Γήρανση

Γήρανση: 15 προβλήματα που την συντροφεύουν

Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να προσέχετε μετά τα 50;

 1. Ξεπεράστε την ηλικία σας

Περισσότεροι από 9 στους 10 ηλικιωμένους έχουν κάποιο είδος χρόνιας νόσου και σχεδόν 8 στους 10 έχουν περισσότερες από μία. Έτσι, οι πιθανότητες είναι ότι αργά ή γρήγορα θα έχετε κι εσείς ένα από αυτά. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ζήσετε μια πιο υγιή ζωή.

 1. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Καθώς γερνάτε, τα αιμοφόρα αγγεία σας γίνονται λιγότερο εύκαμπτα και αυτό ασκεί πίεση στο σύστημα που μεταφέρει το αίμα μέσα στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί περίπου 2 στους 3 ενήλικες άνω των 60 ετών έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν όμως και άλλες αιτίες που μπορείτε να ελέγξετε. Για να το κάνετε αυτό, προσέξτε το βάρος σας, ασκηθείτε, σταματήστε το κάπνισμα, βρείτε τρόπους αντιμετώπισης του στρες και τρώτε υγιεινά.

 1. Διαβήτης

Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους πάσχει από διαβήτη. Οι πιθανότητες να πάθετε τη νόσο αυξάνονται όσο μεγαλώνετε. Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, τύφλωση και άλλα προβλήματα. Μιλήστε με το γιατρό σας για τον έλεγχο του σακχάρου σας.

 1. Καρδιακή νόσος

Η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας είναι μια σημαντική αιτία καρδιακής νόσου. Ξεκινά από την παιδική ηλικία και επιδεινώνεται καθώς μεγαλώνετε. Στην ηλικιακή ομάδα 40-59 ετών στις ΗΠΑ, το 6,3% των ανδρών και το 5,6% των γυναικών πάσχουν από καρδιακή νόσο. Μεταξύ των ηλικιών 60 και 79 ετών, οι περιπτώσεις καρδιακής νόσου αυξάνονται σχεδόν στο 20% των ανδρών και στο 9,7% των γυναικών.

 1. Παχυσαρκία

Αν ζυγίζετε πολύ περισσότερο από το ιδανικό για το ύψος σας, μπορεί να θεωρηθείτε παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία συνδέεται με τουλάχιστον 20 χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του διαβήτη, του καρκίνου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της αρθρίτιδας. Σχεδόν το 45% των Αμερικανών ηλικίας 40 έως 59 ετών είναι παχύσαρκοι.

 1. Οστεοαρθρίτιδα

Κάποτε, οι γιατροί απέδιδαν αυτή τη νόσο των αρθρώσεων στη φθορά της ηλικίας, και αυτή αποτελεί ένα παράγοντα. Όμως η γενετική και ο τρόπος ζωής πιθανώς έχουν επίσης κάποια σχέση. Όπως και οι προηγούμενοι τραυματισμοί των αρθρώσεων, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ο διαβήτης και το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

 1. Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση προκαλεί αδυναμία των οστών σας και μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα. Επηρεάζει περίπου 54 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω. Μερικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν είναι : μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D (χρειάζεστε και τα δύο για γερά οστά) και τακτική άσκηση με βάρη, όπως χορός, τρέξιμο ή ανέβασμα σκάλας.

 1. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η πάθηση αυτή προκαλεί φλεγμονή και εμποδίζει τον αέρα από τους πνεύμονές σας. Πρόκειται για μια αργά εξελισσόμενη ασθένεια που μπορεί να έχετε για χρόνια χωρίς να το γνωρίζετε — τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στη δεκαετία των 40 ή 50 ετών. Μπορεί να σας κάνει να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε και μπορεί να βήχετε, να συριγείτε και να βγάζετε από το στόμα βλέννες. Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος και της ρύπανσης μπορούν να βοηθήσουν.

 1. Απώλεια ακοής

Ίσως τίποτα δεν φωνάζει «Γερνάς» περισσότερο από το να πρέπει να ρωτάς «Τι είπες;». Περίπου το 2% του παγκοσμίου πληθυσμού ηλικίας 45 έως 54 ετών έχουν απώλεια ακοής που είναι «αναπηρική». Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 8,5% για τις ηλικίες 55 έως 64 ετών.  Ο δυνατός θόρυβος, οι ασθένειες και τα γονίδιά σας παίζουν ρόλο. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα ακοής. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν δεν ακούτε τόσο καλά όπως κάποτε.

 1. Προβλήματα όρασης

Αυτό το ενοχλητικό θόλωμα όταν προσπαθείτε να διαβάσετε τα μικρά γράμματα στις ετικέτες ή τα μενού δεν είναι η μόνη απειλή για την όρασή σας καθώς μεγαλώνετε. Ο καταρράκτης (που θολώνει τον φακό του ματιού σας) και το γλαύκωμα (μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που βλάπτουν το οπτικό νεύρο) μπορούν να βλάψουν την όρασή σας. Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας για τακτικές εξετάσεις.

11. Έλεγχος ουροδόχου κύστεως

Είτε δεν μπορείτε να πάτε όταν πρέπει, είτε πρέπει να πάτε πολύ συχνά, τα προβλήματα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης τείνουν να συμβαίνουν καθώς μεγαλώνουμε. Μπορεί να οφείλονται σε νευρικά προβλήματα, μυϊκή αδυναμία, πάχυνση ιστού ή διόγκωση του προστάτη. Οι ασκήσεις και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής — πίνετε λιγότερη καφεΐνη ή μην σηκώνετε βαριά πράγματα, για παράδειγμα — συχνά βοηθούν.

 1. Καρκίνος

O μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο είναι η ηλικία. Η ασθένεια προσβάλλει και νέους ανθρώπους, αλλά οι πιθανότητές σας να πάθετε καρκίνο υπερδιπλασιάζονται μεταξύ των ηλικιών 45 και 54 ετών. Δεν μπορείτε να ελέγξετε την ηλικία σας ή τα γονίδιά σας, αλλά έχετε λόγο σε πράγματα όπως το κάπνισμα ή το να περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο.

 1. Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο μεταξύ των ατόμων 18 ετών και άνω. Μερικοί άνθρωποι πέφτουν σε κατάθλιψη καθώς μεγαλώνουν, όταν εμφανίζονται προβλήματα υγείας και όταν συμβαίνουν πολλές αλλαγές στη ζωή τους.

 1. Πόνος στην πλάτη

Όσο μεγαλώνετε, τόσο πιο συνηθισμένος είναι ο πόνος στην πλάτη. Πολλά πράγματα μπορούν να σας κάνουν πιο πιθανό να έχετε αυτόν τον πόνο όπως: το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα, η μη επαρκής άσκηση ή ασθένειες όπως η αρθρίτιδα και ο καρκίνος. Προσέξτε το βάρος σας, ασκηθείτε και πάρτε άφθονη βιταμίνη D και ασβέστιο για να διατηρήσετε τα οστά σας γερά. Και δυναμώστε τους μυς της πλάτης – θα τους χρειαστείτε.

 1. Άνοια

Το Αλτσχάιμερ, μια μορφή άνοιας, συνήθως δεν εμφανίζεται πριν από τα 65 περίπου. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου (όπως η ηλικία και η κληρονομικότητα) είναι πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσουν.