Παιδί

Γιατί υπάρχει βλέννα στα κακά του μωρού μου;

Τα κόπρανα του μωρού δεν μοιάζουν με εκείνα ενός μεγαλύτερου παιδιού ή ενήλικα. Αυτό συμβαίνει επειδή η διατροφή τους είναι υγρή κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.  Μερικές φορές είναι δύσκολο να ξέρετε αν τα κόπρανα του μωρού σας έχουν φυσιολογική εμφάνιση ή αν παρατηρείτε κάτι για το οποίο πρέπει να καλέσετε το γιατρό. Ένα παράδειγμα είναι η παρουσία βλέννας. Μερικές φορές η βλέννα είναι μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας. Άλλες φορές, μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης λοίμωξης ή ιατρικής κατάστασης. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πότε ένας γονιός πρέπει να ανησυχεί για τη βλέννα στα κακά του μωρού.

Ποιες είναι οι αιτίες της βλέννας στα κακά του μωρού;

Η βλέννα στα κακά του μωρού δεν είναι πάντα λόγος ανησυχίας. Τα έντερα εκκρίνουν φυσιολογικά βλέννα για να βοηθήσουν τα κόπρανα να περάσουν πιο αποτελεσματικά μέσα από το έντερο. Μερικές φορές, ένα μωρό μπορεί να περάσει λίγη από αυτή τη βλέννα στα κόπρανά του χωρίς να υπάρχει κάποια υποκείμενη πάθηση. Η βλέννα μπορεί να μοιάζει με γλοιώδεις ραβδώσεις ή χορδές. Ορισμένες φορές η βλέννα μοιάζει με ζελέ. Τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν βλέννα στα κόπρανά τους, επειδή τα κόπρανά τους περνούν από το έντερό τους σχετικά γρήγορα. Ωστόσο, μερικές φορές υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο, όπως λοιμώξεις, αλλεργίες και άλλα.

Λοίμωξη

Μια βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη (γρίπη του στομάχου) μπορεί να ερεθίσει τα έντερα και να οδηγήσει σε φλεγμονή. Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη βλέννα στα κακά του μωρού. Πρόσθετα συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν λοίμωξη περιλαμβάνουν πυρετό και ευερεθιστότητα. Τα μωρά με λοίμωξη μπορεί επίσης να έχουν πράσινα κόπρανα. Σε περιπτώσεις ακραίου ερεθισμού μπορεί να υπάρχει ακόμη και λίγο αίμα. Με μια βακτηριακή λοίμωξη, υπάρχει συχνά αίμα στα κόπρανα μαζί με βλέννα.

Τροφική αλλεργία

Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Η φλεγμονή προκαλεί αυξημένη έκκριση βλέννας, η οποία οδηγεί σε περισσότερη βλέννα στα κόπρανα του μωρού. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα στους δύο πρώτους μήνες ζωής του μωρού. Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα μωρό μπορεί να έχει τροφική αλλεργία περιλαμβάνουν:

  • να είναι ανήσυχο και δύσκολο να παρηγορηθεί
  • εμετός
  • αιματηρά κόπρανα
  • οδοντοφυΐα

Τα μωρά που βγάζουν δόντια δεν είναι μόνο δύστροπα – τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βλέννα στα κόπρανά τους. Η παρουσία υπερβολικού σάλιου και ο πόνος από την οδοντοφυΐα μπορεί να ερεθίσουν το έντερο, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερβολική βλέννα στα κόπρανα.

Κυστική ίνωση

Τα μωρά με κυστική ίνωση μπορεί να έχουν αυξημένες ποσότητες βλέννας ως παρενέργεια αυτής της πάθησης. Η βλέννα τείνει να έχει βρώμικη οσμή και λιπαρή εμφάνιση. Ένα παιδί μπορεί επίσης να έχει φτωχή αύξηση του βάρους και καθυστερημένη ανάπτυξη που σχετίζονται με την κυστική ίνωση. Η πάθηση προκαλεί επίσης την ανάπτυξη περίσσειας βλέννας σε όργανα, ιδίως στους πνεύμονες, το πάγκρεας, το ήπαρ και τα έντερα. Επειδή η κυστική ίνωση μπορεί να επηρεάσει την πέψη του παιδιού, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ειδικά ένζυμα για τη θεραπεία. Εάν η αύξηση του βάρους ενός μωρού είναι πολύ χαμηλή, μερικές φορές χρησιμοποιείται σωλήνας σίτισης για την παροχή τροφής.

