Μολυσματικές ασθένειες

Γιατί πρέπει να ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εμβολιασμού στα παιδιά;

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι οικογένειες που εμβολιάζουν τα παιδιά τους, μπορεί να μην ακολουθούν με ακρίβεια το πρόγραμμα που προτείνουν οι ειδικοί για τον εμβολιασμό, γνωρίζοντας μάλιστα, το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός για την προστασία από διάφορες μολυσματικές ασθένειες. Και αυτό γίνεται ακόμη πιο κατανοητό, τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού που εκατοντάδες επιστήμονες μάχονται νυχθημερόν για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου, που θα προστατεύσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Γιατί πρέπει να ακολουθείται το προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού στα παιδιά;

Όλα τα εμβόλια έχουν ένα κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την παροχή προστασίας ενάντια σε διάφορες μολυσματικές ασθένειες. Οι ειδικοί, έχουν σχεδιάσει ένα χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν συγκεκριμένα εμβόλια σε συγκεκριμένες ηλικίες και σε συγκεκριμένες δόσεις, ώστε να υπάρξει η μέγιστη προστασία. Εάν οι γονείς δεν ακολουθούν αυτό το χρονοδιάγραμμα, τα εμβόλια ενδέχεται να μην ενεργούν σωστά και η προστασία που παρέχουν να μην είναι η μέγιστη.

Σύμφωνα μάλιστα με τα δεδομένα, το ένα τρίτο των οικογενειών αλλάζουν το πρόγραμμα εμβολιασμού στα παιδιά τους. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Pediatrics, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Ανοσοποίησης του 2014 και διαπίστωσαν ότι μόνο το 63% των οικογενειών ακολούθησαν το προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού για τα παιδιά τους. Η πλειοψηφία από αυτούς που δεν ακολούθησαν το προτεινόμενο πρόγραμμα, δεν έκαναν καν εμβόλια ή παράλειψαν κάποια εμβόλια. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν περιελάμβανε το εμβόλιο της γρίπης, που πολλοί γονείς επιλέγουν να μην κάνουν στα παιδιά τους, αλλά περιελάμβανε εμβόλια ρουτίνας, που δίνονται σε όλα τα παιδιά και απαιτούνται από πολλά σχολεία και προγράμματα παιδικής μέριμνας.

Διαπιστώθηκε μάλιστα και δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, ότι τα παιδιά που οι γονείς τους δεν τα εμβολίαζαν βάσει προγράμματος, είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να καθυστερήσουν τους εμβολιασμούς τους ή να τους παραλείψουν εντελώς, πράγμα που είναι πολύ επικίνδυνο.

Από τι προστατεύει τα παιδιά ο εμβολιασμός;

Στα δύο πρώτα χρόνια ζωής, τα εμβόλια προστατεύουν τα μωρά και τα νήπια από:

  • Πνευμονόκοκκο και Haemophilus Influenzae, βακτήρια προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις
  • Κοκκύτη, που είναι πολλές φορές θανατηφόρος στα βρέφη
  • Πολιομυελίτιδα, η οποία προκαλεί παράλυση που μπορεί να είναι θανατηφόρα
  • Διφθερίτιδα, μια σοβαρή αναπνευστική ασθένεια
  • Ροταϊός διάρροια, που μπορεί να οδηγήσει τα μικρά βρέφη σε σοβαρή αφυδάτωση
  • Ιλαρά, η οποία μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και νευρολογικά προβλήματα
  • Παρωτίτιδα, η οποία προκαλεί πρησμένους αδένες στο λαιμό και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές
  • Ερυθρά. Εάν οι γυναίκες κολλήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ασθένεια αυτή οδηγεί σε αποβολή ή γενετικές ανωμαλίες
  • Ανεμοβλογιά. Ενώ οι περισσότερες μολύνσεις είναι ήπιες, το εξάνθημα που προκαλείται από την ανεμοβλογιά μπορεί να μολυνθεί και ο ίδιος ο ιός μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες ή τον εγκέφαλο.
  • Ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα Α. Πρόκειται για λοιμώξεις του ήπατος. Η ηπατίτιδα Β μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη, αν είναι χρόνια.

Υπάρχουν πολλοί γονείς που ανησυχούν για τους πολλούς εμβολιασμούς που απαιτεί το προτεινόμενο πρόγραμμα και κυρίως για τα εμβόλια που γίνονται στους 2, 4 και στους 6 μήνες. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, αυτό, όχι μόνο δεν είναι ανησυχητικό, αλλά προστατεύει άμεσα τα παιδιά από τις ασθένειες που προαναφέραμε. Από την άλλη, αν οι γονείς καθυστερήσουν τους εμβολιασμούς αφήνουν τα παιδιά τους εκτεθειμένα σε όλες αυτές τις ασθένειες.

Οι γονείς ανησυχούν επίσης για τις παρενέργειες των εμβολίων. Ναι, μπορεί μερικές φορές, όπως και κάθε τι, να έχει κάποιες παρενέργειες, όμως ο κίνδυνος να υπάρξουν επιπλοκές από την ίδια την ασθένεια είναι πολύ μεγαλύτερος από τον κίνδυνο να υπάρξουν παρενέργειες από τα εμβόλια.

Επιπρόσθετα, ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που συχνά παραβλέπεται ή αγνοείται, είναι το γεγονός ότι όταν τα παιδιά δεν εμβολιάζονται, τίθενται σε κίνδυνο και πολλοί άλλοι. Αναλυτικότερα, όταν το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας εμβολιάζεται, μειώνεται η πιθανότητα εξάπλωσης μιας μολυσματικής ασθένειας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, όπως τα νεογέννητα και για τα άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως τα παιδιά που παίρνουν φάρμακα τα οποία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, επηρεάζουν περισσότερους ανθρώπους και όχι μόνο τα παιδιά τους.

Συμπερασματικά

Είναι φυσιολογικό οι γονείς να έχουν απορίες και να ανησυχούν για τα παιδιά τους. Αλλά για να λύσουν την κάθε απορία και ανησυχία τους, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται από τον γιατρό τους και όχι από αναξιόπιστες πηγές στο διαδίκτυο, που τις περισσότερες φορές σπέρνουν απλά τον πανικό.