Ορθοπαιδικά

Γιατί πονάει ο αυχένας μου; 3+1 αιτίες πόνου στον αυχένα

Η μυϊκή καταπόνηση του λαιμού συμβαίνει ως αποτέλεσμα τραυματισμού ή φλεγμονής σε μυς, αρθρώσεις, νεύρα ή άλλες δομές της σπονδυλικής στήλης. Για παράδειγμα, ένας τεντωμένος σύνδεσμος ή ένα «τσιμπημένο» νεύρο, μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα. (Πόνος στον αυχένα: 3 συμβουλές για σωστή πρόληψη)

Τις περισσότερες φορές, οι αιτίες που προκαλούν πόνο στον αυχένα αντιμετωπίζονται εύκολα στο σπίτι, αλλά, αν ο πόνος είναι επίμονος, είναι σημαντική η εξέταση από έναν γιατρό.

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του πόνου στον αυχένα;

1. Διάστρεμμα ή τέντωμα

Διάστρεμμα αυχένα είναι η ρήξη των συνδέσμων που συνδέουν τους σπονδύλους στο λαιμό. Τέντωμα αυχένα είναι το τράβηγμα ενός μυ του αυχένα ή ενός τένοντα. Και οι δύο τύποι τραυματισμού του αυχένα προκαλούν παρόμοια συμπτώματα και γενικά αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο.

Η ξαφνική κίνηση του αυχένα που προκαλείται από ένα αυτοκινητιστικό ή από μια πτώση ή από κακή στάση του σώματος, είναι οι πιο κοινές αιτίες διαστρέμματος και τραβήγματος. (Πόνος στον αυχένα: 3 συμβουλές για σωστή πρόληψη)

Τα συμπτώματα του διαστρέμματος και του τραβήγματος αυχένα περιλαμβάνουν:

 • Πόνος στον αυχένα με την κίνηση
 • Δυσκαμψία του αυχένα, που μερικές φορές περιγράφεται ως τράβηγμα στο λαιμό
 • Μυϊκοί σπασμοί και πόνος στο πάνω μέρος του ώμου
 • Μειωμένη ευλυγισία του λαιμού

Ποια είναι η θεραπεία του διαστρέμματος και του τραβήγματος του αυχένα;

Ο πόνος και η φλεγμονή που προκαλούνται από το τράβηγμα ή το διάστρεμμα του αυχένα, ανακουφίζονται γενικότερα με χρήση πάγου και λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ).

Άλλες θεραπείες στο σπίτι και αλλαγές στον τρόπο ζωής που ανακουφίζουν τα συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

 • Μασάζ στον τραβηγμένο μυ του λαιμού για ανακούφιση του πόνου
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης του κεφαλιού και του λαιμού
 • Ικανοποιητικός ύπνος
 • Χρήση λιγότερων μαξιλαριών για καλύτερη ευθυγράμμιση του λαιμού κατά τον ύπνο
 • Βέλτιστη στάση του σώματος εν ώρα εργασίας σε υπολογιστή

Αν κριθεί απαραίτητο, ο γιατρός συνιστά την χρήση μαλακού κολάρου για σύντομο χρονικό διάστημα και/ή φυσικοθεραπεία. (Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ του πόνου στον αυχένα, στην πλάτη και στα μάτια;)

2. Εκφυλιστική νόσος του δίσκου

Η εκφυλιστική νόσος του δίσκου αναφέρεται σε αλλαγές φθοράς στον αυχένα, που συμβαίνουν στους δίσκους της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ως φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εκφυλιστικής νόσου του δίσκου;

Η εκφυλιστική νόσος του δίσκου δεν προκαλεί συμπτώματα σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, αν προκύψουν συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στον αυχένα και δυσκαμψία που επιδεινώνεται με την κίνηση. (Χρόνιος πόνος: Μπορεί να αντιμετωπιστεί με την γιόγκα;)

Οι εκφυλιστικές αλλαγές της σπονδυλικής στήλης εξελίσσονται με τη γήρανση, κυρίως με τη στένωση του χώρου μεταξύ των δίσκων και τον σχηματισμό οστικών ερεθισμάτων. Αυτό οδηγεί σε συμπίεση των ριζών του νωτιαίου νεύρου, μια κατάσταση που ονομάζεται αυχενική ριζοπάθεια, η οποία προκαλεί συμπτώματα όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στα χέρια.

Σε περίπτωση που ο νωτιαίος μυελός συμπιεστεί ως αποτέλεσμα εκφυλιστικών αλλαγών, ο ασθενής εμφανίζει προβλήματα λόγω αυχενικής μυελοπάθειας, όπως:

Πώς θεραπεύεται η εκφυλιστική νόσος του δίσκου;

Η θεραπεία της εκφυλιστικής δισκοπάθειας εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, καθώς και από το εάν υπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα.

Αρχικά συνιστάται θεραπεία με ΜΣΑΦ, πάγο, θερμοθεραπεία και φυσικοθεραπεία. Οι ενέσεις στεροειδών μπορούν επίσης να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.

Σε σοβαρές περιπτώσεις εκφυλιστικής δισκοπάθειας, ειδικά για προσβολή της νευρικής ρίζας ή του νωτιαίου μυελού, πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση της πίεσης.

3. Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα του αυχένα, που μερικές φορές αναφέρεται ως σύνδρομο αυχενικής άρθρωσης, εμφανίζεται όταν ο προστατευτικός χόνδρος που καλύπτει κάθε όψη της άρθρωσης του λαιμού αρχίζει να καταρρέει. Αυτή η κατάσταση είναι φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, αλλά μπορεί να επιταχυνθεί από έναν τραυματισμό στον αυχένα ή λόγω παχυσαρκίας. (Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ του πόνου στον αυχένα, στην πλάτη και στα μάτια;)

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του αυχένα περιλαμβάνουν:

 • Δυσκαμψία στον αυχένα
 • Πόνος σε συγκεκριμένο σημείο του αυχένα
 • Πόνος που εξαπλώνεται στον ώμο ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού (λιγότερο συχνά)

Ο πόνος στον αυχένα από την αυχενική οστεοαρθρίτιδα τείνει να βελτιώνεται με την ανάπαυση.

Πώς θεραπεύεται η οστεοαρθρίτιδα του αυχένα;

 • Θεραπεία με πάγο ή  θερμότητα (θερμοθεραπεία)
 • Συμμετοχή σε μέτρια άσκηση
 • Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως το Tylenol (ακεταμινοφένη)
 • Φυσικοθεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται μόνο όταν ο πόνος συνεχίζει να είναι έντονος παρά τις θεραπείες.

4. Κήλη δίσκου

Κήλη δίσκου εμφανίζεται όταν η μαλακή, ελαστική ουσία που υπάρχει στο εσωτερικό του δίσκου (που ονομάζεται πολφικός πυρήνας) διαφεύγει και πιέζει μια νευρική ρίζα. (Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η κήλη του δίσκου;

 • Αίσθημα καψίματος που κινείται κάτω από το ένα χέρι
 • Μούδιασμα χεριού
 • Αδυναμία χεριού

Πώς θεραπεύεται η δισκοκήλη;

Η θεραπεία της δισκοκήλης περιλαμβάνει:

 • Αποφυγή ορισμένων σωματικών δραστηριοτήτων, όπως η άρση βαρέων αντικειμένων
 • Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
 • Φυσικοθεραπεία
 • Χρήση πάγου στο λαιμό για 15-20 λεπτά τη φορά, αρκετές φορές την ημέρα
 • Τραχηλική έλξη

Λιγότερο συχνά, για την αντιμετώπιση της κήλης του δίσκου πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή της (αυχενική δισκεκτομή).


+ 12 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Why Does Your Neck Hurt? 5 Neck Pain Causes https://www.verywellhealth.com/most-common-neck-injuries-described-296664

Noninvasive Nonpharmacological Treatment for Chronic Pain: A Systematic Review Update https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556229/

Neck pain https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/neck-pain

The Treatment of Neck Pain–Associated Disorders and Whiplash-Associated Disorders: A Clinical Practice Guideline https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0161475416301920

Current Best Practices and Emerging Approaches in the Management of Acute Spinal Trauma https://www.hindawi.com/journals/aorth/2018/4765050/

Herniated Disk in the Lower Back https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/herniated-disk-in-the-lower-back/

Cervical Osteoarthritis Treatment https://www.spine-health.com/conditions/neck-pain/cervical-osteoarthritis-treatment

Fluoroscopic cervical epidural injections in chronic axial or disc-related neck pain without disc herniation, facet joint pain, or radiculitis https://www.dovepress.com/fluoroscopic-cervical-epidural-injections-in-chronic-axial-or-disc-rel-peer-reviewed-fulltext-article-JPR

Systematic Literature Review of Imaging Features of Spinal Degeneration in Asymptomatic Populations http://www.ajnr.org/content/36/4/811

Spine Conditioning Program https://orthoinfo.aaos.org/en/recovery/spine-conditioning-program/

6 ways to ease neck pain https://www.health.harvard.edu/pain/6-ways-to-ease-neck-pain

Neck Sprain https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/neck-sprain/