Παιδί

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά του βρέφους σας;

Ορισμένα μωρά γεννιούνται με πλούσια μαλλιά. Άλλα βρέφη έχουν λίγες τούφες και πολλά έχουν μόνο ένα χνουδάκι. Όσο πλούσια ή αραιά και αν είναι τα μαλλιά του νεογέννητου, μπορεί να παρατηρήσετε ότι πέφτουν ή αραιώνουν κατά τις εβδομάδες αφότου το φέρετε στο σπίτι. Αυτή η αποβολή μπορεί να σας εκπλήξει και μάλιστα να σας στενοχωρήσει αν είχατε αρχίσει να οραματίζεστε διασκεδαστικά χτενίσματα. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι η βρεφική τριχόπτωση είναι απολύτως συνηθισμένο φαινόμενο. Οι φυσικές ορμονικές μεταβολές και οι συνήθεις στάσεις ύπνου μπορούν να είναι οι λόγοι για την απώλεια των μαλλιών του μωρού σας.

Πώς συμβαίνει η απώλεια των μαλλιών στα μωρά;

Η βρεφική τριχόπτωση δεν είναι μόνο συνηθισμένη, αλλά και μια φυσιολογική φάση της πρώιμης σωματικής ανάπτυξης. Ορισμένα μωρά χάνουν μόνο λίγα μαλλιά, ενώ άλλα χάνουν σχεδόν ολόκληρη τούφα. Το μωρό σας μπορεί να χάνει τα μαλλιά του πιο γρήγορα από άλλα, κάνοντας την έλλειψη μαλλιών σε εκείνο το σημείο πιο αισθητή. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όταν πρόκειται για οποιαδήποτε απώλεια μαλλιών εντός των πρώτων 6 μηνών της ζωής του μωρού σας.

«Σε πολλά νεογέννητα τα μαλλιά πέφτουν κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής τους, με αποκορύφωμα περίπου στους 3 μήνες», λέει η Samantha Ball, DO, ειδική παιδιατρικής στην Dacula, GA. «Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως δεν επηρεάζει τους ίδιους τους θύλακες της τρίχας, πράγμα που σημαίνει ότι θα ξαναβγούν».

Όταν τα μαλλιά του μωρού πέφτουν, αντικαθίστανται από μόνιμα μαλλιά. Από τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού σας και μετά, τα νέα μαλλιά που έρχονται θα είναι πιο δυνατά και σκληρά.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση του μωρού;

Υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους το βρέφος σας μπορεί να χάσει αρκετά μαλλιά τους από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του. Ορισμένες αιτίες που προκαλούν τριχόπτωση στα μωρά είναι οι ορμονικές αλλαγές, η τριβή από τον τρόπο που κοιμούνται και τα κοινά δερματικά προβλήματα των βρεφών, όπως η νινίδα.

  1. Ορμονικές αλλαγές

Αν σας άρεσε πολύ ο τρόπος με τον οποίο έδειχναν τα μαλλιά σας καθώς περιμένατε να γεννήσετε, μαντέψτε; Το μωρό σας έπαιρνε δόσεις από τις ίδιες ορμόνες κατά την εγκυμοσύνη που έκαναν τα μαλλιά σας να φαίνεται πιο γυαλιστερά και όμορφα. Μόλις γεννηθεί το μωρό σας δεν εκτίθεται στις ίδιες ορμόνες πλέον. Αυτό αλλάζει τη χημεία του σώματός τους, με αποτέλεσμα να χάνουν μερικά ή όλα τα μαλλιά τους.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπήρχαν πολλές καλές, υγιείς ορμόνες που ταξίδευαν προς το μωρό σας. Με την λήξη του τοκετού,  οι ορμόνες αυτές αρχίζουν να μειώνονται και αυτή η απόσυρση μπορεί να οδηγήσει στο να αρχίσει το βρέφος σας να χάνει κάποια μαλλιά. Ορισμένες μητέρες αρχίζουν επίσης να παρατηρούν τριχόπτωση λίγο μετά τον τοκετό για παρόμοιο λόγο.

  1. Τριβή από τον ύπνο

Συνιστάται τα μωρά να τοποθετούνται ανάσκελα για τον μεσημεριανό ύπνο και την ώρα του βραδινού ύπνου για να μειωθεί ο κίνδυνος του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS). Η τριβή μεταξύ του πίσω μέρους του κεφαλιού του μωρού σας και του σεντονιού ή του στρώματος της κούνιας μπορεί να συμβάλει ή να επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία της βρεφικής τριχόπτωσης.

Η συνεχής τριβή με σταθερές επιφάνειες όπως τα στρώματα της κούνιας καθώς και τα καροτσάκια και τα παιδικά κρεβάτια μπορεί να οδηγήσει στο σπάσιμο και την αποβολή αυτών των μικροσκοπικών τριχών.

  1. Νινίδα

Η νινίδα, γνωστή και ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μπορεί να εμφανιστεί σε μωρά ηλικίας μεταξύ 2 εβδομάδων και 12 μηνών. Μπορεί να μοιάζει με φολιδωτές κόκκινες ή κρούστες κίτρινων κηλίδων γύρω από το τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως καθαρίζει από μόνη της, αλλά μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένα μωρά απώλεια μαλλιών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνήθως η νινίδα δεν είναι επώδυνη ούτε προκαλεί φαγούρα. Τα ίδια τα λέπια δεν προκαλούν συνήθως τριχόπτωση, αλλά το τρίψιμο και το πλύσιμο των μαλλιών σε μια προσπάθεια να αφαιρεθούν τα λέπια μπορεί να οδηγήσει στο να φύγουν και μερικές τούφες μαλλιών.

