Πρόληψη και θεραπεία

Γιατί οι πυρετοί προκαλούν ρίγη;

Ο πυρετός, συνήθως προκαλεί ρίγος, μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο κρυώνει χωρίς προφανή λόγο. Όταν ένα άτομο βιώνει ρίγος, η θερμοκρασία του σώματός τους είναι πιο πάνω από το φυσιολογικό και ως εκ τούτου το περιβάλλον γύρω του αναγνωρίζεται από το σώμα του ως κρύο. Αυτό ωθεί τους μυς σε γρήγορη συστολή και χαλάρωση, μια προσπάθεια ανάκτησης της θερμοκρασίας, την οποία αντιλαμβάνεται το σώμα ως ρίγος. (Ποια θερμοκρασία θεωρείται πυρετός;)

Ποιές είναι οι αιτίες του ρίγους;

Τις πλείστες φορές, ένα άτομο νιώθει ρίγος όταν εκτίθεται σε κρύα περιβάλλοντα ή όταν νοσεί από μια βακτηριακή ή ιική λοίμωξη, η οποία περιλαμβάνει πυρετό. (Δάγκειος πυρετός: Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του ιού)

Οι πιο κοινές καταστάσεις υγείας που προκαλούν ρίγος είναι οι ακόλουθες:

Σε ποιές επιπλοκές μπορεί να οδηγήσει το ρίγος και ο υφηλός πυρετός;

Ο πυρετός και το ρίγος αποτελούν σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό. Ως εκ τούτου, η επίσκεψη στον γιατρό για διάγνωση του προβλήματος κρίνεται πολύ σημαντική, κυρίως αν ο πυρετός είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο πολύ ψηλός πυρετός μπορεί να προκαλέσει:

  • Αφυδάτωση
  • Παραισθήσεις
  • Επιληπτικές κρίσεις

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον πυρετό και το ρίγος;

Η πρώτη αντίδραση ενός ανθρώπου που βιώνει ρίγος, είναι να φορέσει περισσότερα ρούχα ή να σκεπαστεί με κουβέρτες. Αυτό ωστόσο, έχει αντίθετα αποτελέσματα διότι αυξάνει περαιτέρω τη θερμοκρασία του σώματος, οπότε το περιβάλλον φαίνεται ακόμη πιο κρύο και το ρίγος επιδεινώνεται. Η εξισορρόπηση της θερμοκρασίας σώματος και περιβάλλοντος είναι το κλειδί για τη καταπολέμηση του ρίγους. (Λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού: Τι είναι; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Για να μειώσετε τον πυρετό σας και κατά συνέπεια να απομακρύνετε το ρίγος, χρησιμοποιείστε τα εξής:

  • Αντιπυρετικά: Το Tylenol (ακεταμινοφαίνη) ή το Motrin (ιβουπροφαίνη), μειώνουν τον πυρετό και την επακόλουθη δυσφορία. Χρειάζονται όμως χρόνο για να λειτουργήσουν, επομένως, στο μεταξύ μπορείτε να εφαρμόσετε μερικά από τα ακόλουθα βήματα.
  • Κουβέρτα: Η χρήση μιας κουβέρτας όταν έχετε πυρετό δεν είναι κακή ιδέα για να μειώσετε το ρίγος. Ωστόσο, μην χρησιμοποιήσετε πολλές, γιατί θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως περιγράψαμε πιο πάνω.
  • Ενυδάτωση: Είναι απαραίτητο να πίνετε πολλά διαυγή υγρά όταν είστε άρρωστοι με πυρετό. Αποφύγετε το αλκοόλ.
  • Κομπρέσες με χλιαρό νερό: Οι κομπρέσες με χλιαρό νερό μειώνουν τη θερμοκρασία του σώματος σιγά σιγά, λόγω της εξάτμισης του νερού. Τονίζεται ότι το κρύο νερό αυξάνει τον πυρετό, επειδή προκαλεί περαιτέρω ρίγος.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας;

Οι πυρετοί δεν είναι εγγενώς επικίνδυνοι. Αποτελούν μια φυσική άμυνα ενάντια στις ασθένειες. Ενώ οι περισσότεροι πυρετοί υποχωρούν από μόνοι τους μετά από λίγες ημέρες, υπάρχουν φορές που αποτελούν σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως η μηνιγγίτιδα. (Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της νόσου των χεριών, του στόματος και του ποδιού και της ανεμοβλογιάς;)

Καλέστε τον γιατρό σας ή αναζητήστε ιατρική βοήθεια, εάν ο πυρετός συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Επιπλέον, καλέστε τον γιατρό σας ή αναζητήστε ιατρική βοήθεια, εάν ο πυρετός σας είναι πολύ υψηλός και δεν παρουσιάσει βελτίωση μέσα σε 2-3 μέρες. (Στρεπτόκοκκος του λαιμού: Μπορεί κάποιος που δεν έχει αμυγδαλές να μολυνθεί;)


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved