Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Γήρανση: Κρατήστε το μυαλό σας νέο και κοφτερό

Πώς θα διατηρήσετε το μυαλό σας νέο και κοφτερό καθώς μεγαλώνετε;

1. Ακούστε μουσική

Η μουσική προπονεί το μυαλό, γιατί την ώρα που ακούτε ένα τραγούδι ο εγκέφαλος σας εργάζεται για να κατανοήσει τη δομή του και καταβάλλει πολύ περισσότερη προσπάθεια με τραγούδια που ακούτε πρώτη φορά. Παράλληλα, η ακρόαση μουσικής βελτιώνει την διάθεση, αυξάνει την ενέργεια και ενισχύει την μνήμη.

2. Κάντε νέους φίλους

Οι γνωριμίες με νέους ανθρώπους ενισχύουν την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου, όπως ακριβώς ένα σταυρόλεξο. Συγκεκριμένα, όταν μιλάτε με έναν άνθρωπο, ενεργοποιείται η βραχυπρόθεσμη μνήμη σας, καταβάλλετε προσπάθεια να εξαλείψετε τους γύρω περισπασμούς και έτσι ενισχύεται η ικανότητα της συγκέντρωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια συνομιλία μόλις 10 λεπτών, βοηθά το μυαλό να γίνει πιο ευέλικτο, καθώς στην προσπάθεια σας να «μπείτε στα παπούτσια του άλλου», ωθείτε το μυαλό σας να σκεφτεί νέους πιθανούς τρόπους αντίδρασης και συμπεριφοράς.

3. Γελάστε

Το άγχος ωθεί τον εγκέφαλο να απελευθερώνει μια ορμόνη, η λεγόμενη κορτιζόλη, η οποία καθιστά δύσκολη την καθαρή σκέψη. Μακροπρόθεσμα, το χρόνιο άγχος προκαλεί προβλήματα μάθησης και μνήμης. Ενας διασκεδαστικός λοιπόν, τρόπος, να αντιστρέψετε αυτό το αποτέλεσμα είναι το γέλιο.

4. Αλλάξτε τη ρουτίνα σας

Δεν είναι κακό να ακολουθείτε την ίδια ρουτίνα καθημερινά, να ακολουθείτε την ίδια διαδρομή κάθε πρωί ή να τρώτε το ίδιο πρωινό. Ο άνθρωπος εξάλλου είναι πλάσμα ρουτίνας. Ωστόσο, μια αλλαγή, μια φορά την εβδομάδα, ακονίζει τον εγκέφαλο γιατί τον ωθεί να μάθει νέες πληροφορίες και να σκεφτεί νέους πιθανούς συνδυασμούς.

5. Βγείτε έξω

Η φύση ηρεμεί τον εγκέφαλο και μειώνει το άγχος. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους δίνετε στον εγκέφαλο σας νέα ερεθίσματα, τα οποία καλείται να επεξεργαστεί αργότερα, ενώ την ίδια στιγμή τον ξεκουράζετε και τον βοηθάτε να ξεφύγει από την ρουτίνα. Όλα αυτά βελτιώνουν την ικανότητα δημιουργίας, εστίασης και επίλυσης προβλημάτων.

6. Διδαχτείτε κάτι νέο

Όταν προσπαθείτε να μάθετε κάτι νέο, ο εγκέφαλος σας δημιουργεί νέες οδούς επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Να θυμάστε πως όσο πιο δύσκολο σας είναι να αφομοιώσετε κάτι, τόσο πιο καλό είναι για τον εγκέφαλο σας, ο οποίος καλείται να κάνει περισσότερη δουλειά. Επιλέξτε λοιπόν να μάθετε κιθάρα, δημιουργική γραφή ή ότι άλλο σας αρέσει για να ακονίσετε το μυαλό σας.

7. Ασκηθείτε

Η άσκηση είναι ευεργετική, τόσο για τον εγκέφαλο, όσο και για το σώμα. Η άσκηση βελτιώνει την ικανότητα συλλογισμού και σκέψης, διότι αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, μαζί με άλλες απαραίτητες χημικές ουσίες. Ιδανικά, προσπαθήστε να ασκείστε ανά δύο μέρες, για τουλάχιστον 30 λεπτά.

8. Κάντε διαλογισμό

Ο διαλογισμός βοηθά στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης, στοιχεία τα οποία όταν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα αυξάνουν τις πιθανότητες Alzheimer. Μελέτες μάλιστα, δείχνουν ότι ο διαλογισμός ενισχύει την εστίαση, την μνήμη και διευκολύνει την ομαλή μετάβαση από τη μια σκέψη στην άλλη.

9. Κοιμηθείτε καλά

Ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει τη διαύγεια της σκέψης. Όσο πιο λίγο κοιμάστε, τόσο περισσότερη πνευματική προσπάθεια χρειάζεστε και η εστίαση καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Για να αποφύγετε αυτό το αποτέλεσμα, προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

10. Προσέξτε τη διατροφή σας

Οι ειδικοί σημειώνουν πως όσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνει ενας άνθρωπος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να παρουσιάσει προβλήματα μνήμης και αυτό γιατί ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος κατά τη μέση ηλικία, συνδέεται με την κακή υγεία του εγκεφάλου. Κάντε μικρές υγιεινές αλλαγές στη διατροφή σας για να προστατεύσετε τον εγκέφαλο σας καθώς μεγαλώνετε. Συζητήστε με τον διαιτολόγο σας.

11. Διακόψτε το κάπνισμα

Τα τσιγάρα περιέχουν πολλές χημικές ουσίες που είναι τοξικές για τον εγκέφαλο, οπότε αν καπνίζετε διακόψτε το όσο πιο άμεσα γίνεται. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τρόπους διακοπής.