Γυναίκα

Γιατί πονάω στην περίοδο;

Κάθε μήνα η ίδια ιστορία. Κάθε μήνα ο ίδιος πόνος. Έρευνες δείχνουν πως πάνω από το 80% των γυναικών πονάνε κατά τη διάρκεια της περιόδου και από αυτές σχεδόν το 50% χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή τους. 

Τι είναι η περίοδος; 

Η περίοδος ή ακόμα πιο σωστά, η έμμηνος ρύση είναι η έξοδος του αίματος και των ιστών από το εσωτερικό της μήτρας. Η διαδικασία αυτή γίνεται επειδή το γυναικείο σώμα από την εφηβία και μέχρι την εμφάνιση της κλιμακτηρίου, παράγει ειδικές ορμόνες που ουσιαστικά, προετοιμάζουν το σώμα κάθε μήνα για μία πιθανή εγκυμοσύνη. Αν η εγκυμοσύνη δεν επιτευχθεί, δηλαδή το ωάριο που απελευθερώνεται από τις ωοθήκες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας δεν γονιμοποιηθεί, το ενδομήτριο που σχηματίζεται πρέπει να αποβληθεί από τον οργανισμό μέσω του κόλπου και για αυτό εμφανίζεται το αίμα. 

Τι είναι η δυσμηνόρροια; 

Η δυσμηνόρροια, είναι κατά βάση ο πόνος που νιώθει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Είναι συνήθως ένας αρκετά έντονος πόνος που μπορεί να την αναγκάσει να περιορίσει ή και να σταματήσει τις καθημερινές της συνήθειές της. 

Γιατί προκαλείται η δυσμηνόρροια; 

Ο κυριότερος παράγοντας είναι η σύσπαση της μήτρας που λαμβάνει χώρα όταν το τοίχωμα του ενδομητρίου προσπαθεί να αποκολληθεί και να αποβληθεί μέσω του κόλπου. Κατά τη διάρκεια της σύσπασης, τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής συμπιέζονται με αποτέλεσμα να μειώνεται η παροχή αίματος και οξυγόνου, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται οι  προσταγλανδίνες που είναι ουσίες που σχετίζονται με την αίσθηση του πόνου.

Η δυσμηνόρροια μπορεί να χωριστεί σε δύο είδη: 

  • Πρωτοπαθής: είναι η κυριότερη και συχνότερη μορφή. Είναι ο πόνος που δεν οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση, αλλά οφείλεται στην υπερβολική έκκριση προσταγλανδινών. 
  • Δευτεροπαθής: εμφανίζεται ως απόρροια κάποιας άλλης ασθένειας. Για το λόγο αυτό, συνήθως εμφανίζεται πιο αργά στη ζωή μιας γυναίκας. Συνήθεις αιτίες είναι η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα της μήτρας και οι πολύποδες

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας; 

Πόσο διαρκεί ο πόνος;

Συνήθως ο πόνος ξεκινάει με την εμφάνιση του αίματος, αν και αρκετές γυναίκες ισχυρίζονται ότι ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και αρκετές εβδομάδες πριν την έναρξη της περιόδου. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος και η ενόχληση διαρκούν έως και 72 ώρες, αλλά αυτό εξαρτάται από κάθε γυναίκα. Έρευνες έχουν ωστόσο δείξει ότι ο πόνος αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. Συνήθως ως έφηβη πονάει περισσότερο και μειώνεται όσο μεγαλώνει, χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί τον κανόνα. 

Τι μπορώ να κάνω για να μην πονάω; 

Αρχικά αν ο πόνος δεν είναι υποφερτός, δεν γίνεται να μην οδηγηθείς στην χρήση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Συνήθως τα μη στεροδειδή αντιφλεγμονώδη είναι μία καλή λύση καθώς μειώνουν την έκκριση προσταγλανδινών. Μεταξύ αυτών η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα. Κάποιες γυναίκες, ειδικότερα σε μικρότερη ηλικία, χρησιμοποιούν την παρακεταμόλη, ωστόσο αυτό δεν έχει κάποια άμεση φαρμακολογική επίδραση μιας και η παρακεταμόλη είναι ένα ήπιο αναλγητικό. 

Σαν τρόπο ζωής καλό θα ήταν μια γυναίκα να ακολουθήσει τα εξής:

  • Μέιωση ή ακόμα καλύτερα διακοπή του τσιγάρου
  • Άσκηση κυρίως αερόβια, όπως το περπάτημα, η κολύμβηση ή η ποδηλασία 
  • Επί πόνου οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να φανούν θαυματουργές
  • Ένα ζεστό μπάνιο σίγουρα θα σε χαλαρώσει 
  • Γύρω από την κοιλιακή χώρα μπορείς να κάνεις ένα ήπιο μασάζ για χαλάρωση των μυών 
  • Μπορείς να βάλεις στη ζωή σου τη γιόγκα και το πιλάτες ώστε να μάθεις να χρησιμοποιείς σωστά το σώμα σου 

Όπως και να έχει να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη σου! Δεν είσαι η μόνη που πονάει! Αν όμως οι πόνοι είναι ιδιαίτερα έντονοι καλύτερα να απευθυνθείς στο γυναικολόγο σου για να βρεθεί μία λύση!

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved