Παιδί

Γιατί τα παιδιά καταπίνουν αντικείμενα πιο συχνά σε σχέση με παλαιότερα;

©  Andrey Kurguzov  | Dreamstime Stock Photos
© Andrey Kurguzov | Dreamstime Stock Photos

Διπλασιάστηκαν τα περιστατικά παιδιών που καταπίνουν αντικείμενα

Τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που είναι κάτω από 5 ετών συχνά βάζουν διάφορα πράγματα στο στόμα τους, αφού είναι μέρος του τρόπου που εξερευνούν τον κόσμο. Το να βάζουν κάτι στο στόμα τους είναι τόσο φυσικό για εκείνα, όπως είναι το να αγγίζουν ή να μυρίζουν κάτι. Σε αυτό συμβάλει το γεγονός πως ακόμη δεν έχουν μάθει να ξεχωρίζουν τι είναι φαγώσιμο και τι όχι, ενώ υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 20% των παιδιών ηλικίας 1-3 ετών έχει καταπιεί κάποιο αντικείμενο κάποια στιγμή.

Ερευνητές του Nationwide Children’s Hospital στο Ohio μελέτησαν στοιχεία του National Electronic Injury Surveillance System σχετικά με τις καταπόσεις ‘ξένων σωμάτων’ τα έτη 1995 με 2015 και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο ‘Pediatrics’. Οι ίδιοι ανακάλυψαν πως σε μια περίοδο διάρκειας 20 ετών οι καταπόσεις αυτές αυξήθηκαν.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως το 75% των καταπόσεων αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ τα παιδιά ως 1 έτους κατείχαν το 21%.

Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που τα παιδιά είχαν καταπιεί ήταν:

  • Τα νομίσματα (61.7%) κατείχαν την πρώτη θέση, ενώ τα παιδιά που είχαν καταπιεί μεγαλύτερα νομίσματα χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
  • Κοσμήματα, ή κομμάτια από κοσμήματα (7%), ενώ αυτό ήταν πιο συνηθισμένο στα κορίτσια παρά στα αγόρια.
  • Βίδες, καρφιά, νύχια, πώματα(6%)
  • Άλλα αντικείμενα που συχνά κατάπιναν τα παιδιά αυτής της ηλικίας ήταν προιοντα για τα μαλλιά, πράγματα από την κουζίνα, γραφική ύλη και Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, φάρμακα και κρέμες.

Τι πρέπει να κάνετε

Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα περνάνε μέσα από το σώμα χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα, όμως μερικά μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Τα νύχια και τα καρφιά μπορούν να δημιουργήσουν αμυχές, καθώς περνούν από τον πεπτικό σωλήνα, αλλά πιο επικίνδυνοι είναι οι μαγνήτες και οι μπαταρίες. Οι μπαταρίες απελευθερώνουν ένα οξύ μου μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο πεπτικό σύστημα, ενώ από την άλλη, οι μαγνήτες μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνοι, αφού αν το παιδί καταπιεί δύο είναι δυνατόν να παγιδευτούν ιστοί ανάμεσα τους.­

Δεν προξενεί λοιπόν εντύπωση το γεγονός πως το 71% των παιδιών που είχαν καταπιεί μαγνήτες χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Τι μπορείτε να κάνετε

Σε αυτή την περίπτωση η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

  • Προσοχή στις προειδοποιήσεις σχετικά με την ηλικία,που αναγράφεται στις ετικέτες, έχουν τοποθετηθεί εκεί επειδή υπάρχει λόγος
  • Μην αφήνετε εκτεθειμένα μικρά αντικείμενα και νομίσματα. Να τα τοποθετείτε σε μέρη που τα παιδιά δεν μπορούν να φτάσουν.
  • Μην αφήνετε απορρυπαντικά και καθαριστικά σπιτιού σε μέρη που έχουν πρόσβαση τα παιδιά.
  • Προσοχή στα καλλυντικά και τις κρέμες, συχνά τα παιδιά δεν αντιστέκονται στον πειρασμό να δοκιμάσουν.
  • Αν υπάρχουν στο σπίτι μικρά παιδιά μην αγοράζετε μαγνήτες ή αντικείμενα που περιέχουν μαγνήτες.
  • Προσοχή στα παιδικά παιχνίδια να μην περιέχουν μικρά κομμάτια που μπορεί τα παιδιά να καταπιούν.
  • Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά τότε να τα μάθετε να μην αφήνουν τα δικά τους παιχνίδια που περιέχουν μικρά αντικείμενα στη μέση ή καλύτερα να μην υπάρχουν καθόλου τέτοιου είδους αντικείμενα στο σπίτι. Επίσης να τους πείτε αν βρίσκουν νομίσματα ή άλλα μικρά πράγματα σε μέρος που ενδέχεται να τα βρει ένα μικρότερο παιδί να τα απομακρύνουν ή να τα δίνουν σε εσάς.