Μολυσματικές ασθένειες

Γίνεται να έχω πονόλαιμο χωρίς πυρετό;

Ότι τρώτε, πίνετε και αναπνέετε κατά τη διάρκεια της μέρας, περνάει από το λαιμό σας. Επομένως, είναι δύσκολο να αγνοήσετε τον πόνο στο λαιμό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν πονόλαιμο, τα οποία ωστόσο δεν είναι όλα ανησυχητικά. Οι περισσότεροι πονόλαιμοι προκαλούνται από ιούς και βακτήρια, τα οποία συνοδεύονται συνήθως από σημάδια μόλυνσης, όπως ο πυρετός. (Πονόλαιμος: Πόσο βοηθητικές είναι οι γαργάρες με αλατόνερο;)

Ποιες καταστάσεις υγείας μπορούν να προκαλέσουν πονόλαιμο, αλλά όχι πυρετό;

Αν και οι περισσότεροι πονόλαιμοι προκαλούνται από βακτήρια ή ιούς, υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις που μπορούν να ερεθίσουν, να βλάψουν το λαιμό  ή να προκαλέσουν φλεγμονή, προκαλώντας τελικά πόνο.

1. Ιογενείς λοιμώξεις

Οι ιοί είναι η κύρια αιτία του πονόλαιμου, με περίπου 50-80% των περιπτώσεων φαρυγγίτιδας να προέρχονται από ιούς όπως:

Οι ιογενείς ασθένειες που προκαλούν πονόλαιμο μπορούν να προκαλέσουν και άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, βουλωμένη μύτη και βήχα. Με τη σωστή θεραπεία, τα συμπτώματα περνούν μέσα σε λίγες μέρες. (Πονόλαιμος: Αποτελεί πάντα ένδειξη ασθένειας;)

2. Βακτηριακές λοιμώξεις

Οι βακτηριακές λοιμώξεις που προκαλούν πονόλαιμο εμφανίζονται συχνά με πυρετό, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, είναι ο πιο κοινός ένοχος των βακτηριακών λοιμώξεων που προκαλούν πονόλαιμο. (Πονόλαιμος: Πότε πρέπει να ανησυχείτε για το παιδί σας; Τι μπορεί να σημαίνει ο έντονος πονόλαιμος;)

Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν βακτήρια όπως:

 • Στρεπτόκοκκος ομάδας Β
 • Στρεπτόκοκκος ομάδας Γ
 • Chlamydia pneumoniae
 • Mycoplasma pneumoniae
 • Haemophilus influenzae
 • Candida
 • Neisseria meningitidis
 • Neisseria gonorrhoeae
 • Arcanobacterium haemolyticum
 • Fusobacterium necrophorum
 • Corynebacterium diphtheriae

Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε άλλες επιπλοκές που μπορούν να προκαλέσουν πονόλαιμο, όπως τα αποστήματα, τα έλκη και οι λοιμώξεις των λεμφαδένων. Τα αντιβιοτικά, παράλληλα με την υποστηρικτική φροντίδα, μπορούν να θεραπεύσουν τις βακτηριακές λοιμώξεις που προκαλούν πονόλαιμο. (Σε επιφυλακή οι παιδίατροι για τον στρεπτόκοκκο!Τι να προσέξετε στον πονόλαιμο του παιδιού σας)

3. Κρυολογήματα

Κρυολόγημα είναι ένας γενικός όρος για ένα ευρύ φάσμα ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων που προκαλούν συμπτώματα όπως βουλωμένη μύτη και πονόλαιμος. Οι ρινοϊοί είναι η κύρια αιτία του κοινού κρυολογήματος, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα. Η θεραπεία του κρυολογήματος επικεντρώνεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων. (Κρυολόγημα: Για πόσες μέρες είναι μεταδοτικό; Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο;)

4. Αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα είναι μια πάθηση που αναπτύσσεται λόγω οιδήματος στις αμυγδαλές. Με την αμυγδαλίτιδα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν ο πόνος επικεντρώνεται στο λαιμό ή στις αμυγδαλές, επειδή ολόκληρη η περιοχή του λαιμού είναι ερεθισμένη και φλεγμαίνει. Η αμυγδαλίτιδα είναι συχνότερη σε παιδιά και είναι αποτέλεσμα ιών και βακτηρίων. Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να προκαλέσει πυρετό, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν προκαλεί πυρετό.

Άλλα συμπτώματα που προκαλεί η αμυγδαλίτιδα είναι:

 • Κόκκινες ή πρησμένες αμυγδαλές
 • Δυσκολία ή πόνος κατά την κατάποση
 • Λευκή ή κίτρινη επίστρωση στις αμυγδαλές
 • Πρησμένοι λεμφαδένες του λαιμού
 • Κακή αναπνοή

Αν η αμυγδαλίτιδα είναι αποτέλεσμα ιού, περνά χωρίς θεραπεία. Αν είναι αποτέλεσμα βακτηρίων, χρειάζονται αντιβιοτικά. (Που οφείλεται η συχνή αμυγδαλίτιδα στα παιδιά;)

5. Αλλεργίες

Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν πονόλαιμο. Οι εποχιακές αλλεργίες μπορούν να ερεθίσουν τη μύτη και το λαιμό. Για τον πονόλαιμο που είναι αποτέλεσμα αλλεργίας, δεν υπάρχουν θεραπείες, αλλά τρόποι διαχείρισης συμπτωμάτων όπως η καταρροή και ο πονόλαιμος. Για βελτίωση των συμπτωμάτων συνταγογραφούνται αντιισταμινικά και άλλα φάρμακα. Οι αλλεργίες δεν προκαλούν πυρετό. (Αυτές είναι οι 8 πιο κοινές τροφικές αλλεργίες)

6. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) ενδέχεται να εμφανίσουν πονόλαιμο. Σε σοβαρές ή χρόνιες περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, τα οξέα του στομάχου φουσκώνουν τον οισοφάγο και ερεθίζουν την επένδυση του λαιμού. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν προκαλεί πυρετό. Για την αντιμετώπισή της, οι γιατροί συνιστούν διατροφικές αλλαγές και απώλεια βάρους. (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: 6 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε)