Μολυσματικές ασθένειες

Γιατί θα φοράμε μάσκες και μετά το τέλος της πανδημίας;

Σε πολλές χώρες του κόσμου, οι οδηγίες που αφορούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας αρχίζουν να χαλαρώνουν. Η πρόσφατη οδηγία του ΠΟΥ αναφέρει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε σε εσωτερικούς.

Θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα μετά τη λήξη της πανδημίας;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες ακόμη και μετά την λήξη της πανδημίας.

Στην Ασία, οι άνθρωποι φορούσαν μάσκες για δεκαετίες. Εκεί θεωρείται ευγένεια το να καλύπτει κάποιος το στόμα και τη μύτη του όταν είναι άρρωστος, διότι θα αποτρέψει τη μετάδοση των μικροβίων σε άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε πολλά μέρη του κόσμου, οι εμβολιασμένοι αρχίζουν να απαλλάσσονται σιγά σιγά εντελώς από την υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς αναπτύσσεται η λεγόμενη ανοσία της αγέλης, αλλά υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που από μόνοι τους θα επιλέξουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μάσκα.


Για ποιους λόγους οι άνθρωποι ενδέχεται να επιλέξουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκες;

1. Πρόληψη εποχιακών ασθενειών

Οι μάσκες προστατεύουν από μια σειρά μολυσματικών ασθενειών. Πέραν από την νόσο COVID-19, μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα ενάντια σε κοινές αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Σύμφωνα μάλιστα με την γιατρό Bindiya Gandhi, όλο αυτό το διάστημα που χρησιμοποιούσαμε μάσκες για να προστατευθούμε από τον νέο κορωνοϊό, το κοινό κρυολόγημα και ο ιός της γρίπης μόλυνε λιγότερους ανθρώπους σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια.  Ως εκ τούτου, όπως εξηγεί ο γιατρό David Cutler, «φαίνεται πιθανό και πολύ λογικό ότι πολλοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να φορούν μάσκες μετά την υποχώρηση της άμεσης απειλής της COVID-19, ως μέσω πρόληψης των εποχιακών ασθενειών».

2. Αντιμετώπιση κοινωνικού άγχους

Άτομα με κοινωνικό άγχος και άλλες ψυχικές παθήσεις, δηλώνουν ότι ανακουφίζονται από την χρήση μάσκας. Γενικότερα, τα άτομα αυτά, νιώθουν έντονο άγχος ότι θα κριθούν από τους ανθρώπους γύρω τους και η μάσκα μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό και ψυχολογικό τείχος, κάνοντας τους να νιώθουν πιο άνετα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί η μάσκα να μην είναι ο καταλληλότερος τρόπος διαχείρισης του κοινωνικού άγχους, αλλά είναι ενας τρόπος που ηρεμεί τους ασθενείς και δεν τους αποτρέπει από το να συναναστραφούν με άλλους ανθρώπους.

3. Ταξίδια και μέσα μαζικής μεταφοράς

Η Δρ. Gandhi υποψιάζεται ότι οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στα αεροπορικά ταξίδια και σε άλλες δημόσιες συγκοινωνίες, ακόμη και για τους εμβολιασμένους ανθρώπους. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι ακόμη και αν δεν είναι υποχρεωτικές, οι περισσότεροι θα επιλέξουν να τις χρησιμοποιούν ως προληπτικό μέτρο.

4. Ανοσοκατεσταλμένα άτομα

Τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, όπως αυτά που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ζουν με HIV, φορούσαν μάσκες και πριν την πανδημία, διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ακόμη και το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Ως εκ τούτου, τα άτομα αυτά είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μάσκες ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Συμπερασματικά

Η μάσκα είναι ενας εύκολος τρόπος πρόληψης σοβαρών και ηπίων ασθενειών. Οι περισσότεροι άνθρωποι, βλέποντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια η μάσκα τους έχει προστατεύσει από ασθένειες όπως η γρίπη και το κρυολόγημα, είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσουν την χρησιμοποιούν σε πολυσύχναστους χώρους, ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved