Ορθοπαιδικά

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα βιώνουν πόνο στη μέση;

Ένας περίπου στους 4 ενήλικες σήμερα, παραπονιέται για πόνο στη μέση και γι΄ αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να κατηγορηθεί η Βιομηχανική επανάσταση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πρόσφατα, ότι οι τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, που σημειώθηκαν κατά την περίοδο της Βιομηχανικής επανάστασης, η οποία μεταμόρφωσε τον τρόπο εργασίας, οδήγησαν σε αλλαγές στη σπονδυλική στήλη και κατά συνέπεια σε αυξημένο πόνο στη μέση. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές συνέκριναν τις σπονδυλικές στήλες των σύγχρονων ανθρώπων, με τις σπονδυλικές στήλες των Νεάντερταλ. (Πόνος στη μέση: Πώς βοηθά η άσκηση; Ποιες ασκήσεις βελτιώνουν τον πόνο;)

Για χρόνια, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι σπονδυλικές στήλες των Νεάντερταλ και οι σπονδυλικές στήλες των σύγχρονων ανθρώπων — Homo sapiens — είχαν θεμελιώδεις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι σπόνδυλοι ενώνονταν μεταξύ τους (οσφυϊκή σφήνωση). Φαινόταν ότι οι σπόνδυλοι των Νεάντερταλ είχαν γωνία, έτσι ώστε η οσφυϊκή περιοχή -το κάτω μέρος της πλάτης- ήταν λιγότερο κυρτή από την αντίστοιχη περιοχή του σώματος των συγχρόνων ανθρώπων. Όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα όμως, από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PNAS Nexus, οι ερευνητές έκαναν λάθος, αφού δεν συνέκριναν τα σωστά μοντέλα μεταξύ τους. (Πόνος στην μέση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αντιμετωπίζουν πόνο στη μέση;

Το μεγαλύτερο μέρος της κατανόησης των ανθρώπινων σπονδύλων από τους ανθρωπολόγους, προήλθε από σκελετούς στα τέλη του 19ου αιώνα ή αργότερα, περίπου έναν αιώνα μετά την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Όταν όμως οι ερευνητές συνέκριναν πρόσφατα περισσότερες από 300 σπονδυλικές στήλες ανθρώπων από όλο τον κόσμο, με δείγματα τόσο πριν, όσο και μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, τα οποία ακολούθως συγκρίθηκαν με τις σπονδυλικές στήλες των Νεάντερταλ, διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες διαφορές στην καμπυλότητα του κάτω μέρους της πλάτης, εμφανίζονταν μεταξύ της προβιομηχανικής και της μεταβιομηχανικής σπονδυλικής στήλης των ανθρώπων, με την περισσότερη οσφυϊκή σφήνωση στους σπονδύλους, να παρουσιάζεται μετά την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ωστόσο, οι σπονδυλικές στήλες των Νεάντερταλ δεν έμοιαζαν πολύ διαφορετικές από τις σπονδυλικές στήλες των ανθρώπων της προβιομηχανικής εποχής, ανεξάρτητα από το από πού στον κόσμο προέρχονταν τα δείγματα. (Χρόνιος πόνος στη μέση: Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του;)

Καθώς η Βιομηχανική Επανάσταση εξελισσόταν, όλο και λιγότεροι άνθρωποι εργάζονταν σε δουλειές που απαιτούσαν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας. Η εργασία σε τομείς, όπως η γεωργία, έδωσε τη θέση της σε επαναλαμβανόμενες δουλειές σε εργοστάσια και σε γραφεία. Μεγάλο μέρος αυτού του τύπου εργασίας, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ενθαρρύνει την κακή στάση του σώματος ή δυσκολεύει τη διατήρηση της καλής στάσης, την ανάπτυξη των μυών και την ενδυνάμωση της πλάτης. (Πόνος στην πλάτη: 4 τρόποι για καλή στάση του σώματος)

Εκείνη την εποχή, παρόλο που τα έπιπλα άρχισαν να είναι ευρέως διαθέσιμα, λόγω του χαμηλού τους κόστους και χρησιμοποιούνταν για καλύτερη υποστήριξη του σώματος, πέρασαν άλλοι δύο αιώνες μετά την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης προτού η λέξη «εργονομία» μπει στο λεξικό και οι άνθρωποι αρχίσουν να μιλούν για τον σχεδιασμό και την ασφαλή και αποτελεσματική αλληλεπίδρασή τους με τα διάφορα αντικείμενα.

Η ανακάλυψη της παρούσας μελέτης, σημαίνει ότι οι Νεάντερταλ είχαν πιθανώς περισσότερο παρόμοια στάση και κίνηση με τους σύγχρονους ανθρώπους, από ό,τι εθεωρείτο προηγουμένως. Η καμπυλότητα της κάτω σπονδυλικής στήλης προς τα μέσα, είναι αυτό που επέτρεψε στους ανθρώπους να περπατούν στα δύο πόδια. Εάν η οσφυϊκή καμπυλότητα των Νεάντερταλ μοιάζει με το κάτω μέρος της πλάτης των ανθρώπων, περισσότερο από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα και αυτοί να περπατούσαν όπως εμείς σήμερα. Τότε όμως, νοουμένου ότι οι Νεάντερταλ δεν ήταν σκυμμένοι μπροστά σε γραφεία και υπολογιστές για ώρες, ενδεχομένως να μην βίωναν τα επίπεδα του πόνου που βιώνουμε εμείς σήμερα. (5 Kαθημερινά tips για να “ισιώσετε” τη σπονδυλική σας στήλη)