Εγκολεασμός

Ο εγκολεασμός είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μπορεί να συμβεί όταν τα έντερα ενός βρέφους ολισθαίνουν το ένα μέσα στο άλλο. Πρόκειται για επείγον ιατρικό περιστατικό, επειδή χάνεται η ροή του αίματος στο έντερο και τα κόπρανα μπλοκάρονται. Ως αποτέλεσμα, το μωρό μπορεί να είναι σε θέση να περάσει μόνο τη βλέννα που έχει αποβληθεί κάτω από την αποκλεισμένη περιοχή. Τα κόπρανα συχνά μοιάζουν με σκούρο κόκκινο ζελέ. Άλλα συμπτώματα της εντερικής σύσπασης περιλαμβάνουν:

  1. κοιλιακό άλγος που έρχεται και φεύγει
  2. εμετός
  3. αίμα στα κόπρανα
  4. λήθαργος ή υπερβολική υπνηλία

Ποιες είναι οι θεραπείες για τη βλέννα στα κακά του μωρού;

Οι θεραπείες για τη βλέννα στα κακά του μωρού εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Για παράδειγμα, ένας γιατρός θα συνιστούσε υποστηρικτική θεραπεία για ένα μωρό με ιογενή μόλυνση του στομάχου. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης και φάρμακα για τη μείωση του πυρετού.

Εάν οι αλλεργίες είναι η υποκείμενη αιτία της βλέννας στα κακά του μωρού, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια δίαιτα για τη μητέρα εάν θηλάζει. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την εξάλειψη του αγελαδινού γάλακτος από τη διατροφή της. Εάν το μωρό τρέφεται με βρεφικό γάλα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει την αλλαγή του σε μια επιλογή χωρίς γάλα.

Εάν ο εγκολεασμός είναι η υποκείμενη αιτία της βλέννας στα κακά του μωρού, ο γιατρός πιθανόν να συστήσει χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της εντερικής επικάλυψης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει κλύσμα βαρίου ή αέρα για να προωθήσει το «ίσιωμα» των εντέρων. Όποια και αν είναι η προσέγγιση, η άμεση θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η απώλεια της ροής του αίματος προς τα έντερα. Διαφορετικά, το βρέφος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο διάτρησης του εντέρου (τρύπα στο έντερο).

Ποιες είναι οι προοπτικές;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βλέννα στα κακά του μωρού δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό υποπροϊόν της πέψης, ειδικά δεδομένης της γρήγορης πέψης που έχουν συνήθως τα μωρά. Οι γονείς είναι πιθανό να παρατηρήσουν ότι ένα μωρό έχει βλέννα στα κόπρανα τη μια μέρα και την άλλη όχι. Τα συμπτώματα είναι πιθανό να υποχωρήσουν καθώς το μωρό μεγαλώνει και εισάγονται στερεές τροφές. Αυτή τη στιγμή, τα κόπρανα αρχίζουν να γίνονται πιο σχηματισμένα. Ωστόσο, εάν ένα μωρό συμπεριφέρεται άρρωστα, έχει αίμα στα κόπρανά του ή έχει παρατεταμένα επεισόδια κακής σίτισης, ο γονέας θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια για το μικρό του.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

12 types of baby poop and what they mean. https://www.unitypoint.org/blankchildrens/article.aspx?id=40567710-74c7-4ef2-a040-847be9fbd35a

Allergic colitis: Symptoms and causes. http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/a/allergic-colitis/symptoms-and-causes

Significant comorbidity of necrotizing enterocolitis with non-IgE-mediated gastrointestinal food allergy in non-premature babies. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674917323497

Characteristics of allergic colitis in breast-fed infants in the absence of cow’s milk allergy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3699042/