Σεξουαλική Υγεία

Γιατί οι νεαρές μαμάδες χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ;

Μια νέα μανούλα ήταν εξαντλημένη, διότι είχε γεννήσει το δεύτερο παιδί της πριν από 11 μήνες και, όπως τόσες πολλές νεότερες μητέρες, είχε χάσει το ενδιαφέρον της για το σεξ. Αυτό δεν την απασχολούσε πραγματικά. Το σεξ δεν ήταν ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της αυτές τις μέρες.

Σίγουρα, όμως, αποτελούσε ανησυχία για τον σύντροφό της. Πολύ συχνά, όταν οι γυναίκες μεγαλώνουν μικρά παιδιά, το σεξ βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ατελείωτη λίστα των προτεραιοτήτων τους.

Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας είναι από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες και τα ζευγάρια αποφασίζουν να ξεκινήσουν σεξουαλική θεραπεία. Είναι πράγματι σπάνια η γυναίκα που αισθάνεται ότι η μητρότητα ωφελεί τη σεξουαλική της ορμή. Από εξελικτική άποψη, αυτό είναι απλά λογικό – δεν θα ήταν προσαρμοστικό για μια γυναίκα να αποσπάται από τη σεξουαλική επιθυμία όταν προσπαθεί να κρατήσει ένα ή περισσότερα μωρά στη ζωή.

Επιπλέον, οι περισσότερες μητέρες βρεφών και νηπίων είναι εξαντλημένες και καταβεβλημένες. Συχνά λένε ότι η μητρότητα είναι πιο δύσκολη από ό,τι περίμεναν, και η υπερφόρτωσή τους είναι εμφανής. Όταν είναι συγκλονισμένες, πολλές, αν όχι οι περισσότερες γυναίκες, δεν βρίσκουν παρηγοριά, χαλάρωση ή ευχαρίστηση στο σεξ.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό δεν είναι τόσο χαρακτηριστικό για τους άνδρες σε μακροχρόνιες σχέσεις. Στα ετερόφυλα ζευγάρια, σπάνια ακούω έναν άνδρα να λέει ότι το σεξ τον εξαντλεί ή ότι αντί να είναι αγχολυτικό, πρέπει να ψυχολογεί τον εαυτό του για το σεξ. Αλλά το ακούω αυτό από γυναίκες, και το ακούω συχνά από νεαρές μητέρες. Δεν αναφέρομαι στον αυνανισμό – αυτό είναι πολύ λιγότερο περίπλοκο. Μιλάω για το σεξ με σύντροφο. Καταλαβαίνω ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων είναι εξελικτικά βασισμένες.

Χιλιάδες χρόνια πριν, οι διαφορές των φύλων ήταν προσαρμοστικές. Σήμερα, το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν αγώνα για δύο ανθρώπους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ικανοποιήσουν ο ένας τις ανάγκες του άλλου και να δημιουργήσουν μια οικογένεια.

Τι να αποφύγετε αν έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για το σεξ;

Πρώτον, μην χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας ως δυσλειτουργικό. Βιώνετε αυτό που η φύση ήθελε. Το σώμα σας κάνει αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Οι πιθανότητες είναι ότι η λίμπιντό σας θα επανέλθει, αλλά μπορεί να πάρει χρόνο. Μπορεί να αισθάνεστε ήδη τη λίμπιντό σας, αλλά απλώς όχι την επιθυμία για σεξ.

Δεύτερον, μην ρίχνετε όλη την ευθύνη στον σύντροφό σας. Φυσικά, εκείνος είναι το πιο προφανές πρόβλημα, επειδή κάνει πράγματα που δεν σας αρέσουν. Αλλά η φύση είναι πολύ πιο ισχυρή από τον σύζυγό σας και την ενδιαφέρει η επιβίωση του μωρού σας – όχι ο γάμος σας. Επιπλέον, μπορεί να είναι χρήσιμο να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι κάνετε πράγματα που ούτε σ’ εκείνον αρέσουν, κι έτσι είναι η ζωή.

Αλλά το να χάνετε το ενδιαφέρον σας για το σεξ ως νεαρή μητέρα μάλλον δεν συμβαίνει μόνο εξαιτίας του. Είστε θυμωμένη επειδή είναι φυσικό να θυμώνετε και να βρίσκετε κάποιον να κατηγορήσετε όταν η ζωή σας έχει ανατραπεί. Θα βοηθούσε αν είχατε έναν σύμμαχο εδώ, όχι έναν εχθρό, γι’ αυτό κάντε ό,τι μπορείτε για να μην τον μετατρέψετε σε σύμμαχο. Εξακολουθεί να είναι ο άνθρωπος που ερωτευτήκατε. Και οι πιθανότητες είναι ότι θέλει να είναι ένας καλός σύζυγος και πατέρας.

Τώρα, όμως, οι ζωές σας έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκες. Ακόμα κι αν ξαφνικά αρχίσει να κάνει όλα τα πράγματα που θέλετε να κάνει, είναι απίθανο να θέλετε να κάνετε σεξ μαζί του αυτή τη στιγμή. Και αν εξελιχθεί το χειρότερο σενάριο και χωρίσετε, αυτός θα είναι ακόμα στη ζωή σας για το υπόλοιπο της ζωής σας. Θα είσαι πολύ πιο ευτυχισμένη αν δεν τον μισείτε. Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει.

Δεν φταίτε εσείς και δεν φταίει ούτε εκείνος. Επομένως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να απαρνηθείτε απλώς την προσωπική σας σχέση. Παρά το πώς αισθάνεστε τώρα, η σεξουαλική οικειότητα δεν είναι αναλώσιμη σε μια μακροχρόνια σχέση για τους περισσότερους ανθρώπους. Είναι ο πιο βαθύς τρόπος με τον οποίο τα περισσότερα ζευγάρια δίνουν και παίρνουν αγάπη και είναι ίσως η πιο οικεία πράξη της ζωής σας.

Είναι πιθανό να τον πείσετε να αφήσει το θέμα, αλλά τότε θα χάσετε κρυφά τον σεβασμό σας γι’ αυτόν. Δεν σεβόμαστε τους ανθρώπους που δεν υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Δεν θα σας αρέσει να είστε παντρεμένη με κάποιον που δεν σέβεστε. Όλα αυτά σημαίνουν ότι είναι προς το δικό σας συμφέρον να αντιμετωπίσετε άμεσα αυτό το πρόβλημα.

Προσεγγίστε το ως ομάδα και ξεκινήστε με μια συζήτηση αγάπης. Αναγνωρίστε το ζήτημα και την έλλειψη μιας προφανής λύσης. Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μια συζήτηση με αγάπη, ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει.

Να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θέλετε το σεξ, ο βασικός είναι η επιθυμία για αυτό. Μπορείτε να κάνετε σεξ επειδή αγαπάτε τον σύντροφό σας και θέλετε να νιώθει καλά ή επειδή θέλετε να ενισχύσετε την εγγύτητά σας. Αν απλά δεν μπορείτε να επιστρατεύσετε τη συνουσία, υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορείτε να επιστρατεύσετε κάποια κατάσταση που θα έχει ως αποτέλεσμα την κορύφωση;

Δεν θέλετε να κλείσετε την καρδιά σας ή να τον αδικείτε που θέλει οικειότητα μαζί σας. Αυτή μπορεί να είναι η εύκολη επιλογή επειδή είστε αγχωμένη, αλλά δεν θα υποστηρίξει το είδος του γάμου που πραγματικά θέλετε.

Χρειάζεται ενέργεια και αποφασιστικότητα για να αγαπήσουμε σωστά όταν είμαστε καταβεβλημένοι. Η εναλλακτική λύση, η συναισθηματική αποσύνδεση από τον σύντροφό σας, δεν θα φέρει σε κανέναν από τους δύο σας ευχαρίστηση. Το μόνο που θα σας κάνει είναι να αναρωτιέστε γιατί παντρευτήκατε εξ αρχής.

Αντ’ αυτού, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι μια προσωρινή πρόκληση και μην υποτιμάτε τη θεραπευτική δύναμη της τρυφερής, συμπονετικής συζήτησης.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Leeman LM, et al. 2012. Sex after childbirth: Post partum sexual function. Obstetrics & Gynecology 119(3):647-55 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22353966/

March of Dimes. 2013. Your body after baby: The first 6 weeks. https://www.marchofdimes.org/pregnancy/your-body-after-baby-the-first-6-weeks.aspx

Mayo Clinic. 2015. Sex after pregnancy: Set your own timeline https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/sex-after-pregnancy/art-20045669