Βότανα

Ginseng: Τι είναι και ποιες είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες;

Τι είναι το ginseng;

Το τζίνσενγκ (ginseng) είναι ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα βότανα παγκοσμίως, για τις θεραπευτικές ιδιότητες που παρουσιάζει. Υπάρχουν αρκετά είδη ginseng, όμως τα πιο γνωστά είναι το ασιατικό ginseng (Panax ginseng), το αμερικάνικο (Panax quinquefolius) και το σιβηρικό (Eleutherocossus senticosus). Παρόλο που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, τα τρία είδη παρουσιάζουν κάποιες διαφορές στα συστατικά που περιέχουν και επομένως στις ιδιότητες που φέρουν.

Το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται για τις ευεργετικές ιδιότητες, είναι η ρίζα και αναλόγως με το βαθμό επεξεργασίας που έχει υποστεί προκύπτουν 3 είδη: το φρέσκο, το λευκό και το κόκκινο ginseng. Το φρέσκο ginseng αποτελεί τη φυσική μορφή, χωρίς καμία επεξεργασία, ενώ το λευκό και το κόκκινο έχουν υποστεί αποξήρανση χωρίς ή με προηγούμενη θερμική επεξεργασία, αντίστοιχα.

Τα δραστικά συστατικά που ευθύνονται για τις ευεργετικές ιδιότητες του ασιατικού και αμερικάνικου ginseng ονομάζονται τζινσενοσίδες (ginsenosides), ενώ το σιβηρικό ginseng περιέχει μια άλλη κατηγορία δραστικών ουσιών, που είναι γνωστές ως ελευθεροσίδες (eleutherosides).

Ποιες ευεργετικές ιδιότητες παρουσιάζει το ginseng;

  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Βελτίωση της μνήμης
  • Βελτίωση της σωματικής και πνευματικής απόδοσης
  • Βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • Γρήγορη ανάρρωση από ασθένειες
  • Πρόληψη λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
  • Βελτίωση της ικανότητας του σώματος να ανταποκρίνεται σε στρεσογόνες καταστάσεις
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Αντιμετώπιση σεξουαλικής δυσλειτουργίας

Παρόλο που η δράση του ginseng θεωρείται πολύ ευεργετική για την υγεία, μερικές ιδιότητές του δεν έχουν μελετηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να θεωρηθεί ιατρικά έγκυρη η χρήση του. Σε περιπτώσεις όπως η βελτίωση της μνήμης και της σωματικής και πνευματικής απόδοσης φαίνεται πως η δράση του ginseng είναι βραχυπρόθεσμη. Επιπλέον, ενώ φαίνεται πως μπορεί να βοηθάει στην πρόληψη από το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, η ικανότητα του να μειώσει τα συμπτώματα και τη διάρκεια της νόσησης είναι αμφισβητήσιμη.

Τέλος, όσον αφορά τα οφέλη που παρουσιάζει στην αντιμετώπιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών, θετικά αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί τόσο σε άντρες με στυτική δυσλειτουργία, όσο και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά τα στοιχεία είναι ελάχιστα και ασαφή.

Ποια είναι η συνιστάμενη ημερήσια δόση για το ginseng;

Η ρίζα του ginseng μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές ως αποξηραμένο βότανο, σκόνη, τσάι ή ακόμη και σε μορφή κάψουλας. Η συνιστάμενη δόση ημερησίως για τους ενήλικες είναι 1-2 γραμμάρια φρέσκιας ακατέργαστης ρίζας ή 200-400 mg εκχυλίσματος ginseng. Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείται για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και όχι συνεχόμενα για πολύ καιρό. Πριν οποιαδήποτε χρήση απαραίτητη είναι η συμβουλή κάποιου ειδικού.

Παρουσιάζει παρενέργειες η κατανάλωση ginseng;

Η χρήση του ginseng για χρονικό διάστημα έως 6 συνεχόμενους μήνες θεωρείται ασφαλής και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια που παρατηρείται είναι η δυσκολία στον ύπνο, ενώ σπάνια έχουν αναφερθεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ηπατική βλάβη και εμφάνιση σοβαρού εξανθήματος. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση του (πάνω από 6 μήνες) μπορεί να έχει επιβλαβείς για την υγεία επιπτώσεις.

Εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες, παιδιά, άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση του ginseng και πάντα να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Επιπλέον, φαίνεται πως ίσως το ginseng αλληλοεπιδρά με ορισμένα αντιπηκτικά φάρμακα, αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.