Πώς να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση των βρεφών;

Η βρεφική τριχόπτωση είναι συνηθισμένη και μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποδοθεί σε ορμονικές μεταβολές. Δεν μπορείτε να σταματήσετε τα μαλλιά του μωρού σας από το να περάσουν από τη φυσική διαδικασία αποβολής τους. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε φαλακρά σημεία σε μια περιοχή του τριχωτού της κεφαλής του μωρού σας, ίσως να θέλετε να δώσετε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο κοιμάται ή ξαπλώνει στο κάθισμα του αυτοκινήτου ή στο καροτσάκι.

Αν το μωρό σας κάθεται ή ξαπλώνει με το κεφάλι του προς μια κατεύθυνση, προσπαθήστε να αλλάξετε την κατεύθυνση ώστε να μην ασκείται όλη η πίεση σε μια περιοχή.

Η φροντίδα του τρόπου με τον οποίο χειρίζεστε τα μαλλιά του νεογέννητου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή της απώλειας μεγάλου αριθμού σε τούφες σε μία.  Να είστε ευγενικοί όταν βουρτσίζετε τα μαλλιά τους ή όταν τα πλένετε κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

Πόσο καιρό θα χρειαστεί μέχρι να ξανά βγούνε τα μαλλιά του μωρού σας;

Η φάση της βρεφικής τριχόπτωσης τείνει να τελειώσει όταν το παιδί είναι 6 μηνών. Θα παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά τους θα αρχίζουν να ξαναβγαίνουν τους επόμενους μήνες. Ο ρυθμός με τον οποίο θα αναπτυχθούν τα μαλλιά τους είναι ιδιαίτερα ατομικός.

Τα μωρά γεννιούνται με όλους τους θύλακες των τριχών τους κατά τη γέννηση. Ωστόσο, είναι σύνηθες τα ώριμα μαλλιά που αναπτύσσονται ξανά για να αντικαταστήσουν τα βρεφικά μαλλιά ενός παιδιού να μοιάζουν διαφορετικά από αυτά με τα οποία γεννήθηκαν. Μην εκπλαγείτε αν το μωρό σας ήταν ένα ξανθό κορίτσι και μετά έγινε μελαχρινό ή αν τα προηγουμένως ίσια μαλλιά του ξαφνικά αποκτήσουν κυματιστή υφή.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό για την τριχόπτωση του μωρού σας;

Ορισμένες παιδικές παθήσεις μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών καθώς το μωρό σας μεγαλώνει. Συνήθως, μετά την ηλικία των 6 μηνών ενός μωρού, εάν υπάρχει απώλεια μαλλιών, θα πρέπει να το αναφέρετε στον παιδίατρο ως ανησυχία.

Ένας λόγος για τον οποίο ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να χάσει τα μαλλιά του είναι μια ιατρική κατάσταση που ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών. Ορισμένες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο αυτής της διαταραχής. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί επίσης να προκαλέσουν την πτώση των μαλλιών. Τα από του στόματος ή τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα μπορούν να καθαρίσουν αυτές τις λοιμώξεις και να ενθαρρύνουν την αναγέννηση των μαλλιών.

Ποιοι είναι οι τρόποι να φροντίσετε τα μαλλιά του μωρού σας;

Υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι για να διατηρήσετε τα μαλλιά του μωρού σας όμορφα, ακόμη και αν είναι αραιά. Ένα απαλό μπάνιο μπορεί να είναι ένας καταπραϋντικός τρόπος για να σηματοδοτήσετε στο μωρό σας ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου, αλλά δεν χρειάζεται πάντα να λούζετε το κεφάλι του μωρού σας με σαμπουάν. Πλύνετε τα μαλλιά του βρέφους σας λίγες μόνο φορές την εβδομάδα με ένα σαμπουάν σχεδιασμένο για βρέφη και ίσως μπορέσετε να επιβραδύνετε λίγο την αποβολή.

Δουλέψτε προσεκτικά το σαμπουάν γύρω από το τριχωτό της κεφαλής του μωρού σας. Δεν χρειάζεται να τρίβετε επιθετικά. Και αντισταθείτε στον πειρασμό να δουλέψετε σε τυχόν  νιφάδες που μπορεί να παραμένουν. Συνήθως η νινίδα θα υποχωρήσει από μόνη της. Αν όχι, ρωτήστε τον παιδίατρό σας για τον καλύτερο τρόπο φροντίδας χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα του μωρού σας ή να τραβάτε άσκοπα τα εύθραυστα μαλλιά του.

Το μωρό σας είναι αξιολάτρευτο με ή χωρίς πλούσια μαλλιά και εν ευθέτω χρόνω θα πρέπει να έχει πολλές τούφες για styling. Να θυμάστε ότι η βρεφική τριχόπτωση είναι απολύτως φυσιολογική και θα πρέπει να επιβραδυνθεί γύρω στην ηλικία των 6 μηνών του μωρού σας. Τότε, νέα μαλλιά θα αρχίσουν να εμφανίζονται (και να παραμένουν). Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τα μαλλιά ή τη γενική υγεία του παιδιού σας, συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο ή έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για ιατρικές συμβουλές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved