επειδή η μυϊκή μάζα καθορίζει το πόσο γρήγορα λειτουργεί ο μεταβολισμός, όταν μειώνεται η μυϊκή μάζα, το σώμα αρχίζει να καίει λιγότερες θερμίδες και το βάρος αυξάνεται.

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στο οποίο οφείλεται η αύξηση βάρους, είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, συνεχίζουν να ακολουθούν τον ίδιο τρόπο διατροφής όπως όταν ήταν νεότεροι, αλλά δεν ασκούνται περισσότερο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος τους, αφού όπως είπαμε και πιο πάνω, ο μεταβολισμός κατά την γήρανση γίνεται πιο αργός.

Όλα αυτά ισχύουν τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες και αντιλαμβανόμαστε πως η εμμηνόπαυση είναι απλά ένας επιπρόσθετος παράγοντας στην αύξηση βάρους κατά την γήρανση και όχι η πραγματική αιτία της.

Η εμμηνόπαυση και η αύξηση βάρους επηρεάζουν την υγεία

Λόγω της αλλαγής στην κατανομή του σωματικού λίπους και στην αύξηση της περιφέρειας της μέσης, η εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων καταστάσεων υγείας.

Συγκεκριμένα, μετά την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες παράγουν πολύ λίγες από τις γυναικείες ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα οιστρογόνα βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ρυθμίζοντας και διατηρώντας τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Χωρίς οιστρογόνα ή με χαμηλότερες ποσότητες οιστρογόνων, αρχίζει να συσσωρεύεται στις αρτηρίες LDL «κακή» χοληστερίνη, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπρόσθετα, τα λιγότερα οιστρογόνα οδηγούν σε απώλεια οστικής μάζας, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το βάρος σας καθώς μεγαλώνετε;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την αύξηση βάρους καθώς μεγαλώνετε. Πιο κάτω, αναφέρονται μερικά.

1. Ασκηθείτε

Ασκηθείτε καθημερινά, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα ασκήσεων που να περιλαμβάνει μια ποικιλία δραστηριοτήτων σε διάφορες εντάσεις και επίπεδα δυσκολίας, όπως ασκήσεις ενδυνάμωσης.

2. Ζυγιστείτε, αλλά όχι μανιωδώς

Ζυγιστείτε μια φορά την εβδομάδα, την ίδια ώρα και ημέρα, για να γνωρίζετε το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό δημιουργεί άγχος και σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος αυξάνει το βάρος. Σημειώνεται επίσης, ότι σε αυτό το στάδιο της ζωής σας, οι διακυμάνσεις του βάρους σας είναι λογικές, οπότε δεν χρειάζεται να αγχώνεστε.

3. Δημιουργήστε θετικές συνήθειες

Αντικαταστήστε τις αρνητικές σας συνήθειες με θετικές. Για παράδειγμα, αντί να περιηγηθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να ανοίξετε την τηλεόραση και να τρώτε, μάθετε ένα νέο χόμπι, διαβάστε ένα βιβλίο ή κάντε μια βόλτα με τα πόδια.

4. Τρώτε πιο αργά

Φροντίστε να τρώτε αργά το φαγητό σας και να το μασάτε καλά. Αυτό βοηθά το σώμα να συνειδητοποιήσει πότε χόρτασε και έτσι θα αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.

5. Κοιμηθείτε καλά

Για να κοιμηθείτε καλά, είναι πολύ σημαντικό να απομακρυνθείτε αργά το απόγευμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και αυτό γιατί το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, «διατάζει» τον εγκέφαλο να μείνει ξύπνιος θεωρώντας ότι είναι μέρα αντί νύχτα.

Η έλλειψη ύπνου, καταστέλλει την ικανότητα σας να λαμβάνετε σωστές αποφάσεις, αυξάνει την πείνα και γενικά μπορεί να σας οδηγήσει σε ανθυγιεινές επιλογές που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους.

6. Μειώστε την επιθυμία σας για ζάχαρη με φυσικό τρόπο

Είναι πολύ φυσιολογικό, μερικές φορές να νιώθετε μια έντονη επιθυμία να φάτε κάτι γλυκό. Αντί να φάτε πολύ γλυκά τρόφιμα ή τρόφιμα που περιέχουν πολύ λίπος, μπορείτε απλά να καταναλώσετε φρούτα, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και καρύδια. Αυτά τα τρόφιμα δεν θα σας αυξήσουν το βάρος σας και μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, απελευθερώνουν τις ίδιες ποσότητες της χημικής ουσίας που προκαλεί απόλαυση στον εγκέφαλο, με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα fast food που δυστυχώς θα αυξήσουν το βάρος σας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why do women gain weight during menopause? https://medicalxpress.com/news/2020-05-women-gain-weight-menopause.html

Hot flashes? Night sweats? Progesterone can help reduce symptoms of menopause https://medicalxpress.com/news/2020-05-hot-night-progesterone-symptoms-menopause.html

Why do women gain weight during menopause? https://theconversation.com/why-do-women-gain-weight-during-menopause-131564